index     edito     kalender     koncertberichten     mikroton 10     on the road     kolofon

 

Koncertberichten

 

MAGNESIA II

donderdag 10 januari 2008 om 20u

Een multidisciplinaire voorstelling door de kunstenaarsgroep Levka Ori. Vorig jaar was dit een voorstelling met soundscapes, video, poëzie, fotografie en grafisch werk. Ook deze voorstelling belooft heel verscheiden te worden met het Kretenzische landschap als rode draad doorheen alle werken.

Kunstenaars van dienst zijn:
  • Dany Lobe (°1966) is vooral aktief als fotograaf. Hij geeft les aan de kunsthumaniora van Antwerpen en gaf in het verleden workshops fotografie in binnen- en buitenland. Hij schreef ook talrijke artikels over de visuele kunsten in tijdschriften en catalogi. De voorbije 20 jaar waren zijn foto's op talrijke plaatsen in Vlaanderen te zien.

  • Marie Gayatry is een Zweedse landart-kunstenares die openlucht performances en installaties maakt. Als kind droomde ze er van om later aktrice-landbouwster te worden en ze ziet landart als een eerste stap om die jeugddroom te verwezenlijken. Solo-tentoonstellingen van haar schilderijen, video en installaties waren vooral in Zweden en Estland te zien. Ze participeerde ook aan groeps-tentoonstellingen in de VS, Engeland, Italië en Zuid-Korea.

  • Eline Peek (°1970) is een beeldende kunstenares die gefascineerd is door mensen. Portretten vormen het hoofdbestanddeel van haar oeuvre. "Het is de isolatie van het onderwerp, wat voor mij werkelijk van belang is." Eline Peek studeerde "Autonome Vormgeving" aan de Hogeschool voor de Kunsten van Utrecht.

  • Fernand Callebert (°1935) is fotograaf en kineast en won in het verleden prijzen voor zijn werk op festivals in Italië, Hongarije, Duitsland, Frankrijk en België. Hij is ook kurator van Artonivo, een platform voor minder bekende kunstenaars in Brugge. Minder gangbare kunsttakken als kalligrafie, design, landart, meubels, juweelkunst en vizuele poëzie komen hier aan bod.

  • Annemarie Steinvoort woont en werkt in Utrecht (NL). Ze studeerde in de jaren '80 grafisch ontwerp en fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten van Utrecht en volgde meer dan tien jaar later kursussen elektronische muziek en multi-media aan o.a. het Centrum voor Elektronische Muziek (CEM) van Amsterdam en het Centrum voor de Kunsten in Utrecht. Haar kunstproduktie is heel divers, gaande van soundscapes en klankinstallaties tot poëzie en fotografie.

  • Lien Baert (°1980) studeerde komputeranimatie en -design in Utrecht en Hilversum. Ze werkt freelance aan art direction & motion graphics opdrachten (webdesign, webbanners, video's, animaties,…) en is assistent konservator van de kunstgalerij Theo Wijnhoven in Brugge.

  • Maarten Callebert (°1977) studeerde architektuur aan het Sint-Lucas in Gent en daarna interaction design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht-Hilversum. Hij ontwerpt websites, animaties en video's en organiseerde met Squint vzw en het gate4-kollektief festivals, events, tentoonstellingen,…

  • Julian H. Scaff (°1970, Arizona, VS) zijn werk bevindt zich op het raakvlak tussen architektuur, design en ekologie. Hij ontwerpt gebouwen en skulpturen (vb windmolens, viadukt voor vleermuizen) die in een nauwe relatie met de direkte omgeving en met algemenere ekologische problematieken staan. Daarnaast maakte hij ook video's, films en radioprodukties. Deze laatste waren o.a. te horen op het "Epsilonia Festival Radiophonique" (Parijs) en ResonanceFM. Zijn visueel werk was te zien in gallerijen, musea en andere plaatsen in Wenen, Rotterdam, London en Los Angeles. Momenteel woont Scaff in Nederland waar hij aan de Webster Universiteit van Leiden les geeft in film en mediakunst.

