Koncertberichten
<M&M> - "Works" o.l.v. Godfried-Willem Raes
Dinsdag 8 november 2005 om 20u
Sebastian Bradt is al geruime tijd gefascineerd door de muziek van de Nederlandse komponist Louis Andriessen. Nadat hij eerder werken van Kurt Weill, Massive Attack en Radiohead onder handen nam, presenteert hij nu een automatenversie van "Workers' Union" van Andriessen. Een werk waarin éénheid, gezamenlijke kracht en kollektiviteit de bovenhand voeren. Echt iets voor de Logos muziekrobots!
Maar ook Kristof Lauwers boog zich met algoritmisch talent over zo'n typisch "endurance" stuk: "Les Moutons de Panurge" van Rzewski. Dit wordt gespeeld door zowel de robots als enkele live musici, wat de spanning nog groter maakt.
Ook Godfried-Willem Raes is natuurlijk van de partij en zet onverdroten zijn research naar de interaktie van lichaam met machine verder.
Aan dit koncert werken verder mee: Barbara Buchowiec, Xavier Verhelst, Moniek Darge, Marian, Kris De Baerdemacker.
Composers Club
(November Music)
Dinsdag 15 november om 20u
November Music zet drie komponisten uit België, Nederland en Duitsland samen op het podium en laat hen elkaars en eigen werk spelen.
Bruno Forment (B), Johannes Westendorp (NL) en het duo Hans W. Koch & Bettina Wenzel (D) zijn de proefkonijnen van dienst.
"Contradictio" van Bruno Forment is een 'instant composition' geschreven in opdracht van Open Systems en de Bochumer Symphoniker voor een 'ImproNight' in het Duitse Bochum (mei 2005). Aan de hand van niet-lineaire sekwenstechnieken, afkomstig uit de Jamaïcaanse en Londense dubmuziek, worden een reeks vooraf opgenomen, bewerkte materialen ad hoc herschikt tot een kompositie met variabele lengte, struktuur en inhoud. De sociale energie die in real-time inspeelt op de uitvoerder genereert hierbij een sterke spanning tussen persoonlijke intenties en niet-kontroleerbare faktoren, zoals de receptieve kontekst van het werk en spontane impulsiviteit. Diverse DSP-technieken (time-stretching, buffer overrides enz.) worden losgelaten op het klankmateriaal dat op deze manier enerzijds bekommentarieerd, anderzijds tot konfliktsituaties gedreven wordt. De kompositie is bedoeld als voetnoot bij 175 jaar Belgische geschiedenis.
"Ä & U" van Bettina Wenzel staat voor Ähnlichkeit (gelijkenis) en Unterschied (verschil). Dit stuk voor stem en 4 audio kanalen heeft als vertrekpunt de logische definitie van verschil en gelijkenis.
Hans W. Koch daarentegen zoekt het niet in de logika maar in de onvoorspelbaarheid. Zijn "Spongeworks" is een instrument gemaakt van metalen sponsen (zoals die in de keuken gebruikt worden om potten en pannen te kuisen). De sponsen zijn verbonden met de input van een mikrofoonversterker. Door te duwen en andere handelingen produceren ze een ruim gamma aan geluiden. Ze kunnen ook gebruikt worden als antenne om radio-uitzendingen mee te ontvangen.
De onvoorspelbare en moeilijk te kontroleren geluiden worden bewerkt met Micro-modular, een programmeerbare hardware synthesizer. Doordat deze synthesizer zo klein is, wordt de performance zeer koreografisch. Op muzikaal gebied is "Spongeworks" gebaseerd op het idee om in real-time om te gaan met niet te kontroleren geluiden. De bewerking van de geluiden versterkt deze onvoorspelbaarheid nog meer.
Johannes Westendorp heeft de vraag van November Music om het publiek de kans te geven vragen te stellen aan de komponist, vlijtig opgevolgd. "Ik heb geprobeerd een zo goed mogelijke aanleiding tot vragen te komponeren", aldus de komponist. Zijn werken "Negatief 5" en "Negatief 6" voor gitaar en stem zijn de recentste werken van deze Negatief-serie.
Bruno Forment heeft zeer uiteenlopende, op het eerste gezicht zelfs tegenstrijdige muzikale passies. Als musikoloog, verbonden aan de Universiteit Gent, verricht hij onderzoek naar de representatie van mitologie in het 18de-eeuwse drama per musica, een uitgesproken 'aristokratisch' operagenre. Momenteel werkt hij met barokdirigent Paul Dombrecht aan een operaprojekt voor het konservatorium van Brussel. Als muzikus wordt Bruno Forment echter gebeten door de elektronikamikrobe. Hij speelde in verschillende rockgroepen, studeerde korttijdig kompositie bij Godfried-Willem Raes, schreef werk in opdracht van November Music, Happy New Ears en andere festivals. Het zwaartepunt van zijn werk ligt op zijn pop-projekt Cwichlo. Hiermee stond hij op podia in diverse Europese landen en produceerde hij platen en CD's die wereldwijd verkocht werden en de draaitafels bereikten van de legendarische John Peel.
