index   kalender   koncertberichten   recensie   on the road   kolofon  

Logos on the road... op Avanti!

In Japan zegt men dat een vrouw niet door een bamboebos
mag lopen om bamboe te gaan snijden...

... zo begint één van de muziekdoosperformances van Moniek Darge. Maar de Logos Vrouwen schrik je toch niet zo makkelijk af. U leest het in dit verslag met tekenend beeldmateriaal, van onze medewerker ter plaatse, Helen White...

Op 26 september baanden Moniek en ik, samen met filmmaker Svend Thomsen, ons een weg door de hoge bamboestengels om aan te belanden in de prachtige watertuin van Willem Burssen in Lovendegem. Daar stelden we temidden van waterlelies, libellen en drijvende rozenbladen een tiental van Moniek's nieuwste muziekdozen op en mochten we binnen de kortste keren hun geheimen onthullen aan enkele honderden nieuwsgierige bezoekers.

Als één van de vele manifestaties langs de fietsroute van Avanti! (de muzikale fietstocht van het Festival van Vlaanderen), konden we immers op talrijke voorbijfietsende families rekenen die geboeid stonden te luisteren naar het verhaal van de doe-het-zelf zee, het glazen slakje dat over de akkers kruipt of de duistere praktijken van een al te katolieke Sint.

Van alle ekologisch of ondeugend getinte verhalen vertelde ik zelf dan weer het liefst over de skarabee in de doos van De Levensboom: toen de Egyptenaren hun doden inwikkelden, was het blijkbaar zo dat zij het hart van de dode door een skarabeevormige amulet vervingen. Op deze amulet stond geschreven:
'Zwijg, over alles wat ik in het leven heb uitgespookt, opdat ik nog lang en gelukkig in het hiernamaals mag leven...'

Wie Avanti! niet kon meemaken, kan een stukje uit de film van Svend hier bekijken:
http://www.youtube.com/watch?v=BnqFiCJTpbM.
Een andere performance van Moniek met de muziekdozen valt hier te zien: http://www.youtube.com/user/moniekdarge.