[this page is not available in english]

Godfried-Willem RAES

"BadSopraan"

EEN OPENLUCHT-EVENT


[English text not available as yet]

 Dit projekt, werd ontworpen en gerealiseerd als event voor openbare plaatsen (straten en parken) en/of grote teaters.


'Badsopraan' by Godfried-Willem Raes, performed by Francoise Van HeckeHet projekt bestaat uit een oranje zitbad, gemonteerd in een gelast stalen frame voorzien van drie stevige wielen. Vooraan twee bokwielen, achteraan een stuurwiel waarvan de draaias rechtstreeks op de stuurstang is gemonteerd.

Het bad wordt helemaal gevuld met water. Om het de sopraan niet al te onaangenaam te maken, moet het water middels twee of drie 2000W dompelaars op voorhand op temperatuur worden gebracht. Voorzie hiervoor ca. 15 minuten opwarmtijd. Aansluiten op een 3-fazen stroomnet voorzien van een deugdelijke verliesschakelaar is imperatief. Aan het water wordt, na opwarming, een ruim bemeten dosis schuimbad toegevoegd.

In het bad komt te sopraan te zitten, naakt of gekleed in een badpak. Over de rand van het bad hangen allerlei slangen en stetoskopen. Door deze laatste kan het publiek de arias en vokale geluiden die de sopraan via een zingslang onder water produceert, beluisteren. Het publiek wordt daartoe aangezet door de duwer/animator. De <Badsopraan> wordt tussen het publiek door gemaneuvreerd.

Historische nota:

Deze aktie bevat een knipoog naar Paul Hindemith's komische opera 'Neues vom Tage, oder Das Unaufhoerliche' naar een libretto van Marcellus Schiffer. Daarin zingt een koloratuur sopraan (Laura) een aria, naakt gezeten in een badkuip, op de tekst:"Niet genoeg kan men de kwaliteit van de warmwatervoorziening prijzen. Dag en nacht warm water. Geen gasstank, geen explosie, geen levensgevaar. Weg, weg met de oude gasgeiser". Bij de premiere van deze opera in 1927 was Adolf Hitler aanwezig, die -geheel ten onrechte, want Hindemith kan heel wat bruine sympatie worden aangewreven,- Hindemiths werk meteen als entartet veroordeelde.

Dit gegeven las ik omstreeks 1965 in Friedrich Herzfeld's boek 'Musica Nova' en het bleef in mijn achterhoofd spelen. De eerste tekeningen en schetsen voor dit event dateren dan ook reeds van 1969, de beginperiode van de Logos groep. Wat me vooral aan de scene fascineerde was, dat zij mijn afkeer van opera -exponent bij uitstek van alles was artificieel en vals is- zo goed tot uitdrukking bracht, door de sopraan van al haar valsheid te ontdoen.

Een eerste keer nam ik dan ook een scene voor sopraan-in-bad op in mijn muziekteaterstuk 'Hermeties' uit 1969/70. Pas in 1998 kwam het tot een realisatie als bedrijf in mijn straatopera 'Rooie Niki'.


Dit projekt beleefde zijn premiere in Gent , in de zomer van 1998, als onderdeel van de straatopera <Rooie Niki>. Uitvoerders waren Francoise Van Hecke (sopraan) en Tine Hofman (animator). De foto op deze webpagina werd genomen tijdens een van de opvoeringen van deze opera.

 Godfried-Willem RAES

Back to Logos Projects Page Back to Logos Home Page Back to / to : <Rooie Niki>
To Godfried-Willem Raes homepage Booking via email…  

Last updated: 2004-02-15