inhoud   kalender   koncertberichten   puff   kolofon

 

<PUFF>

een nieuwe robot in wording...

 

Puff wordt een nogal merkwaardig soort robot orgel, waarbij er evenveel blaasbalgen zijn als orgelpijpen! Door deze aanpak werd een volledige en volstrekt polyfone aanslaggevoeligheid gerealiseerd. Elke pijp wordt vanuit een eigen, door een elektromagneet aangedreven balgje, van lucht voorzien. Door pulsbreedte modulatie van de stroom door de spoel, kan de luchthoeveelheid heel nauwkeurig worden geregeld. In tegenstelling tot een traditioneel orgel echter, leveren de hier gebruikte balgjes geen ononderbroken luchtstroom, maar slechts een enkele windstoot: een puf. Vandaar ook de naam van deze robot: <Puff>.

Het gehele instrument wordt gestemd in kwarttonen en heeft een tessituur van drie en een half oktaaf. Voor de bouw van de pijpen doen we een beroep op Marc Maes. De basisdiapason voor het instrument is 442Hz. De intervallen zijn telkens 2^(1/24) groot. De toonhoogte is in enige mate afhankelijk van de aanblaassterkte, wat inflekties mogelijk maakt. Bij grote aanblaassterktes, kunnen de pijpen ook overgeblazen worden.

<Puff> zal nu eens niet via een eigen laptop komputer bespeeld worden, maar luistert rechtstreeks naar midi kommandos. Daartoe heeft hij een eigen batterij van maar liefst zes PIC controllers aan boord. De programmatie daarvan vertrouwden we toe aan Johannes Taelman. Misschien, maar we maken ons niet sterk voor deze belofte, kunnen we er al iets van horen op het <M&M> koncert van december...

Godfried-Willem Raes