index   kalender   koncertberichten   recensie   on the road   kolofon  

Koncertberichten

 

New Media IV: ABATTOIR

woensdag 7 april 2010 om 20u
Cello, stem en live electronics, maar niet voor tere zieltjes...

Cello, stem en electronics: daar doen we het mee op deze voorstelling. Déja vu, zal de doorwinterde bezoeker van festivals voor nieuwe muziek en mixed media zeggen. Maar deze kombinatie klinkt nog nét iets anders... Abattoir bestaat uit Audrey Chen (cello en stem) en Robert van Heumen (laptop en controllers), wier roots duidelijk in de wereld van de vrije improvisatie en de experimentele elektronische muziek liggen. Zoals vaak het geval is op hun optredens, vormen de input van Chen's stem en cello de basis om van Heumen's live processing op los te laten.

Die stem - zo kan men nagaan op hun site http://hardhatarea.com/ABATTOIR - zingt, gilt, kraakt, fluistert, mompelt en vokaliseert er op los als een autonome klankgenerator (wat een stem per slot van rekening ook ís). Vooral de nummers Bloodknot en Feasting (beide live opgenomen in STEIM) spreken hier boekdelen. De granulatie en distortie die van Heumen op de input loslaat, heeft doorgaans de subtiliteit van een kettingzaag, maar is daarom ook des te indrukwekkender in al zijn brute oerkracht. Na een tijdje is de fuzie volledig en valt het onderscheid tussen akoestisch en elektronisch, cello of stem, volkomen weg. Hoewel het eindrezultaat hier en daar aan het psychedelische grenst, blijft er toch in elke sessie sprake zijn van een voortdurende instant-kommunikatie tussen de twee.

Audrey Chen is geboren in Chicago in 1976 uit een familie van wetenschappers, artsen en ingenieurs. Ze begon cello te studeren op haar achtste en vervolmaakte zich aan verscheidene konservatoria, waar ze zich naast experimentele muziek al evenzeer op oude muziek toelegde. Vandaag de dag werkt ze voornamelijk met haar (al dan niet geprepareerde) cello en haar stem in kombinatie met analoge synthesizers.


Ook multimedia laat haar niet koud: bij haar samenwerkingen mogen we dan ook Phil Minton, Elliott Sharp, Phill Niblock, James Pugliese en Michel Doneda niet onvermeld laten. Op dit moment opereert ze vanuit Baltimore, waar ze zich engageert voor Red Room en High Zero Collective, een koncertreeks die aan experimentele geďmproviseerde muziek is gewijd. Over zichzelf stelt ze: 'I am attempting to make an example of why I can only approximate the languages I speak...one and a half bona fide and the rest entirely subject to hunger, temperature, humidity, cello, voice, electronics on occasion, live performance and antics, cardboard spaceship shields, underwater mumbling, body/sound installations,...sometimes just me, sometimes with others. Enjoy.' Meer info: http://www.myspace.com/audreychen

Robert van Heumen wil in de eerste plaats klankwerelden kreëren en doet dat met alle mogelijke klanken die hem van pas komen en vanuit verschillende invalshoeken. Hij gebruikt daarvoor live sampling-software die in STEIM werd ontwikkeld zoals LiSa en de realtime audiosyntese-software SuperCollider, dat alles in kombinatie met allerhande interfaces. Zijn 'klankwerelden' vallen te katalogeren als een mengelmoes van distortie, omgevingsgeluiden, cracks, pops & hisses, feedback, drones en noem maar op.

Recente stukken van de man zijn onder meer Stranger en Fury, allebei meerkanaals fixed media-stukken die terug te vinden zijn op het label Creative Sources Recordings. Sedert 2008 mag van Heumen zich eveneens auteur noemen van het hoorspel No Man's Land, een opdracht van de CEM studio in Rotterdam.

Met hun eerste, vorig jaar bij Evil Rabbit Records verschenen CD gaf abattoir al aan dat ze geen muziek voor tere zielen maken. Op dit koncert verwachten we dat dan ook niet. Noemen we het digital brutalism, avant-noise of gewoon een pure trancequillizer...? Aan de luisteraar om het uit te maken.




<M&M> - 'L!nked'

dinsdag 20 april 2010 om 20u
'L!nked', ofwel de onverbrekelijke band tussen Mens en Machine, wordt voor de 202de keer op rij met sukses in de verf gezet door het grootste robotorkest ter wereld.

Dat we via internet makkelijk in real time kunnen praten met vrienden aan de andere kant van onze planeet, dat weten we allemaal. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we zo ook samen muziek willen maken. Warren Burt zet zijn wekker op 3am om vanuit Australië aan dit konsert te kunnen deelnemen.Jaime Reis laat zijn studenten in Portugal meeluisteren terwijl hij vanuit zijn klaslokaal <Korn> en <Qt> bespeelt. We hopen nog op solisten in noord- en zuidamerika en misschien doet er zelfs een echte Brit mee. Allemaal samen zorgen ze voor Robojam 2.0, een realizatie van Kristof Lauwers en yvan vander sanden, live te beluisteren in de Logos tetraeder.

