inhoud   kalender   koncertberichten   logos on the road   newfoundland   kolofon

Koncertberichten

 

 

Elektro-akoestisch koncert
dinsdag 6 augustus 2002

  • "Le Grain de Bruxelles"- Theodore Lotis
  • "En Pression" - Dimitri Coppe
  • "Hg 80" - Dimitri Coppe
  • "Igniters" - Jack Tamul
  • "Tesserae"- Elizabeth Hoffman
  • "Study for Vox Inhumana" - James Mobberley
  • "Le vertige inconnu" - Gilles Gobeil

"Terrae Incognitae" is een driedelig werk voor 8 luidsprekers. Het uitgangspunt is de fascinatie voor het gelijktijdig horen van verwante geluiden door verschillende luidsprekers. Het geluid begint zo te bewegen en verspreidt zich op verschillende manieren over de ruimte: volgens een gepland trajekt, in onverwachtse sprongen of stralend in bundels zoals licht. Coppe beperkt het materiaal in dit werk tot het uiterste waardoor het geheel minimalistisch overkomt. Dimitri Coppe (1969, Brussel) studeerde kompositie en muzikologie in Bergen en Brussel, hij kreeg o.a. een eervolle vermelding op de internationale Luigi Russolo wedstrijd voor elektronische muziek. Coppe is ook aktief als pedagoog (op stages en ateliers), uitgever en organisator van (elektro-akoestische) koncerten. Momenteel werkt hij bij Musiques et Recherches, de studio voor elektronische muziek in Bergen (B).

"Le Grain de Bruxelles" (1998) is gebaseerd op plotse veranderingen in geluidssterkte. Deze dynamische veranderingen beïnvloeden de waarneming van het geluidsspektrum en dus ook de manier waarop we geluid horen. Geluiden uit de stad Brussel en passages voor strijkkwartet werden opgenomen en bewerkt om verschillende ruimtelijke lagen in de kompositie te bekomen. Het eerste beeld dat deze Griekse komponist van Brussel had waren de enorme kranen in het centrum. Deze "choreografie in de open lucht" en teksten over Brussel, Delvaux en Breughel zijn de inspiratiebronnen voor dit stuk.

Theodore Lotis (1967, Griekenland) studeerde fluit en kompositie in Griekenland, België en Engeland. Momenteel geeft hij zelf les (elektronische kompositie) aan de Londense universiteit. Zijn werken werden gespeeld op koncerten in Europa, Australië en Amerika, hij kreeg ook onderscheidingen van wedstrijden voor elektronische muziek zoals "Bourges 2000"(Frankrijk), "Luigi Russolo 2000" (Italië) en Metamorphoses (België). Naast elektronische komposities schrijft hij ook instrumentale muziek.

"Le vertige inconnu" werd in 1993 gemaakt in de studio's van de "Groupe de musique expérimentale de Bourges". Het ging in première op het festival voor elektronische muziek in deze Franse stad en het werd later nog uitgevoerd in Zweden en Denemarken.

Gilles Gobeil (1954, Canada) is wereldwijd gekend in het cirkuit van de elektro-akoestische muziek. Voor zijn werken ontving hij prijzen in Zweden, Canada, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Italië, VS en Brazilië. Voor enkele van deze wedstrijden kreeg hij zelfs in twee of drie jaargangen onderscheidingen.

Jack Tamul (1948, VS) maakt soundtracks voor film, video en multimediaprojekten. Hij werkte ook samen met architekten en inginieurs voor grotere klankinstallaties zoals de "4 tunnels" op de luchthaven van Orlando-Florida.

"Tesserae" bestaat zoals een mozaïek uit veel kleine geluidsstukjes ("tesserae") die elk het resultaat zijn van experimenten met digitale processen toegepast op geluiden die aan elkaar verwant zijn. Veel elementen doen aan natuurlijke geluiden denken. De oorspronkelijke geluiden waren gesproken woorden en gonzende geluiden (die vaak als een filter model gebruikt werden). De speciale interesse van de komponiste ging uit naar een creëren van een ruimtelijk gevoel in dit werk.

Elizabeth Hoffman (VS) is een komponiste van zowel elektronische als akoestische muziek. Haar werk wordt vooral in de VS (waar ze veel opdrachten en onderscheidingen kreeg) gewaardeerd, in Europa viel ze in Bourges (Frankrijk) en Ars Elektronika (Oostenrijk) in de prijzen. Hoffman geeft kompositie aan de New York University, ze is daar ook het hoofd van de Washington Square Music Studio aan dezelfde instelling.

 

 

 

<Man & Machine>
maandag 12 augustus 2002 om 20 uur

De koncerten van het <M&M> ensemble vervullen een laboratoriumfunctie voor verschillende komponisten en muzikanten. Kristof Lauwers en Moniek Darge maken voor elk koncert een nieuwe aflevering van hun muzikaal stripverhaal "Machine Wall"en ook violist/komponist Stefaan Smagghe experimenteert verder met de automaten om een werk voor viool en automatenorkest te bekomen. Het voorbije jaar werden ook verschillende scenes uitgeprobeerd van <TechnoFaustus> een groots muziekteaterproject van Godfried-Willem Raes. Deze opera moet een vrije bewerking van de Faust van Goethe worden. Het hoofdtema van de produktie is het gevaar dat artistieke kreativiteit en produktiviteit vervallen tot louter reproduktie. Het risiko van de mens die het als een ultieme verwezenlijking ziet om zichzelf "na te maken".

Omdat in deze toekomstige produktie technologie een hoofdrol speelt, kunnen de muziekautomaten in <TechnoFaustus> niet ontbreken. Meer nog, de automaten spelen een muzikale en teatrale hoofdrol waardoor de <M&M> koncerten zich er uitstekend toe lenen om met deze automaten te experimenteren. Ook in het augustus koncert zal een try-out van een <TechnoFaustus> scene te horen zijn.

