Yes, these are the concerts you might have missed...

Logos crew in 2013: Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Mattias Parent, Helen White (fired), Peter Van Lancker, Kati Couck, Eveline Heylen.

Directors: Moniek Darge, Prof.dr.Godfried-Willem Raes, Prof.dr.Jean Paul Van Bendegem, dr.Luk Vaes, dr.Laura Maes

M&M Robot Orchestra

Wednesday 16 January 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Krachten

Brute kracht of de kracht van 'Bruit'? In beide gevallen trappen we een kersvers M&M- werkjaar af met een bruisende robotspecial waarin de deciBells niet van de lucht zullen zijn. Dienaangaande hebben we, naast enkele potente orkestwerken van de Logos-medewerkers Sebastian Bradt en Kristof Lauwers, ook wat bruítistisch repertoire klaargestoomd. Maar ook de gekende interaktiviteit zal volop aan bod komen in de nieuwste Namuda-studies van Godfried-Willem Raes, waarbij spierkracht centraal komt te staan. Van hem staat trouwens ook de premiere van de robot-versie van 'Hydrocephallus' op het programma, een van de erg zeldzame werken van de auteur voor groot harmonie-orkest.
Met medewerking van Zam Martino Ebale, Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Moniek Darge, Helen White, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst onder de algemene leiding van Godfried-Willem Raes.

more information on the M&M Orchestra

Recital

woensdag 30 januari 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Morton Feldman: Three Voices

Vokaal solorecital door Marianne Schuppe

Morton Feldman's Three Voices is een minimalistisch, maar gebald werk van een moeilijk definieerbare schoonheid. Feldman baseerde zich op het raadselachtige gedicht Wind van zijn vriend Frank O'Hara en werkte het nauwgezet en over een tijdspanne van 90 minuten uit voor Joan LaBarbara, die 2 partijen vooraf in de studio opnam en de derde partij live bracht. Bij Logos brengen we u hetzelfde scenario, maar ditmaal met de Zwitserse allround-zangeres Marianne Schuppe in de hoofdrol. Eén zangeres, twee luidsprekers, Three Voices.

Geluidsexploratie

donderdag 7 februari 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

hBar

fluit en electronics

Hoe kunnen we de innovatieve, wetenschapsgerichte vizie van Logos beter illustreren dan met een koncert dat fysika zelf als onderwerp heeft? We nodigden twee experts uit die het als geen ander kunnen weten: de experimentele Italiaanse fluitist Paolo Pascolo en zijn evenknie JesterN (Alberto Novello), die de input van de eerste door een mangel van gedurfde live digital processing haalt. Beide heren treden op als het duo hBar en in hun improvisaties illustreren ze hoe je kwantummechanika kan vertalen naar klank. Niet te missen!

M&M Robot Orchestra

Wednesday 13 February 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Sense and Sentiment

Terwijl we in januari nog volop de 'krachten', aktief binnen het M&M robotorkest, bundelden, is het deze maand de beurt aan iets heel anders: Sense and Sentiment. Het mag dan een tema met een brede interpretatiemarge zijn, laat u zich echter niet misleiden: we maken er heus geen kitscherige special van, en het 'sentiment' waarvan sprake is zal u geprojekteerd zien door een strikt wetenschappelijke bril. Sense staat immers ook voor verstand, en -via sensing- voor sensoren.

'Sense' staat voorts ook voor zintuig, tastzin en gevoeligheid. En hoe kunnen we dit gegeven beter illustreren dan met de interaktieve fijngevoeligheid waar onze muziekrobots sedert jaar en dag een patent op hebben? Een flinke brok van het repertoire zal dan ook gewijd zijn aan Namuda, de vernieuwende fusie tussen technologie en moderne dans. Binnen dit koncept is alles open, zicht- en tastbaar, en in die zin dus onmiskenbaar sensueel.

Met bijdragen van Françoise Vanhecke, Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt en Kristof Lauwers. Artistieke leiding en robot design: Godfried-Willem Raes.

more information on the M&M Orchestra

Geluidsexploratie

donderdag 28 februari 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Jiku55 - B°tong - Pauwel De Buck

in samenwerking met Silken Tofu

Dat we bij Logos onverholen kiezen voor de alternatieve, experimentele benadering is in de inmiddels 45 jaar dat we bestaan, niets nieuws. Als er ergens grenzen of konventies zijn, dan is het aan Logos om die doeltreffend te slopen. Maar met de Japans-Zwitserse artiesten die we eind deze maand uitnodigen en die zich respektievelijk kenbaar maken onder de namen Jiku55 (55 GO TSUSHIMA en Maria Jiku), B°tong en Pauwel De Buck, krijgen we pas enkele unieke improvisatie-sets die u niet gauw zal vergeten.