Om in de improvisatiesfeer te blijven komen ook enkele jazzmusici met onze robots spelen. Hiervoor bouwen we verder op het Jazz & Sounds-duoprojekt dat we eind maart realizeerden. Ditmaal zijn we echter niet gebonden aan een beperkt aantal instrumenten en kunnen we echt alle registers van het orkest opentrekken om de uitvoerders het vuur aan de schenen te leggen. En het internationale aspekt wordt verder vergroot door een nieuwe performance van de Canadese angela rawlings. angela Kombineerde vorig jaar reeds klankpoëzie met onze robots. In april komt zij opnieuw naar Gent. Samen met Godfried-Willem Raes, enkele bewegingssensoren en de Logos robots zal zij ongetwijfeld voor een verbluffende voorstelling zorgen.

Dit koncert vindt voorts plaats dankzij de medewerking van Dominica Eyckmans, Barbara Buchowiec, Marian De Schryver, Moniek Darge, yvan vander sanden, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst, Zam Ébalé en Kristof Lauwers. Artistieke leiding is in handen van Godfried-Willem Raes.






Jenny Q Chai

donderdag 22 april 2010 2008 om 20u

Programma:
  • Charles Ives: Serenity (1919)
  • Nils Vigeland: Life Sketches (1994)
  • Scott Wollschleger: Blue Inscription (2010)
  • Victoria Jordanova: Bite (2010)
  • Arnold Schönberg: Drei Klavierstücke op. 11 (1909)
  • Claude Debussy : Etude "Pour les Quartes" & Etude "Pour huits Doigts" (1915)
  • György Ligeti: Étude Nr. 2 "Cordes a Vide" (1985) & Étude Nr. 1 "Désordre" (1985)

De Amerikaanse pianiste Jenny Q Chai studeerde aan het Curtis Institute of Music (bachelor bij Seymour Lipkin) en aan de Manhattan School of Music in New York (master bij Solomon Mikowsky). Ze specialiseert zich al geruime tijd in hedendaagse uitvoeringspraktijk bij onder meer Anthony de Mare (ook een pianist die de voorbije 25 jaar vaak bij ons optrad) en met haar ruime vizie doorbreekt ze graag de stereotype pianotraditie door tal van media, loose of fixed, bij haar recitals te betrekken. Om het met haar eigen woorden te zeggen: "piano is voor mij geen artefakt uit de vroegromantiek, maar een medium dat konstant in evolutie is en gelinkt kan worden aan tal van media van onze tijd".

Live video-projekties, soundscapes, objekten en allerhande vormen van vizuele kunst maken daar deel van uit maar ook zingen, spreken en akteren zijn al evenzeer haar ding, zo mochten we twee jaar terug ervaren. Ze doet dat alles met veel gevoel voor humor en met een onmiskenbare Schwung. Tal van komponisten (waaronder Frederic Rzewski met zijn Kreutzer Sonata) hebben dan ook speciaal voor haar nieuw werk gekomponeerd.

Jenny Q Chai heeft inmiddels een indrukwekkend koncertpalmares opgebouwd: ze speelde al in Carnegie Hall met het Curtis Symphony Orchestra o.l.v. Andre Previn, de Steinway Hall in New York en het Kravis Center in Florida. Daarnaast won ze prijzen en vermeldingen op internationale wedstrijden zoals de Kil's Piano Competition in Zweden en de Steinway Young Artist International Competition in haar thuisland.

Daarbuiten was ze reeds te horen op recitals in China, Taiwan, Spanje, Korea en, niet te vergeten, in onze eigenste tetraëder. Nu is ze dus teruggekeerd met een programma dat naast de Etudes van György Ligeti en Claude Debussy ook recenter repertoire van Victoria Jordanova bevat. De muziek wordt voor deze gelegenheid aangevuld met video-projekties van vizueel kunstenaar Relja Penezic. Relja is zowel schilder, videast, fotograaf als filmmaker wiens fokus ligt bij video-art in kombinatie met publieke installaties. Hij groeide op in Belgrado (ex-Joegoslavië) en heeft sedert 1979 kwazi onafgebroken geëxposeerd in alle uithoeken van de wereld. Zijn (vaak op Film Noir geďnspireerde) kortfilms zijn regelmatig te zien op internationale festivals voor alternatieve cinema.

De beeldtaal die hij aanwendt is doorspekt met tal van blurtechnieken (vertroebeling) en refereert enerzijds aan de bevreemdende stadstaferelen van Edward Hopper en anderzijds aan de gesofistikeerde pre-apokalyptika genre Enki Bilal. Op dit koncert worden onder meer zijn Unseen Miracle, Le Campane en Red Eye vertoond.

Penezic is mede-oprichter van ARTaVIVA, een artistieke beweging die audio- en video-art promoot. Hij werd reeds gevraagd als artist in residence en als docent voor het Maryland Institute College of Art, de Princeton University School of Architecture, Haverford College en Bowling Green State University. Vandaag de dag verdeelt hij zijn werkterrein tussen Europa en San Francisco.

Meer info, alsook een uitgebreid overzicht van 's mans werk valt te bekijken op: en voor Jenny Q Chai's webstek verwijzen we u graag door naar http://www.jennychai.com of naar http://www.myspace/chaipiano.