 

 

 

Negative Entropy
donderdag 22 augustus 2002 om 20 uur

Negative Entropy maakt zeer evokatieve soundscapes waarbij allerlei niet-elektronische geluiden elektronisch bewerkt worden en tot een organisch geheel geweven worden. De basisgeluiden -met vaak een onvoorspelbaar en weerbarstig karakter- zijn afkomstig uit de natuur, uit kortegolf radio's of uit Prime's zelfgemaakte instrumenten. De herkomst van de geluiden is door de live-elektronika vaak niet meer te herkennen maar het geheel blijft klinken als een vreemdsoortige soundscape.

De Engelsman Michael Prime -de ene helft van Negative Entropy- is van opleiding een ekoloog die in het verleden als beheerder werkte in verschillende natuurreservaten. In zijn muziek gebruikt hij vaak de "bio-aktivity translator", een apparaat dat de fluktuerende spanning potentialen meet van levende wezens en dat die gegevens omzet in geluiden. In de jaren '30 en '40 verrichtte Harold Burr van de Yale University onderzoek met dit apparaat en ontdekte dat die potentiaalstromen van planten beïnvloed worden door enerzijds de dag- en seizoenscykli maar anderzijds ook door de gezondheid van de plant, de aanwezigheid van kankers, .... Op de CD "L-Fields" van Michael Prime is aan een onverwachte geluidsuitbarsting te horen hoe een plant plots de zonnestralen op zich krijgt. Planten op het podium zijn een vertrouwd gegeven voor een optreden van Negative Entropy. De planten lijken stil en roerloos maar leveren via de "bio-aktivity translator" de grondstof voor de muzikanten. Voor dit koncert zal waarschijnlijk de Logos-binnentuin aangesproken worden als muzikale bron!

Negative Entropy maakt ook vaak gebruik van kortegolf signalen. Michael Prime: "Korte golf signalen dringen voortdurend ons lichaam binnen en vormen een immense schat aan muzikale grondstof. De signalen zijn afkomstig van kosmische bronnen zoals de zon, pulsars en quasars of van menselijke bronnen. Maar ze worden allemaal veranderd en gemoduleerd door het eigen "zenuwstelsel" van de aarde, de magnetische velden die in verschillende lagen de aarde omspannen. Deze lagen groeien en krimpen onder invloed van het weer, de zonnecyklus, de cyklus van dag en nacht en vormen zo een komplex geheel van manipulaties.
Veel van de typische effekten in de elektronische muziek (zoals ringmodulaties, filters en phase-shifting) werden voor het eerst opgemerkt door de interaktie tusen de oude radiouitzendingen en de magnetische velden van de aarde. Misschien was de aarde gewoon de eerste komponist van elektronische muziek."

Ekoloog, komponist en muzikant Michael Prime (UK) is op diverse vlakken aktief. Prime's interesse gaat vooral naar het 'in geluid' brengen van de op aarde aanwezige energievelden. Prime werkte o.a. samen met Jim O'Rourke en Emma O'bong (met deze laatste soundartieste in de produktie Psychotropic, een "soundclash" tussen de elektrische signalen van de hersenen van O'bong en de Datura plant). Hij participeerde ook in de befaamde AMM, de Britse improvisatiegroep die al sinds 1965 bestaat.
Vanaf het begin van de jaren '80 leerde Prime alles over audio-techniek in zijn eigen thuisstudio. In 1985-86 werkte Prime samen met Barry Anderson in de West Square Elektronic Music Studio. In 1985 richtte hij (samen met Roger Sutherland van het vroegere Scratch Orchestra) de groep Morphogenesis op, een kollektief dat zich tot vandaag toelegt op de geïmproviseerde elektro-akoestische muziek. Verder is hij ook een vaste waarde in de formatie Organum (met een ander voormalig lid van het legendarische Scratch Orchestra David Jackman). Prime is te horen op talloze CD's in de verschillende formaties waarin hij speelt. Sinds 1995 bracht hij ook vijf solo-CD's uit waaronder "L-Fields" (opnames van hallucinogene planten in kombinatie met omgevingsgeluiden).

Geert Feytons (B) is een Brussels muzikant die vooral aktief is bij Noise-Maker's Fifes, een audio-visueel kollectief dat sinds 1990 aktief is. Hun muziek wordt gekreëerd door een geheel van akoestische instrumenten in kombinatie met elektronika, effekten en vooraf opgenomen omgevingsgeluiden.
De instrumenten zijn voor het merendeel zelfgemaakt met behulp van snaren, stukken metaal en hout en zelfs vloeistoffen. Bijvoorbeeld de snarenboom, het metalen insekt, de verenstoel, de muzikale tafel… Tijdens de performances van Noise-Maker's Fifes worden vaak videobeelden geprojekteerd op scherm(en). Zij funktioneren als struktuur bij de muzikale kompositie. De verandering van instrumentarium en/of atmosfeer op specifieke momenten wordt bepaald door videobeelden. Daarnaast werd er ook samengewerkt met choreografen (Thierry Smits, Wim vandeKeybus, Ciro Carcatella,...) voor totaalspektakels en dansprodukties en werden soundtracks gekomponeerd voor films en exposities. Noise-Maker's Fifes bracht een vijftiental CD's en video's uit en trad op in Polen, Duitsland, Nederland, Zweden en Italië. Voor het Logos koncert vervoegt Marc Wroblewski zich bij het Negative Entropy duo. Deze muzikant is net als Geert Feytons ook aktief bij Noise- Maker's Fifes.