Nieuw hedendaags

maandag 4 maart 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Via di San Teodoro 8

David Ryan: film en klarinet

David Ryan's film, Via di San Teodoro 8, explores Italian composer Giacinto Scelsi's (1905-1988) house in the heart of Rome. It investigates different aspects of this house: its spaces, sounds and vistas, and its unique ambience opposite the ancient Roman Forum. It lies somewhere between experimental documentary and the filmic poetic essay, also portraying the early electronic instruments (Ondiolas) on which Scelsi composed and improvised in a rare performance by pianist Oscar Pizzo. Without any dialogue, the film attempts to capture something of what the Hungarian film theorist Bela Balazs alluded to: the possibility of sound and image combining to articulate, "all that has speech beyond human speech, and speaks to us with the vast conversational powers of life... ".

Ryan will also perform his own work for Bb clarinet and bass clarinet:

Blindtime (2013)
Para (2011)

Nieuw hedendaags

donderdag 7 maart 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Kalès Guitar Quartet

... Where music meets comics ...

Voor hun nieuwste projekt deed het akoestische gitaarkwartet Kalès recent een oproep aan vijf jonge Vlaamse komponisten. De opdracht luidde: maak een stuk rond het werk van een striptekenaar die onuitwisbaar zijn stempel heeft gedrukt op ons nationaal geheugen: Willy Vandersteen. Het resultaat zijn vijf fantasierijke, fijnbe-snaarde kreaties van Lukas Huisman, Jeroen De Brauwer, Frederik Neyrinck, Tomas Hendriks en Jelle Tassyns. Een tryout-koncert dat u alleen maar kan meemaken bij Logos, the place to be voor muzikale primeurs.

meer info

M&M Robot Orchestra

Thursday 21 March 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Springtime

Vogels die opnieuw gaan fluiten, temperaturen die vanuit meteorologisch oogpunt weer 'redelijk' kunnen genoemd worden, algehele paringstendenzen, enz ... Bij een nieuwe astronomische lente hoort doorgaans een nieuw geluid. En bij Logos nemen we dat letterlijk, door u voor de 273ste maal, geruggesteund door een komputergestuurd 50-koppig robotorkest, op een gloednieuw programma te vergasten. SpringTime is het kodewoord voor deze editie en zonder al te veel suggesties te willen wekken, kunnen we nu reeds stellen dat die vlag velerlei ladingen zal dekken. 'Spring' kan, naast 'lente' immers ook op springveer slaan, en dan denken we in de eerste plaats aan onze geautomatiseerde <Springers>, die op deze editie in de schijnwerpers zullen staan. Time slaat dan weer op de belangrijkste dimensie waarbinnen musici aktief zijn. Wees welkom op <M&M> SpringTime!

Allerlei bijdragen, nieuwe komposities en performances krijgt u zoals steeds van de vertrouwde Logos-ploeg, met name: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Moniek Darge, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, en Xavier Verhelst. De nieuwe Temblo robot doet op dit koncert zijn intrede in het robotorkest! Artistieke leiding en robot design: Godfried-Willem Raes.

meer info

Geluidsexploratie

dinsdag 9 april 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Judy Dunaway

The Mother of Balloon Music is back ...

De Amerikaanse performancekunstenaar Judy Dunaway maakt al een generatie lang furore als onklopbaar virtuoos op een wel heel bijzonder instrument. Latex ballons in alle groottes en vormen zijn voor haar meer dan zomaar een speeltje: in wezen zijn het dikke, ovaalvormige snaren die -eenmaal je er een kontaktmikro-foon op plaatst- een ongekende klankwereld openbaren. Dunaway, ook wel 'Mother of Balloon Music' genoemd, is er om die wereld voor ons te ontsluiten. Dat deed ze bij Logos al meermaals, en nu staat ze er dus terug. Met een vleugje erotiek, want ook kondooms zijn natuurlijk latex ballons ...

meer info

M&M Robot Orchestra

Tuesday 16 April 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Eggs and round shapes

Eieren zijn er om uitgebroed te worden, dat zal elke rechtgeaarde vogel u zonder verpinken meegeven. Maar ook kreatieve geesten hebben geregeld een geestes-ei te leggen, en omdat wij bij Logos allemaal kreatieve geesten zijn, zorgt dat ervoor dat we nu al meer dan tien jaar maandelijks een gloednieuw Man & Machine-programma kunnen aanbieden. Deze teatrale voorstelling zal dan ook bulken van de nieuwe, originele vondsten en vormt meteen ook de testcase voor het programma dat we in Glasgow gaan brengen.