www.brunoforment.be
Sinds 2000 maakt Bettina Wenzel vooral multimedia performances en vokale komposities. Recente voorbeelden zijn o.a. "inside out" (dans/stem/opblaasbare objekten/video), "aufblasbarer Gesang IV" performance (stem/opblaasbare objekten/live-video), "Kolophon" (stem & 4 CD-spelers) en "Illusion insoluble" (stem & tape). Haar produkties waren te zien in o.a. Wenen, Praag, Brno, Parijs en Trondheim. Tussen 1992 en 2000 volgde ze stemtraining aan het Centre Artistique Roy Hart (Frankrijk) bij D. Rossignol, Jonathan Hart-Makwaia, Ian Magilton en Noah Pikes.
Hans W. Koch (°1962) is een freelance klankkunstenaar die open, muzikale vormen ontwikkelt voor interdisciplinaire ensembles en (klank)installaties bouwt, vaak met digitale media. Vaak gaat hij op zoek naar verscholen aspekten van alledaagse gebruiksvoorwerpen die hij "misbruikt" voor muzikale doeleinden. Zijn artistiek werk bracht hem naar verschillende Europese landen, Japan en de VS.
www.hans-w-koch.net
In opdracht van het produktiehuis Muzieklab Brabant werkt Johannes Westendorp momenteel aan een grote voorstelling voor zelfvernietigende instrumenten en klankinstallaties die vanaf het voorjaar 2006 in volle afbraak te zien zullen zijn.
Daarnaast speelt hij regelmatig als gitarist en bassist voor Champ d´Action en de improvisatiegroep Casus. Met de Nederlandse komponist Merijn Bisschops zette Westendorp in 2004 het Cluster Klankkollektief op, waarmee al verschillende projekten rondom nieuwe muziek en presentatiewijzen gerealiseerd werden.
Johannes Westendorp studeerde eerst gitaar bij Hein Sanderink in Tilburg, daarna vervolgde hij zijn studie bij Tom Pauwels voor gitaar en Godfried-Willem Raes voor improvisatie aan het konservatorium van Gent, met als specialisatie nieuwe en experimentele muziek.
November Music selekteert Nederlandse, Vlaamse en Duitse komponisten, musici en ensembles en geeft u een indruk van het aktuele muziekleven in de drie landen.
Op dit moment zijn bekende en minder bekende komponisten in opdracht van het festival (voor u) muziek aan het schrijven.
De komponisten presenteren de resultaten van de door November Music geïnitieerde samenwerkingsprodukties tijdens de festivals in de drie steden 's-Hertogenbosch, Essen en Gent (bij Logos).
Heleen Van Haegenborgh & Thomas Smetryns (B)
Donderdag 24 november 2005 om 20u.
Programma:
- I never promised you a rosegarden" - Heleen Van Haegenborgh
- Claudio 2 - Thomas Smetryns
- La Création d'une Monde - Thomas Smetryns
- About Morse and Mutual Understanding - Thomas Smetryns
"I never promised you a rosegarden" van Heleen Van Haegenborgh is een stuk voor piano en tape en is ontstaan vanuit een intuitief-associatieve houding tov de piano en het klankmateriaal. De klank op zich staat centraal en werd zorgvuldig uitgebalanceerd. De piano en de tape - die een kombinatie is van technieken in de piano en herkenbare geluiden - nemen een dubbelzinnige houding aan tov elkaar. Is er het ene moment sprake van een diktatoriale overheersing dan lossen ze het andere moment volledig in elkaar op.
"Claudio 2" (voor piano vierhandig) van Thomas Smetryns is een deeltje uit een reeks komposities voor piano/orgeltje, stem, gamba en theorbe/elektische gitaar die gebaseerd zijn op stukken van Monteverdi.
"La Création d'une Monde" is een stuk voor tape en vrije bezetting waarbij de tape een bewerkte versie is van de prelude uit het bijna gelijknamige stuk van Darius Milhaud. Door het volgen van enkele vooraf opgestelde spelregels kreëren de muzikanten hierbij hun eigen parkours doorheen dit stuk.
"About Morse and Mutual Understanding" is een 20 minuten durend stuk voor piano en assistent. Het werd geschreven in opdracht van Trefpunt vzw en werd deze zomer gekreëerd tijdens het pianofestival "Gentse Vleugels".
Naast het spelen van hedendaagse muziek in kamermuziekverband en als soliste is Heleen Van Haegenborgh ook aktief in multimediaprodukties. Een projekt rond de dansmuziek van John Cage voor prepared piano met danseres Femke Gyselinck en een ander projekt rond Songbooks met fotografe Katrien Vermeire zijn hiervan voorbeelden. Sinds kort vormt ze een trio met de gebroeders Dousselaere (Benjamin - elektrische gitaar en Lieven - elektronika) dat eigen komposities en improvisaties speelt.
