index   edito   kalender   koncertberichten   recensie   kolofon  

Editoriaal

Eerst en vooral willen we graag onze oprechte gelukwensen voor 2010 meedelen aan alle vrienden, simpatisanten en koncertbezoekers, kortweg aan iedereen die de nieuwe muziek in Vlaanderen en Stichting Logos in het bijzonder een warm hart toedraagt. Een nieuw jaar zet altijd aan tot het in vogelvlucht overlopen van het oude en ook dit jaar komen we tot de slotsom dat er flink wat gebeurd is.



Zo mochten we in 2009 weerom de gebruikelijke drie à vier koncerten per maand presenteren, waarop we talent uit binnen- en buitenland een professioneel podium verleenden. En dan denken we met plezier, soms zelfs een beetje met verwondering of lichte trots, terug aan de prestaties van artiesten als Isabeella Beumer, Michael Vorfeld, Arsis 4*4 Strings en Jaap Blonk. Of aan de virtuoze superioriteit van Tom de Cock, Lukas Ligeti en Eva Zoellner. Of - waarom niet - aan de bizarre mix van fascinatie en amusement die The Bowed Piano Ensemble, Charlemagne Palestine en Jerome Rothenberg bij ons opriepen.

Vanuit het buitenland bleef er interesse voor onze produkties: we bezochten Manchester met de pneumafoons en enige tijd later staken Moniek en Françoise Vanhecke het kanaal over om als FraMon in Brighton met groot sukses te performen. Ook in de Opera de Lille mochten we enkele muziekrobots presenteren voor een slordige tweeduizend bezoekers per dag. Tot slot kregen we er met Aphex Twin maar even een behoorlijk illustere 'klant' bij.



Daarnaast bleef Godfried-Willem Raes in eigen huis onophoudelijk voorttimmeren aan de weg der nieuwe ekspressiemiddelen. Vier nieuwe robots zijn daar het resultaat van: Ob, Hat, Heli en HarmO. Ook zij zijn een welkome verrijking van ons orkestkoloriet. En hoe groter dat koloriet wordt, hoe duidelijker het wordt dat het ware klankonderzoek nog maar net begonnen is. Dat alles wordt nog steeds door onze vaste medewerkers (Moniek Darge, Yvan Vander Sanden, Barbara Buchowiec, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers en Xavier Verhelst) uitgetest en gepresenteerd op twaalf nieuwe - koncerten, waarvan de tema's u eens te meer zullen verrassen. Ook de dansers Marian Deschryver, Emilie De Vlam en Zam Ébalé en de performende altiste Dominica Eyckmans zullen daarbij heel vaak van de partij zijn.

Last but not least lieten we in de nationale pers van ons horen met onze nieuwste LPD cd, <M&M> Ancient Music. We kregen er meer dan positieve recensies van in Knack en Klassiek Centraal en kwamen er zelfs in Brede Opklaringen even mee in de ether. Nu staat 2010 echter voor de deur en we kunnen alleen maar stellen dat de programmatie de komende 365 dagen niet minder verrassingen inhoudt... Zodus doen we - inmiddels voor het 41ste jaar op rij - gewoon verder met onze akties. En laten we wel wezen, dat doen we in de eerste plaats voor uw gegronde feedback en engagement, trouwe vriend, simpatisant dan wel koncertbezoeker.

Sebastian Bradt
namens de voltallige Logos crew.