Eggs & Round Shapes kan je ook letterlijk nemen, en dan denken we aan de lichamen in beweging die we aanwenden om onze robots te besturen. Dankzij gesture recognition-software kunnen onze radars namelijk perfekt expressieve eigenschappen van bewegingen detekteren. Namuda dans is dan ook het trade mark van het robot orkest.

Met medewerking van: Dominica Eyckmans, Francoise Vanhecke, Sebastian Bradt, Moniek Darge en Kristof Lauwers.

meer info

M&M Robot Orchestra

Friday 19 April 2013

Concerthall, Glasgow, Schotland

M&M aan de UNESCO Music Days in Glasgow

Glasgow City of Music organiseert in 2013 de UNESCO Music Days, een samenkomst van muziekensembles uit de vijf UNESCO Wereld Muzieksteden. Dit zijn Gent, Glasgow, Sevilla, Bologna en Bogota: stuk voor stuk steden met een bijzonder rijke muzikale aanbod. Dit jaar doet het robotorkest van Logos ook mee. Performers zijn Dominica Eyckmans, Kristof Lauwers, Francoise Van Hecke, Moniek Darge en Godfried-Willem Raes zelf. Op het programma staat werk van Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Moniek Darge en Godfried-Willem Raes.

meer over Glasgow City of Music

LOGOS' ROBOTORKEST OP DE UNESCO MUSIC DAYS TE GLASGOW

De Unesco erkende in 2009 de stad Gent als Creative City of Music. Wereldwijd zijn er slechts 5 muzieksteden die deze titel mogen dragen: Glasgow, Bologna, Sevilla, Bogota en Gent. Nu organiseren ze samen jaarlijks de UNESCO MUSIC DAYS en dit telkens rond een ander muziekgenre.
Bij de eerste editie vorig jaar kwam de oude muziek aan de beurt.
Voor de tweede editie die plaats zal vinden op 19 en 20 april 2013 is Glasgow de organisator. Glasgow, City of Music koppelt deze UNESCO Music Days ook aan een jaarlijks treffen van de Europese muzieksector, het European Forum on Music, http://www.emc-imc.org/efm/
Dit jaar is het thema hedendaagse muziek, Man and Machine. De steden Glasgow en Gent selekteerden in onderlinge afspraak het unieke robotorkest van Stichting Logos en haar <Man & Machine> ensemble.
Deze uitnodiging is voor ons zeer waardevol, daar wij werden uitgekozen om met ons bijzondere robotorkest en het <Man & Machine> Ensemble op te treden in Glasgow, als de voornaamste vertegenwoordiger van Ghent, Unesco City of Music. Wij danken dan ook Stad Gent en de vzw Unesco Music Days voor de grote eer die ons te beurt valt.

Sinds vele tientallen jaren zijn kollaboratieve koncertprojekten met interaktieve robots, dansers, musici en performers de centrale focus van de Logos aktiviteiten. Veertig jaar ervaring in het gebruik en de ontwikkeling van allerlei soorten muzikale interfaces (draadloze gesture control, real time klankanalyse, microwave radar, acceleratie sensoren, pyrodetectors, lichtsensoren, myoelectric devices, brainwaves, EEG en ECG enz.) gekombineerd met de resultaten van onze experimentele robot- design, dragen nu hun vruchten. Dit leidde vanzelfsprekend ook tot de oprichting van een professioneel ensemble met een internationaal profiel, gespecialiseerd in performances waarbij mens en machine elkaar ontmoeten. Vandaar ook de naam "Mens en Machine", <M & M>.
Ontwerper, bouwer, programmeur en een van de komponisten van de -ondertussen 50- robots is Godfried-Willem Raes.
In Glasgow zal hij optreden samen met Kristof Lauwers (kompositie), Dominica Eyckmans (dans), Francoise Vanhecke (zang) en Moniek Darge (muziekdoosperformance).

Een deel van de robots zal ook live in real time als installatie door het publiek te bespelen zijn, zodat de toehoorders en toeschouwers zelf even kunnen proeven van wat het samenspel met robots zoal kan inhouden.

Logos zal te horen en zien zijn op vrijdag 19 april 2013 in de Royal Concert Hall te Glasgow.

m.d.

Nieuw hedendaags

maandag 29 april 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

De Madrigals van George Crumb

patchwork-ensemble

George Crumb is een komponist waar je, als je enige voeling hebt met klankkleur en numerologie, niet omheen kan. Hij heeft een klein maar substantieel oeuvre gekomponeerd waarin getalsverhoudingen, ongebruikelijke speeltechnieken en een flinke dosis metafysika hand in hand gaan. Zo ook in zijn befaamde Madrigals die hij in de jaren '60 schreef voor sopraan en klein ensemble, op teksten van de Spaanse dichter Federico García Lorca. Stuk voor stuk zijn het kompakte, uitgepuurde parels die de ultieme beheersing annex Fingerspitzengefühl van de uitvoerders vereisen. Nog meer klankkleurgevoeligheid krijgen we met werk van Toru Takemitsu en met Lotofagos, Beat Furrer's desolate duo voor sopraan en kontrabas.