  • Barbara Buchowiec schreef elektro-akoestische komposities en soundscapes, werken voor het (Logos) automaten-orkest. Haar werken voor akoestische instrumenten werden uitgevoerd door o.a. het Goeyvaerts trio en het Spectra Ensemble. Barbara Buchowiec woont en werkt in Vlaanderen. In mei 2007 vond in Opole, Polen een koncert plaats met een voorstelling van haar gehele oeuvre.

  • Moniek Darge (°1952) is aktief als komponist, violist en performer. Zij is gespecialiseerd in 'soundscapes' (klankschappen) en live-art performances, waarin zowel vizuele als muzikale aspekten met elkaar verweven worden. Samen met Godfried-Willem Raes koncerteerde ze op podia in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australie, Nieuw-Zeeland, Afrika en Azië. Moniek Darge bouwt ook licht- en klankskulpturen, installaties en muziekinstrumenten en sinds vele jaren werkt zij aan een reeks alternatieve muziekdozen, waarmee zij ook performances geeft.


Moniek Darge (L) - Barbara Buchowiec (R)






<M&M> robotorkest:

woensdag 16 januari 2008 om 20u

Na december 2007 op een naadloze manier te hebben afgesloten met "Endings", vangen we een Nieuw Jaar uiteraard met Nieuwe Muziek aan. En die nieuwe muziek draait ditmaal rond een tema dat moeilijk typischer kan zijn voor ons <M&M> - orkest: "Robots" en alles daaromtrent. Mechanische, komputergestuurde muziek dus, geschreven en georkestreerd door komponisten en performers die stilaan met het grootste robotorkest ter wereld opgegroeid zijn. Een figuur als Conlon Nancarrow mag daar dus allerminst op het appel ontbreken. Maar ook Igor Stravinsky, Warren Burt, en Kraftwerk zijn weerom van de partij.

De Logos crew heeft tevens plannen gesmeed om na lange tijd nog eens twee nieuwe LPD - releases uit te brengen: 'StudAxe' en 'Lonely Robots'. 'StudAxe' is eigenlijk de voortzetting van onze Player Piano cd (LPD 4), en bevat recente werken voor deze onnavolgbare pianorobot waarvan elke van de 88 toetsen tot in de kleinste parametrische gradatie programmeerbaar is. Dat we indertijd mochten beschikken over een heuse Steinway, maakt onze setlist extra aantrekkelijk.

In 'Lonely Robots' worden de spots gericht op automatensolo's: enkele van onze medewerkers kozen een robot uit om er een korte, illustratieve monoloog voor te komponeren: een samenvatting dus, van de muziekmechanische mogelijkheden van deze robots, inklusief alle recente technische features die er de afgelopen tijd aan toegevoegd werden. Geen reproduktie van de 'Automaton' en 'More Automats - Cd', maar spiksplinternieuw materiaal. Godfried-Willem Raes neemt <Hurdy> onder de loep met zijn ontluisterende stukken "Religionszwang" en "Scientia Vincere Tenebras", Kristof Lauwers bekommert zich om <Krum> en <Psch>. Ook Sebastian Bradt, nooit vies van een drumsektie meer of minder, houdt zich bezig met de <Simba> robot en met <Sire>, ons 24-koppig sirenekoor. En wie weet laat ook <Snar> nog van zich horen, onder de vorm van een repetitief Bolero - ostinaat apres la lettre. Van Moniek Darge krijgen we een werk te horen voor <Ake>, de automatische akkordeon, "Hommage aan Ake". Ook van Barbara Buchowiec mogen we waarschijnlijk nog het een en ander verwachten.

Try-outs en komplete stukken van deze op punt staande releases kunt u immers ook verwachten op dit koncert. Aan allen wensen wij, naast de gebruikelijke nieuwjaarskitsch, u dan ook van harte te mogen verwelkomen in onze - hopelijk tegen die datum vernieuwde - gebouw. En wij, dat zijn nog steeds dezelfde trouwe medewerkers die ook in 2008, twaalf maanden op rij, het onderste uit de <M&M>-kan pogen te halen: Godfried-Willem Raes, Barbara Buchowiec, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Moniek Darge, Hans Roels Sveta Shljacova, Kris De Baerdemacker en Xavier Verhelst.