Heleen Van Haegenborgh studeerde piano bij Katrijn Friant, Claude Coppens en Daan Vandewalle en volgde masterclasses bij Claire Chevalier, Levente Kende, Louis Pas en Boyan Vodenicharov.
Als komponist is Thomas Smetryns (°1977) erg geïnteresseerd in het zoeken naar een nieuwe, experimentele muziekpraktijk, steeds verankerd in een historisch en/of een maatschappelijk (onder)bewustzijn.
Deze interesse deelt hij met de Amerikanen Brent Wetters en Jonathon Kirk, met wie hij het komponistenkollektief "Medusa" vormt. Hij schreef ook werken voor o.a. Daan Vandewalle, Heleen Van Haegenborgh, Hermes Ensemble en Spectra Ensemble.
Daarnaast is hij ook als luitist aktief in het Oberon Consort, dat zich verdiept in de Italiaanse Renaissance en Vroegbarok, naast diverse aktiviteiten als freelancer. Ook als DJ (uitsluitend met 78 toerenplaten) staat het muzikale verleden in een hedendaagse kontekst centraal. Thomas Smetryns is verder als onderzoeker (partituurontsluiting 20e eeuw) verbonden aan het konservatorium van Gent, en als docent gitaar aan het Konservatorium van Oostende. Hij studeerde zelf kompositie bij Godfried-Willem Raes en gitaar, luit en theorbe bij Ida Polck en Philippe Malfeyt aan het konservatorium van Gent.
Charlie Morrow (VS)
zaterdag 26 november
vanaf 18u in het Gravensteen ~ Vandenhoutezaal ~ St.-Veerleplein ~ Gent
De MorrowSoundTM Cube die tijdens het Krikri festival te horen zal zijn in het Gravensteen is een 3D-installatie in de vorm van een kubus (van ca. 4m per zijde) met speakers in de 8 hoeken. Het geluid komt daardoor zowel van onder of boven als rechts of links, waardoor de luisteraar echt ondergedompeld wordt in de klank. Meer dan 10 werken werden speciaal voor deze installatie bedacht door kunstenaars als Sten Hanson, Steve McCaffery, Jerome Rothenberg, Alison Knowles, Simone Forti, Cecelia Vicuna en Morrow.
Op het Krikri festival wordt gekozen uit de volgende lijst van werken:
- Sten Hanson: Snake Jerroth
- Steve McCaffery: Cappucino
- Alison Knowles: Australian Territories (tentative title)
- Shelly Hirsch: Please Stop Scratching That Gash!
- Pamela Z: Syrinx (8 channel version)
- Simone Forti: Jackdaw Song
- Cecelia Vicuna: Empire State Building WHITE
- Charlie Morrow, Alban Bassuet: Bees & Squirrels
- Charlie Morrow, Alban Bassuet: Slow Billings + Audubon
- Matt Stein: Basketball
- Gerd Stern: Sky HIgh
- Philippe Vandendreissche: Motorcycle
- Michael Schumacher: Still
- Scanner: A Natural Love
- Maija-Leena Remes, Matt Stine: Hand Ball Court
- Vlada Tomova: Snoshti e Dobra Do Sna Sedela
Charlie Morrow (°1942) is een konseptueel geluidskunstenaar die klankpoëzie, hoorspelen, soundscapes, installaties, performances, video en multi-media werken maakt. Hij is de artistieke leider van New Wilderness Foundation, een organisatie die experimenteert met alle kunstvormen die in de tijd verlopen en van Charles Morrow Productions, een bedrijf dat allerlei klank- en multimedia diensten levert.
Morrow is gekend voor grootse performances zoals Citywave Copenhagen en Toot'n Blink (Chicago) waarbij veel uitvoerders (soms duizenden) en voertuigen (schepen, paarden, helikopters) betrokken zijn. Zijn installaties waren te zien in musea in New York, Washington DC (Smithsonian's Museum of Natural History), Chicago, Parijs (Louvre) en Bonn. De Cube-installatie is volgend jaar ook te horen in Keulen en in Turijn (Olympische winterspelen 2006). Sinds 1964 werkt Morrow vaak samen met de Amerikaanse dichter Jerome Rothenberg.
Het 4de internationaal Krikri festival omtrent polypoëzie vindt plaats op zaterdag 26 november 2005 vanaf 18u30 in de Vandenhoutezaal in het Gravensteen (Veerleplein - Gent). De installatie van Morrow is te beluisteren vanaf 18u. Op het programma van dit festival staan o.a. Jerome Rothenberg, Maram Al Massri, Kenneth Goldsmith, Michele Marelli, Dirk Veulemans, e.a.
Voor het volledige programma zie www.krikri.be.
|