Het patchwork-ensemble bestaat uit 5 jonge muzikanten die elkaar in oktober 2012 leerden kennen als medestudenten van de "manama" opleiding voor Hedendaagse muziek aan de School of Arts Gent, onder de vleugels van het Spectra en Ictus ensemble. Het collectief brengt een programma van vijf verschillende werken waarbij poëzie steeds aan de basis ligt van de muzikale compositie. Dit ofwel letterlijk als muzikale toonzetting van de tekst, ofwel abstracter, wanneer de componist zijn werk zelf bewust met het geschreven woord heeft geconfronteerd waardoor een puur instrumentaal muziekstuk een beschrijvende dimensie krijgt.

Muzikanten:

  • Sopraan: Lilith Verhelst
  • Fluit: Camille Guénot
  • Harp: Maria José Jeannin
  • Kontrabas: Pieter Lenaerts
  • Perkussie: Adam Rosenblatt

Programma:

Graham Flett
Cuando despertó el dinosauro todavía estaba allí (2010) voor sopraan, fluit, harp, kontrabas en perkussie
Heinz Holliger
Unbelaubte Gedanken zu Hölderlins "Tinian" (2002) voor kontrabas solo
Beat Furrer
Lotofagos(2006) for sopraan and kontrabas
Jacob Druckman
Reflections on the nature of water(1986) voor marimba solo
George Crumb
Madrigals, Books I-IV (1965, 1969) voor sopraan, fluit, harp, kontrabas en perkussie

meer info

M&M Robot Orchestra

donderdag 16 mei 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Waves

Een 'wave' kan veel betekenen: een modegril, geluidsgolf, watergolf, of een synkroon groepswuiven dat de Mexicanen sedert 1986 geclaimd hebben, ... Eén ding is zeker: ook in de maand mei overspoelt Stichting Logos u met het nieuwste van het nieuwste, al dan niet aangetroffen op het kruispunt van experimentele muziek en vernieuwende gesture-recognition technologie. Op deze avond zal het tevens 103 jaar geleden zijn dat Jean-Baptiste Joseph Fourier (Frans wis- en natuurkundige, bekend omwille van zijn spektrografische analyse) overleed. Misschien tijd voor een hommage? In elk geval tijd voor enkele kreaties op Namuda vlak!
Mmv. Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Hans Roels. Artistieke leiding en robot design: Godfried-Willem Raes.

Geluidsexploratie

donderdag 23 mei 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Feedback concert door Dario Sanfilippo

Het moeten niet altijd maffiasaga's, Nero d'Avola of frutta martorana zijn, die we uit Sicilië horen overwaaien: het kunnen evengoed feedbacksystemen en autonome klankinstallaties zijn. In onze reeks 'Geluidseksploratie' hebben we daarvoor de ex-pertise van een man als Dario Sanfilippo uitgenodigd. Nauwelijks 30 zijnde, heeft hij als klankkunstenaar en researcher een indrukwekkend palmares bijeenge-smeed. Bij Logos brengt hij een interaktieve set-up waarmee hij demonstreert hoe feedback een autonoom kompositorisch element kan zijn. Zijn circuitry is tech-nisch vrij eenvoudig van opzet, maar het gaat Sanfilippo om het samenspel van dingen die na het inpluggen een eigen leven gaan leiden en zo de estetiek van de voorstelling bepalen. Verwacht u aan asynkrone loops, spektra die uw oor heen en weer slingeren tussen wriemelende ultrasonen en wobbelende subbassen, aan een hypnotisch spel van interagerende klanklagen, en vooral: aan veel feedback.

Geluidsexploraite

maandag 27 mei 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Darren Copeland & Benjamin Thigpen

moveable speakers & analogue synths

De Canadese klankartiest Darren Copeland -een oude bekende bij Logos- verrast ons ditmaal met een elektroakoestisch optreden waarin beweegbare speakers en a-naloge synthesizers de hoofdrol spelen. Beweegbaar, want Copeland huldigt de overtuiging dat een klank door meer dan alleen de 4 gekende parameters wordt be-paald (toonhoogte, -duur, -sterkte en -kleur); ook de richting waar een klank van-daan komt, is bepalend. En dat onderbouwt hij samen met zijn kompaan, klank-ingenieur en zelfverklaarde nomade Benjamin Thigpen, voor uw ogen, in de tetraeder.

donderdag 6 juni 2013 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Lecture Recital Françoise Vanhecke

Naar aanleiding van het ICVT 8 in Brisbane (Australië) is de ons meer dan vertrouwde allround performer Françoise Vanhecke geselekteerd om een speciale Rondetafel-presentatie te verzorgen. Haar onderwerp 'Inhaling singing, an extended technique', is een volstrekt nieuwe zangtechniek waar ze al enige jaren onderzoek naar verricht en nu op doktoreert.

