index   kalender   koncertberichten   krikri   on the road   kolofon  

Logos Vrouwen op het
Text Festival te Bury

Op 30 april zullen de Logos Vrouwen Moniek Darge en Helen White uitgenodigd zijn op het Text Festival te Bury (UK). Het had 29 april moeten zijn... maar het was toch jammer geweest voor Prins William en Kate als niemand naar hun huwelijk kwam omdat iedereen met klankpoëzie bezig was. Dat vond alvast Tony Trehy, organisator van het Text Festival, en verplaatste zijn openingsmanifestatie dan maar naar de\ zaterdagochtend.

Het Text Festival is bezig met experimentele taalkunsten, performance, tentoonstellingen en kruisbestuivingen van verschillende kunstvormen. Een groots festival voor een klein stadje aan de rand van Manchester, volgens Art Monthly. Dit jaar staan onder andere Ron Silliman, Maggie O'Sullivan, Christian Bök, Eiríkur Örn Norðdahl en Eduard Escoffet op het programma, net als bill bissett en Adeena Karasick die in juni bij Logos te gast zullen zijn. Moniek en Helen treden op tijdens de opening van de tentoonstelling Wonder Rooms rond vizuele poëzie, waar ook beeldend werk van Helen te zien is. Als kersverse avatar van de Logos Vrouwen -onder de naam HeMohemo- brengen ze klankpoëzie van Françoise Dufrêne, van henzelf en misschien ook een muziekdoosperformance. Daarnaast komt er een installatie van Helen tussen artikels uit de vaste kollektie van het Bury Museum te staan, en begin april mag ze gaan rondsnuffelen in het archief op zoek naar steentjes, schelpen en archeologische vondsten om samen met haar teksten in een vitrine te etaleren.

Niemand loopt school. Mannen houden zich bezig met de buffelteelt en vrouwen borduren, en zoals de grootmoeders zeggen: “vrouwen zitten in de zon, zingen en dansen.” Andere elementen die bijdroegen tot de idyllische reputatie van de Toda is het feit dat zij geen wapens bezitten, noch aanvals- noch verdedigingswapens, dat zij absolute vegetariërs zijn en ook geen grondeigendom kennen. Bij disputen komt een raad van oude wijzen bij elkaar die een vreedzame oplossing voor de konflikten bedenkt en oplegt. De Toda kennen verder ook geen jacht en leven uitsluitend van het kweken van buffels, die zij als heilige dieren beschouwen. Zij leven dan ook in absolute harmonie met hun omgeving. Als voedsel gebruiken zij zuivelprodukten van hun buffels, honing en granen die ze van naburige volkeren bekomen, aan wie ze een deel van hun gronden afstaan om deze door hen te laten verbouwen.

www.textfestival.com

Helen White





'Le FREE the FRIdays...'

We kennen Lazara Rosell Albear niet alleen van haar regelmatige deelnames aan het interaktieve deel van de <M&M>-koncerten. Deze maand slaat ze extra muros de handen ineen met Logosmedewerker Kristof Lauwers.

Op vrijdag 15 april om 20u vindt hun samenwerking plaats op een koncert dat 'Le FREE the FRIdays...' werd gedoopt.
Lazara gaat drummen en performen en Kristof programmeert adhv. haar drumspel een interaktief triootje met toypi, snar en ob.
The place to be waar dit alles doorgaat, is Les Ateliers Claus, Passage Charles Rogier, 1210 Bxl. Wees welkom!