index   kalender   koncertberichten   on the road   kolofon  

Logos on the road

 

Logos op Jazz & Sounds: een terugblik

Van 22 tot 28 maart 2010 vond in Gent het eerste Jazz&Sounds-festival plaats. Gespreid over de Hogeschool Gent, de Vooruit en de Bijloke probeerde het festival een publiek warm te maken voor avontuurlijke jazz en nieuwe muziek in het algemeen. Ook Logos was van de partij. El Negocito Records, een jong Gents label voor de wat meer gewaagde muziek, vroeg ons om samen te musiceren met enkele van zijn muzikanten.

Na wat meet- en paswerk werd besloten om vier duo's uit te werken. Elk duo werd samengesteld uit een jazzsolist en een logosmedewerker, uiteraard voorzien van enkele muziekrobots. Zo speelde Eli Van De Vondel (gitaar) samen met Kristof Lauwers (<Vibi>), Manolo Cabras (kontrabas) met Troy Rogers (<Thunderwood> & <Korn>), Giovanni Barcella (drums) met yvan vander sanden (<HarmO>, <Vibi> & <Xy>) en tot slot Daniel Pastene (klarinet) met Godfried-Willem Raes (<HarmO>).

Onze Logos-programmeurs zaten vervolgens enkele weken aan hun komputer gekluisterd om uiteindelijk voor de dag te komen met vier interaktieve komposities van elk 20 à 25 minuten. Daar El Negocito bewust koos voor jazzmusici die het experiment niet schuwen, sloten hun improvizaties naadloos aan op de gekomponeerde muziek. Al had het gebruik van onze sensors daar natuurlijk ook wel wat mee te maken.

Zowel op zaterdag- als zondagavond stelden El Negocito en Logos hun samenwerking voor in de biblioteek ban De Bijloke. Ondanks de konkurrentie van vijf gelijktijdige konserten en een totale publieksopkomst van (slechts) 200 geïnteresseerden, kon elk van onze performances rekenen op minstens 50 toeschouwers en een langdurig applaus.

yvan vander sanden