De Rondetafel-presentatie zal internationaal worden aangekondigd als 'Round Table presentation AGGETT, SCHINDLER, VANHECKE, WATTS - A TYPOLOGY OF 20TH AND 21ST CENTURY VOCAL TECHNIQUES'. Bij Logos geeft ze ons al een voorproefje in de vorm van een lecture recital betreffende haar onderzoek. Daarbij zal ze niet alleen een onderbouwde analyse van haar onderwerp verzorgen, maar de onderzoeksresultaten ook uitgebreid stofferen met enkele muziekstukken.

Zo brengt Françoise nieuwe, eigen komposities onder haar pseudoniem Irma Bilbao, alsook Triticus Arscotiensis, een teatrale aria voor sopraan en robotorkest die Sebastian Bradt komponeerde op het gedicht Alla Bandiera Rossa van Pier Paolo Pasolini. Verder krijgen we de wereldpremière van Le Lâcheur (para voz e performance de soprano - oeuvre dédiée à la soprano Françoise Vanhecke) van de Spaanse komponist Jorge Antunes.

Geluidsexploratie

maandag 10 juni 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Strings vs. Mongolian Throat Singing

GOBI Quartet: Peter Jacquemyn, Gunda Gottschalk, Saadet Türköz & Baadma Badamkhorol Samdandamba

Onnodig wellicht, om u de radikale kontrabassist Peter Jacquemyn voor te stellen; de belichaming van pure energie op vier snaren, maar dan van een zelden gehoorde intensiteit en overtuigingskracht. Na samenwerkingen met pianisten, slagwerkers, elektronici, cellisten en stemkunstenaars, verlegt de Bad Boy van het improvisatie-milieu zijn horizon naar de Khoomi, oftewel de Mongoolse keelzangtechniek. Samen met de Duitse avantgarde-violiste Gunda Gottschalk, de Turkse zangeres Saadet Türköz en de Mongoolse keelzangeres Baadma Badamkhorol Samdan-damba gaan zij voor niets minder dan improvisaties op het scherp van de snee. Snaren versus stembanden: een niet te missen performance die u moeiteloos met verstomming zal slaan.

M&M Robot Orchestra

woensdag 19 juni 2013 - 20u00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Experimental tango

Summer's here, tango's here! In tegenstelling tot de eerder klassiek geörienteerde Cd-release die we vorig jaar inaugureerden bij Logos, wordt de editie van 2013 eentje van een geheel ander kaliber. Met ExperiMental Tango gaan we op stilistisch genre-onderzoek uit. Hoe ver kunnen we de tango pushen vooraleer die ophoudt om als dans herkenbaar te zijn? En hoe springen professionele danskoppels hier mee om? Huisorkestrator Sebastian Bradt liet zijn skills en fantasie de vrije loop, en stampte een bont allegaartje van obskure arrangementen bijeen. Het resultaat: volkomen vervreemde tango's van Sebastian Bradt, Godfried-Willem Raes, Lara Van Wynsberghe en vele andere uit het publiek domein, zoals u ze gegarandeerd nog nooit gehoord hebt. Er zitten trouwens ook enkele gloednieuwe tango kreaties in dit programma. Dansers zijn o.m. Jean Vinclair, Daniela Luca, Geert Stragier, Nele Deseck, Lara Van Wynsberghe, Moniek Darge, Godfried-Willem Raes.

more information on the M&M Orchestra

Lecture performance

zaterdag 22 juni 2013, 13u30

De Bijloke, Jozef Kluyskensstraat, 9000 GENT

TEDx Ghent

Na verschillende geslaagde en uitverkochte edities komt TEDx ook dit jaar terug naar Gent met als doel het inspireren van mensen door de kracht van ideeën. TED (Technology, Entertainment and Design) verzamelt 's werelds meest kreatieve geesten om hun ideeën en toekomstvizie te delen in korte en levendige 'talks'. Al deze lezingen worden professioneel opgenomen en verspreid via de met prijzen bekroonde website van TED die een globaal publiek aantrekt.

We kijken uit naar de talk van Françoise Vanhecke, die - letterlijk - een nieuwe wind doet blazen doorheen de onderzoeksaktiviteiten van Stichting Logos.