Sebastian Bradt







PHOENIX DUO

donderdag 31 januari 2008 om 20u
Programma:
  • Volodymyr Runchak : Ave Maria (sopraan & klarinet)
  • Svitlana Azarova : Outvoice, outstep and outwalk (basklarinet solo)
  • Rolf Wallinn : Scratch (ballonnen)
  • Vytautas Germanavicius: Double Takes (sopraan solo)
  • Vytautas Germanavicius: Le Désir (sopraan & basklarinet/klarinet)
  • Meyer Kupferman: Three Blake Songs (sopraan & klarinet)
  • Christian Henking : Dash (sopraan & klarinet)
  • Irma Bilbao : Smek (in memoriam Karlheinz Stockhausen))

Svitlana Azarova (°1976) is een jonge komponiste uit Oekraïne die na haar studies in Odessa bij Theo Loevendie in Nederland ging studeren. Ze kreeg beurzen voor o.a. het Visby International Centre (Zweden), Gaudeamus Music Week 2005 en Avantgarde Tirol. Haar komposities werden gespeeld door ensembles en muzikanten uit Macedonië, Oekraïne, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Nederland (Nieuw Ensemble), Oostenrijk (Petra Stump, klarinet), Maverick Ensemble (VS) en Japan (Yuka Sugimoto, perkussie).

Vytautas Germanavicius (°1969) studeerde aanvankelijk kompositie bij prof. Julius Juzelianas aan de Nationale Muziekakademie van Litouwen en trok later naar de Verenigde Staten om er elektronische muziek aan het Mills College te studeren en kompositie bij Jonathan Harvey en Alvin Curran. Hij ontving talrijke werkbeurzen en sleepte ook enkele prijzen in de wacht o.a. de Elisabeth Mills Crother Awards in Composition aan het Mills College en de 2de prijs bij de internationale wedstrijd voor elektro-akoestische kompositie van het ZKM. In 2001 was hij composer-in-residence van het Visby International Centre for Composers in Zweden en artistiek direkteur van het festival voor hedendaagse muziek Is arti. Van 1998 tot 2005 nam hij het voorzitterschap waar van ISCM Litouwen. Germanavicius' oevre is veelzijdig en omvat werk voor orkest, kamermuziek, koor en talrijke elektroakoestische stukken en werd op festivals en koncerten in zowat alle kontinenten ter wereld uitgevoerd o.a. de ISCM World Days of Music in Hong Kong en Japan, in China, Mongolië, Mexico, Canada, Europa, Nieuw Zeeland...

Meyer Kupferman (New York, 1926-2003) begon zijn muziekkarrière als jazzklarinettist in enkele clubs op Coney Island. Als komponist was hij autodidakt. In de jaren '40 schreef hij zijn eerste pianokoncerto en de kinderopera 'In a Garden' gebaseerd op First Reader van Gertrude Stein. Om zijn werk uitgevoerd te krijgen, richtte hij de Composers Workshop op, een orkest waarvan enkele leden wereldberoemd werden, o.a. Morton Feldman, Allan Blank en Seymour Shifrin.
In de jaren '50 raakte hij in de ban van het serialisme maar hij wou in zijn werk een zeker lyrisme behouden. Dit loste hij op door een enkele herkenbare reeks te bedenken die het kompositorische materiaal vormt voor al zijn later werk o.a. voor zijn cyklus 'Cycle of Infinities'. Deze omvat liefst 30 werken gekomponeerd tussen 1961-1983 voor de meest uiteenlopende bezettingen zoals avondvullende recitals voor solo instrumenten maar evengoed kamermuziek, kantates en zelfs een opera. De jazz liet Kupfer nooit helemaal los. In de jaren '80 komponeerde hij nog zijn zesde strijkkwartet "Jazz Quartet" en een "Jazz Symphony".

Christian Henking werd geboren in Bazel in 1961. Hij studeerde muziekteorie aan het konservatorium van Bern en nam later lessen in direktie en kompositie bij Ewald Koerner, Cristobal Halffter en Edison Denisov. In 1995 volgde hij masterclasses bij Wolfgang Rihm en Heinz Holliger. Henking doceert momenteel kompositie, kamermuziek en theorie aan de hogeschool voor kunsten in Bern.

