index   kalender   koncertberichten   recensie   on the road   kolofon  

Koncertberichten

 

New Media XI - Aspec(t)

maandag 6 december om 20u

Aspec(t) tast de grenzen af van wat de kombinatie van analoge synths, saxofoonfeedback en 'resonant drums' zoal kan teweegbrengen.

Experimentele improvisatie en een zekere dosis muzikale agressie troef op deze voorstelling, want op Sinterklaasdag wipt het beruchte elektronikaduo Aspec(t) bij ons binnen. Aspec(t), dat zijn Mimmo Napolitano (aka SEC_) en Mario Gabola, beiden afkomstig uit Napels en al jarenlang aktief bij tal van obskure en minder obskure muziekformaties. Mimmo specialiseert zich in radio, tapeloops en analoge synthesizers (waar hij op een onortodokse, in eigen woorden geperverteerde manier mee omspringt) en speelt bij groepen als Weltraum and Endorgan. Mario Gabola (lid van onder meer A Spirale) bespeelt een saxofoon die hij laat feedbacken via een heuse ketting van 'resonant drums' en kleine luidsprekertjes. Meer heeft Aspec(t) niet nodig om live te gaan knutselen met feedback, interferentie en het optrekken van komplekse klankstrukturen.

Inmiddels is dit duo toe aan hun vierde studio-album (getiteld Waspnest), een album dat werd gereleased door Toxo Records en naar eigen zeggen het midden houdt tussen de agressie van New Aktionism (Joke Lanz, Dave Philipps, Rudolf Eb.er, ... ) en de radikale improvisatiemuziek van Chris Brown, John Butcher, Jim Denley en Lionel Marchetti. Mimmo en Mario zijn tevens de organisatoren achter Pestival en Alter@!, twee lokale festivals voor baanbrekende experimentele muziek in respektievelijk Napels en Avellino. Daar treedt het duo geregeld op met mensen als Ignaz Schick, Agostino Di Scipio, Psychofagist, Enrico Malatesta, Anatrofobia en Splinter Vs. Stalin. Wie een voorproefje van Aspec(t) wil horen, surft maar eens naar www.toxorecords.com/aspec(t) en beluistere tracks met klinkende titels als Donoso Against the Obscene Wasp, Deleuze Meets Schimpfluch, Fear in Naples, Inner Dispossession en Becoming Animal. Een selektie uit hun nieuwste album zal, naast enkele live improvisaties, de hoofdmoot uitmaken van dit koncert.




<M&M> Snow & Ice

donderdag 16 december om 20u10
Feestelijke eindejaarsspecial met Mens & Machine, rond een voor deze periode nogal typische aggregatietoestand van water.

Het is Vlaanderens produktiefste centrum voor nieuwe muziek toch maar weer gelukt: twaalf professionele, veelzijdige produkties klaarstomen en inblikken, faut le faire. En hier houdt het alleszins niet mee op, want ook voor 2011 heeft de crew reeds twaalf verrassende tema's vastgelegd waar we nu al luidop over aan het dagdromen zijn. Bovendien hebben we in 2010 de kaap van het 200ste <M&M>-koncert overschreden, en lijkt er met <Ribby> en <Fa> vooralsnog geen einde te komen aan de rist nieuwe automaten. Ook de bestaande robots worden kontinu bijgestuurd; <Vibi> heeft een groot onderhoud gekregen en <Ob> en <Korn> werden zowaar voorzien van de mogelijkheid om zich in alle richtingen te bewegen. Reden te meer om het voor volgend jaar, technisch zowel als artistiek, even goed te doen.

Omdat er op het jaareinde toch wel iets te vieren valt, hebben we ook dit jaar wat feestelijke muziekjes bijeengescharreld: een nieuwjaarsmedley, enkele salontango's, een assortiment kerst- en andere wintersferen, ... Uiteraard staat ook weer heel wat nieuw en interaktief werk op het programma van Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst en Helen White, dat alles onder leiding van Godfried-Willem Raes. Het dansaspekt is voor rekening van Dominica Eyckmans en tijdens de pauze kan u zich laven aan een - letterlijk - hartverwarmend glas Glühwein.