Dit jaar doet ook Godfried-Willem Raes mee, met een uitleg over hoe hij zijn radar- en robotinstrumenten maakte en over zijn passie voor robotika in het algemeen.

meer over TED

Perfomedia Festival Budapest

Vrijdag 28,Zaterdag 29, zondag 30 juni 2013, 20u00

2B Gallery Budapest

FraMon Duo

Francoise Vanhecke en Moniek Darge zijn te gast op een groots opgezet performance festival in Budapest.

M&M Robot Orchestra

dinsdag 23 juli 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Namuda Three

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Jan Baumers, Sebastian Bradt, Jan Baumers and Kristof Lauwers, the premiere of a new all-namuda dance production directed by Godfried-Willem Raes

M&M Robot Orchestra

woensdag 24 juli 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Namuda Three

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt, Jan Baumers and Kristof Lauwers, a new all-namuda dance production directed by Godfried-Willem Raes

M&M Robot Orchestra

donderdag 25 juli 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Namuda Three

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt, Jan Baumers and Kristof Lauwers, a new all-namuda dance production directed by Godfried-Willem Raes

Portretten

22 augustus 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Godfried-Willem Raes

Een solo programma waarin homo faber Godfried-Willem graduint in eigen werk en dat meteen ook van enige soms filosofische kommentaar voorziet. Het geautomatiseerde musiceren en komponeren tot en met zijn grote specialiteit, de robotbouw, komen uitgebreid aan de orde. Wat 'moeilijker' muziek wordt in dit programma zeker niet uit de weg gegaan, vandaar de affiche titel 'Unpopular'. Uiteraard wordt ook het volledige robotorkest hierbij ingezet.

Godfried-Willem Raes, een geboren en getogen Gentenaar, wordt wereldwijd beschouwd als het boegbeeld van de avant-garde muziek in Vlaanderen. In 1968 lag hij aan de basis van het ontstaan van Logos, toen nog een 'ge-engazjeerde werkgroep voor avant-garde muziek' in het jargon van die tijd. Door de jaren heen wist Logos zich te profileren als het centrum voor muzikale vernieuwing bij uitstek in onze kontreien en het groeide ook uit tot veel meer dan zomaar een musicerend groepje. Niet alleen wist het een podium te bieden aan de internationale avant-garde en experimentele muziek, maar het leverde ook niet onaanzienlijke eigen bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe expressievormen in de nieuwste muziek. Aan Godfried-Willem Raes' brein ontsproten produkties zoals 'Pneumafoon', 'Holosound', 'Hex', 'A Book of Moves' en 'Songbook' die over de gehele wereld werden gebracht. In de laatste twee decennia trok vooral de spektakulaire ontplooing van het robotorkest de internationale aandacht.
Dit betekent evenwel geenszins dat hij ook in eigen stad en regio een overeenkomstige populariteit zou genieten. Wel integendeel, hij staat eerder bekend als een intelektuele, moeilijk toegankelijke en wellicht zelfs ietwat esoterische figuur in het muziekleven. Daarvoor zijn wel enige verklaringen te geven... Zijn radikale afkeer van het auteursrecht en de hele maffia eromheen , zijn rabiaat verzet tegen post-modernisme en akademisme, zijn afkeer van religies, zijn anarchisme, zijn strijd tegen de pop-muziek, de opera en tegen zowat alle geinstitutionaliseerde muzikale expressievormen, zijn anti-Belgicisme, zijn streng wetenschappelijke houding, zijn geloof in de geweldige mogelijkheden van de technologie, zijn pleidooien voor naaktheid... kortom, een waslijst van elementen die een stevig fundament kunnen vormen voor kontroverse.
Een kontroverse die -het mag worden gezegd- het artistieke werk soms aan de perceptie lijkt te doen ontglippen, om Karel Goeyvaerts te citeren.
Daarom besloten we om in deze zomerse augustus maand een volledig Godfried-Willem Raes solo programma te brengen, waarin hij vaak wat moeilijker komposities uit zijn opuslijst die toch inmiddels meer dan 45 jaar overspant uitvoert en van kommentaar voorziet. Uiteraard zal hij voor dit koncert gebruik maken van het door hemzelf gebouwde robotorkest.

Pioneers of experimental music

Thursday 12 september 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Carl Stone