Volodymyr Runchak (°1960) studeerde akkordeon aan het Luts'k Muziekkollege en kompositie en direktie aan de Nationale Muziekakademie van Oekraine. Later in de jaren '90 bezocht hij de Brandenburgse kolloquia voor Nieuwe Muziek die gehouden werden door o.a. Klaus Huber, Vinko Globokar, Edison Denisov, Dieter Schnebel en Gerhard Stabler.
Hij geeft talrijke koncerten als akkordeonist en heeft verschillende kamermuziekensembles en orkesten gedirigeerd uit o.a. Oekraine, Rusland, Kazakstan en Frankrijk waarbij hij meer dan 100 werken van hedendaagse komponisten in première bracht. Hij is eveneens oprichter van de New Music koncertreeks in Kiev en werkt als adviseur van Oekrainse Komponisten Unie. Runchak heeft een omvangrijk oeuvre geschreven voor o.a. koor, ensemble en orkest. Zijn muziek wordt uitgevoerd over heel Europa door bekende musici, ensembles en orkesten. Opnames van zijn werk zijn verschenen bij o.a. platenlabels in Oekraine.

Françoise Vanhecke (°1957) kan je op z'n minst een all-round muzikus noemen. Ze behaalde aan het Gentse Conservatorium Eerste prijzen zang (Lucienne Van Deyck), piano (Claude Coppens) en lyrische kunst (Andrea Nevry). Nadien ging ze zich perfektioneren bij ondermeer Ré Koster, Ernst Haeffliger, René Jacobs, Dorothy Dorow, Ray McDermott, Julian Pike, Erika Pauwels en Zeger Vandersteene. Daarnaast volgde ze in 1998 en 1999 de zomerkursussen van Karlheinz Stockhausen in Kürten. Zij is dan ook een veel gevraagde vertolkster met een bijzonder uiteenlopend aktieterrein van solowerk tot opera, van de oudste tot de nieuwste muziek, zingend, akterend, improviserend, klavierspelend.
Françoise Vanhecke voerde op het Bartokfestival in 1989 in Szombathely (Hongarije) Pierrot Lunaire van Arnold Schonberg op met het Ensemble Intercontemporain de Paris, onder leiding van Peter Eötvös en Roland Kluttig. Later was ze te horen met o.m. La Petite Bande, Ensemble Itinéraire, Vox Nova, Ensemble Intercontemporain, het Vlaams Symfonisch Orkest, I Fiamminghi, het Spectra Ensemble en het Novecanto koor. In 2000 deed ze samen met het Prometheus Ensemble (2000) een toernee door het Vlaamse land met een programma gewijd aan de Amerikaanse komponist George Crumb. Ze behaalde verschillende internationale prijzen en in 2003 verkreeg ze een beurs van de New York Women Composers.
Françoise bewandelt ook minder begane paden, zo nam ze deel (als badkuipsopraan) aan de Logos Produktie Rooie Niki, de openingsperformances van het SMAK, modeshows, poppenteater, operettes, Humorologie, enz… Daarnaast vindt ze ook nog tijd om les te geven aan het Conservatorium van Kortrijk en, last but not least, onder de naam Irma Bilbao is ze aktief als komponiste.

Klarinettist Stephan Vermeersch (België) specialiseert zich in de uitvoering van hedendaagse solo werken. Hij was 14 jaar lid van het vroegere Ebony-kwartet (hedendaags klarinetkwartet) en speelt ook bij het Rajhans-ensemble (dat een versmelting van Westerse en Oosterse muziek brengt).
Als solist trad hij op in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Japan, VS, U.K., Oekraïne, Rusland, Mongolië en Litouwen en samen met het Rajhans Ensemble en het Ebony-kwartet stond hij op het podium in de VS, Indië, Pakistan, Egypte, Rusland, Oekraïne, Mongolië, Zweden, Frankrijk, Nederland,… Regelmatig geeft hij ook masterclasses en workshops.