inhoud    kalender    koncertberichten    O-H W S    infoshop    initiatie EA    Indonesie    Over the Edges    lentepad    kolofon

 

Logos Trio in Indonesie (10)
(wat voorafging) (deel 11)

 

 

De voorbereidingen voor ons koncert in Yogyakarta rollen van een leien dakje. Mijn vrees dat het Bandung-incident hier roet in het eten zou komen strooien, blijkt gelukkig uit de lucht gegrepen. Yogyakarta, ontpopt zich als de vredelievendheid zelve. Toen er in november overal op Java rellen en opstanden tegen de Chinezen uitbraken en ook de Chinese wijk van Yogyakarta dreigde in de vlammen op te zullen gaan, was de sultan op het spreekgestoelte geklommen en had hij de bevolking weten te overtuigen af te zien van irrationeel geweld en pseudo wraakneming tegen het Chinese deel van de bevolking. Hij was zelfs zover gegaan om een studentendemonstratie om te toveren tot een heuse vredesbetoging met meer dan tienduizend deelnemers, waarvan hij zelf op kop was gaan lopen. In zijn Kraton-paleis zijn ook niet voor niets op de ballustrades de symbolen van de verschillende religies van Indonesië terug te vinden, hoewel hijzelf een Islamitisch heerser is. Hij had in zijn toespraak gewezen op de aloude traditie van Yogyakarta, zich te manifesteren als de vredelievende regio bij uitstek en had de opstandige bevolking en vooral de studenten gevraagd, wat voor toekomst zij feitelijk wilden. Een toekomst aansluitend bij die vredestraditie dan wel een nieuwe weg gebaseerd op wraak en geweld. Hij was in zijn opzet geslaagd en had zo de stad van vernieling en plundering gevrijwaard.


Ook het cultureel centrum waar we vanavond zullen optreden, ademt rust en tolerantie uit. Hoe verschillend is de sfeer hier van de haast kolonialistische atmosfeer die we in Bandung hebben geproefd.

Naast de koncertzaal ligt hier een eenvoudige witte galerijruimte, die tegelijk als tentoonstellingsruimte, maar blijkbaar ook als loge dienst moet doet. Bizarre plek om ons straks voor het optreden te omkleden en onze "Songbook"-kostumes aan te trekken. Gelukkig is er nog een klein berghok, dat tevens als galerijreserve wordt gebruikt. Hier kunnen we straks ongestoord, temidden van kunstwerken allerhande, het begin van ons optreden afwachten.

Zowel de directie als het voltallige personeel is ons ondertussen hartelijk komen begroeten. Herhaaldelijk komt men zich vergewissen of alles wel naar wens verloopt. Of de geluidsinstallatie wel voldoet, of we nog een drankje willen… Alles wordt tot in de kleinste puntjes verzorgd en weldra voelen we ons weer op en top in ons sas.

Heerlijk is het hier te kunnen koncerteren. Andermaal zit de zaal afgeladen vol. Het publiek houdt de adem in, wanneer we op het podium verschijnen. Ik herhaal voor de laatste maal de Indonesische welkomstwoorden. Het ijs is op slag gebroken. We beginnen opnieuw met een vokale improvisatie. Onze stemmen klinken vol overgave. Temidden van het spel realiseer ik me plots dat dit ons laatste Indonesische optreden wordt. Spijt bekruipt mijn hart maar tegelijk neem ik me voor nog eens extra alles op alles te geven. Ik kijk het vriendelijke publiek recht in de ogen en laat mijn stem bokkensprongen maken. De klanken huppelen als dartele dieren entoesiast in het rond. Hier en daar ontwaar ik een eerste glimlach, wat me dubbel stimuleert. Bizar hoe ik pas op het podium mezelf echt voel leven.
Godfried-Willems "Songbook" lukt beter dan ooit. De delen wisselen elkaar vlot af tot een gaaf geheel. Voor we het beseffen, is het weer zover. Het applaus van het laatste koncert. Vanaf morgen evenwel resten er ons nog een paar dagen welverdiend avontuur, eer we naar Europa terug zullen keren.

(deel 11)
M.D.