An overview of his recent compositional work.
Carl Stone (born Carl Joseph Stone, February 10, 1953) is an American composer, primarily working in the field of live electronic music. His works have been performed in the United States, Canada, Europe, Asia, Australia, South America, and the Near East. Stone studied composition at the California Institute of the Arts with Morton Subotnick and James Tenney and has composed electro-acoustic music almost exclusively since 1972. As an undergrad at CalArts, he had a work-study job in the Music Library, which had many thousands of LP records in the circulating collection (this was 1973). The collection included a lot of western classical music of course but also a really comprehensive world music collection, avant-garde, electronic music, jazz and more. Because the librarians were concerned that the LPs, many of which were rare, would soon become unlistenable at the hands of the students and faculty, his job was to take every disc and record it onto cassette, a kind of back-up operation. He soon discovered that he could monitor the output of any of the recordings he was making and even mix them together without disturbing the recordings. So, he began to experiment, making musical collages, and started to develop habits of combining disparate musical materials. In addition to his composition and performance schedule, he is a faculty member in the Department of Information Media, School of Information Science and Technology at Chukyo University in Japan. Stone utilizes a laptop computer as his primary instrument and his works often feature very slowly developing manipulations of samples of acoustic music, speech, or other sounds. Because of this, as well as his preference for tonal melodic and harmonic materials similar to those used in popular musics, Stone's work has been associated with the movement known as minimalism. Prior to his settling on the laptop, in the 1980s, he created a number of electronic and collage works utilizing various electronic equipment as well as turntables. Prominent works from this period include Dong Il Jang (1982) and Shibucho (1984), both of which subjected a wide variety of appropriated musical materials (e.g. Okinawan folk song, European Renaissance music, 1960s Motown, etc.) to fragmentation and looping. In this way his work paralleled innovations being made in the early days of rap and hip hop (e.g. Grandmaster Flash, of whose work he was unaware at the time). It was during this period that he began naming many of his works after his favorite restaurants (often Asian ones). His first residency in Japan, sponsored by the Asian Cultural Council, was from November 1988 to April 1989. While living in Tokyo he collected more than 50 hours of recordings of the city's urban soundscape, which he later used as the basis for his radio composition Kamiya Bar, sponsored by Tokyo FM radio, and released on a CD of the same name by the Italian label NewTone / Robi Droli. Stone has collaborated frequently with Asian performers, including traditional instrumentalists such as Min Xiao-Fen (pipa), Yumiko Tanaka (shamisen), Kazue Sawai (koto), Michiko Akao (ryuteki), and those working with modern instruments, such as Otomo Yoshihide (turntables, guitar), Kazuhisa Uchihashi (guitar, daxophone), Yuji Takahashi (computer, piano), and vocalists such as Reisu Saki and Haco. He has also collaborated on an album with Hirohito Ihara's Radicalfashion and recently with Alfred Harth who partly lives in Korea. Beginning in the early years of the 21st century, Stone began to compose more frequently for acoustic instruments and ensembles, completing a new work for the San Francisco Bay Area-based American Baroque. Stone served as president of the American Music Center from 1992 to 1995, and was director of Meet the Composer/California from 1981 to 1997. He also served as music director of KPFK-FM in Los Angeles from 1978 to 1981. For many years, Stone has divided his time between San Francisco and Japan. In 1999 he was awarded a grant from the Foundation for Contemporary Arts Grants to Artists Award.

Kultuurmarkt OdeGand

Saturday 14 september 2013 - 12h00- 18h00

Kouter, 9000 GENT

Logos' robot: Horny, de automatische hoorn.

Muzikale demonstraties van deze nieuwe aanwinst in het robotorkest van Godfried-Willem Raes. Met Sebastian Bradt, Xavier Vehelst, Moniek Darge, Peter Van Lancker.

M&M Robot Orchestra

Wednesday 18 september 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Question Marks

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Moniek Darge, Francoise Van Hecke, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes. With a special focus on Whisper, the newborn robot in the orchestra.

more information on the M&M Orchestra

Glaer

Wednesday 25 september 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Maja Jantar en Kristof Lauwers

Een elektrovokale performance met een hoog laptop gehalte, waarin Maja Jantar's stem elektronisch wordt bewerkt en aangestuurd door een theremin. Kristof Lauwers zit erbij, luistert er goed naar en haalt met behulp van zijn gesofistikeerde Vorsprung durch Technik de meest gewaagde klanken uit Maja's stem.

Electronic Arts Festival

Thursday 26, friday 27 and saterday 28 september 2013 - 18h30-24h00

Bozar, Foyer, Bruxelles. BEAF

Interactive Musical Robots

Recent Logos robots using the Axo platform: Klar, Asa, Horny. A presentation of the technology, the development and the useability. With support from iMinds and Hogent, School of Arts. With Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Laura Maes, Godfried-Willem Raes and Johannes Taelman.

Buitenland

Saturday october 12th 2013 - 16h30

Portugees Paviljoen, Biennale Venetie

Solo with Robot Orchestra: Jonas Runa

Automaton orchestra designed by Godfried-Willem Raes in interaction with improvising musician Jonas Runa, assisted by Kristof Lauwers, Moniek Darge, Mattias Parent and Katie Couck. Location: Joana Vasconcelos 'Trafaira Praia', Portuguese Floating Pavilion of the 55th Venice Biennale. Robots presented: Asa, Temblo, Korn, Snar, Bono, Toypi.

M&M Robot Orchestra

Tuesday 22 october 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Higher Math

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes. On the program pieces by Jonas Runa, Jacob Van Domselaer, Clarence Barlow, Pierre Boulez, Milton Babbitt, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes and Sebastian Bradt.

more information on the M&M Orchestra

Sound Art

Woensdag 30 oktober 2013, 20u

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Al Margolis

De Amerikaanse klankkunstenaar Al Margolis leverde pionierswerk af in de analoge kassette-görienteerde undergroundscene van de West Coast, begin jaren tachtig. Hij ontpopte zich in de loop der jaren van rudimentaire cut 'n paste-master tot speelman van uitvoerige, veelgelaagde komposities. Zijn werk houdt het midden tussen spontane radiokollages en gesofistikeerde layer-on-layer processing; vaak speelt hij alle partijen van een stuk zelf in, om achteraf, na veelvuldige en meergelaagde klankbewerkingen, voor een absurde vervreemding te zorgen. Geen gimmick, gewoon het dagelijks werk op Planeet Margolis: krachtig, noisy en een beetje brutaal.

Bij Logos zal Margolis onder meer een origineel werk aanpassen aan ons M&M robotorkest: 8 Notes, Brass Version, dat gebruik maakt van allerlei samples van koperblazers. We krijgen ook FrogField te zien, een video van Katherine Liberovskaya waarvoor hij de soundtrack maakte. Vintage Margolis krijgen we dan weer met It is Bassoon en Jon Bari Sax, twee stukken waarin de komponist dichte klanklagen van gesamplede akoestische instrumenten opeenstapelt.

Meer info

M&M Robot Orchestra

Sunday 3 november 2013 - 12h00

Bozar Cinematek Bruxelles

Zonzo: Logos' Interactive robots

Robot installation with Korn, Toypi and Snar under radar control. With Mattias Parent and Kristof Lauwers.
more information on the M&M Orchestra

Hedendaags klassiek

dinsdag 5 november 2013 - 20:00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Gabi Sultana

Solo piano recital of contemporary music including works by Stockhausen, Prins & Goeyvaerts

A recital in collaboration with the School of Arts, Manama.

Meer info

Zondag 17 november, 10u - 18u

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

KinderKunstenDag in Logos

De in 2012 voor het eerst georganiseerde KinderKunstenDag was ook voor Stichting Logos een groot sukses. We openden de poorten van onze tetraeder voor jong en oud, en de bezoekers mochten kennismaken met zelfgebouwde muziekrobots die ze ook nog eens live konden bespelen met hun bewegingen. Het entoesiasme sprak boekdelen, en dus zijn we dit jaar met hetzelfde recept op de afspraak: 17 november, in de Bomastraat 24-28, doorlopend van 10 tot 18u. Van harte welkom!

M&M Robot Orchestra

Thursday 21 November 2013 - 20h00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Darkness

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Moniek Darge, Zam Martino Ebale, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes. With newly composed interactive pieces by Sebastian Bradt, Kristof Lauwers and 'DunkelDark', Namuda Study #40 by Godfried-Willem Raes.

Meer info

more information on the M&M Orchestra

M&M Robot Orchestra

Zondag 24 november 2013 - 15h00

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 GENT - Burgzaal

Wetenschapsdag - <Whisper>

Lezing en demo door Prof. dr. Godfried-Willem Raes over het akoestisch mysterie van de holteresonatoren
i.s.m. Hogent - School of Arts
Meer info op www.waarofnietwaar.be

M&M Robot Orchestra

Zaterdag 30 november, 12u - 18u30
Zondag 1 december, 11u - 17u30

Rue des Bons Enfants 2, Lille (F)

Big Bang Festival in de Opera, Lille

Kinderen van 7 tot 77 jaar kunnen de interaktieve mogelijkheden van de Korn en Toypi robots testen!

M&M Robot Orchestra olv Godfried-Willem Raes. Met Mattias Parent en Sebastian Bradt.

Gratis inkom.

Meer info

Hedendaags klassiek

maandag 9 december 2013 - 20:00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Lecture recital Lukas Huisman

Lecture-recital over Evryali van Xenakis en Kl 16 van Stockhausen. A concert in collaboration with the School of Arts, doctoral studies.

Meer info

M&M: Logos' Robot Orkest

Dinsdag 17 december 2013 - 20u00

Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

White

Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Emilie De Vlam, Moniek Darge, Sebastian Bradt and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes. Premiere of the newest Namuda Study by Godfried-Willem Raes, Study #41, performed by Emilie De Vlam. And... there is even a contribution by a small white dog named Floesj with its big friend, Moniek Darge.

meer informatie
--> more information on the M&M Orchestra