inhoud    kalender    koncertberichten    zombies    ipem    japan    gentse feesten    zingende fietsen    kolofon

 

Automatische Tango Harma en sprekende Tuinkabouters

:

verbazingwekkender kon het niet...
de nieuwste Logos-bijdrage aan de Gentse Feesten


Terwijl Godfried-Willem diep ondergedoken zit in het instrumentenbouwatelier en zich een weg baant tussen elektronische komponenten allerhande, koelvinnen, vrachtwagenveren en geautomatiseerde belsignalen, komt in de Logos Tetraederzaal voor de hele eerste keer de kabouterworkshop samen. Chris Wuytack is als eerste komen opdagen en terwijl we onze boventonen oefenen, om de Mongoolse en Tuvaanse zangers -wie weet- ooit eens naar de kroon te kunnen steken, weerklinken de schurende en vijlende klanken van Kurd Vandevelde's werkzaamheden en Godfrieds pogingen om Harma's toonlippen precies afgesteld te krijgen. Een automatisch harmonium zal wedra het rijk van de geautomatiseerde Logos-instrumenten vervoegen. Na orgels en een steeds aangroeiend slagwerk, komt nu blijkbaar opnieuw een aerofonen aan de beurt. Schalks merkt Godfried op, niet te zullen sterven vooraleer hij alle instrumenten zal hebben geautomatiseerd. Vlug als de kippen ben ik erbij, om op te merken: "ook alle etnische, want dan moet je wel echt onsterfelijk zijn." Ik hoor hem alleen iets onduidelijks tussen de tanden murmelen en ben blij de boodschap niet te ontcijferen.
Zodra Pieter Derdeyn als derde kabouter zijn stembanden in bizarre kronkels laat galmen, wordt het me duidelijk dat die diepe geluiden de mysterieuze kabouterwereldsfeer van de uitgestrekte wouden evoceren, terwijl Chris en ik voor de speelse stemmen van de joelende kabouters zorgen.

Enige werksessies later is Harma af en het kabouterteam reeds aan z'n derde opname toe. Ook entoesiaste Tine Hofman, u herinnert haar schitterende Rooie Niki rol zeker en vast nog wel, zal vanaf juli het kabouterteam vervoegen.

Waarachtig zowel Beethoven, Bach's Goldberg Variationen als een reeks tango's vullen het hedendaags experimentele Harma repertoire aan. Wie had dat ooit gedacht.
De kabouterklimopgeluiden zijn niet aan de aandacht van de organisatoren van het Huis van Alijn ontsnapt. Een uitgesponnen samenwerking voor, tijdens en na de Gentse Feesten zal er het gevolg van zijn. De Tango's van Harma hebben ook Pol Van Assche's geestdrift opgewekt en ook hier zit een samenwerking tussen Polariteit en Logos in de lucht.

Even praktisch:

Sprekende tuinkabouters:
  • - Live:
    Op vrijdag 13 juli zal het Logos Kabouterteam live te horen zijn tijdens de opening van de Tuinkaboutertentoonstelling in het Huis van Alijn op de Kraanlei te Gent. Dit optreden wordt gevolgd door de eerste kabouterkonferentie ooit... voelt u zich geroepen te participeren? hebt ook u kabouterbloed in de aderen of een kabouterhart dat nu sneller gaat slaan: kom dan gerust deelnemen aan 's werelds eerste vokale kabouterkonferentie! Allen daarheen...

    Tijdens de Gentse Feestenstoet op zaterdag 14 juli zullen Logoskabouters voor de nodige kabouterstemmen zorgen... doorheen megafonen weliswaar, want zo'n stemmetjes zijn nu eenmaal krachtig maar klein.

    Op dinsdag en donderdag 17 en 19 juli worden tussen 11u en 11u30 kaboutervrouwenkonferenties in de Keizerszaal van het Huis van Alijn ingericht waar ook u uw kabouterstemmetje kunt laten klinken. Voor deze gelegenheid hebben wij als speciale kaboutervrouwgast Nicole Ledegen van Studio Rinkelsteeltje uitgenodigd.

    Op zaterdag en zondag 21 en 22 juli tussen 15u en 15u30 sluiten we af met nog twee gemengde kabouterkonferenties. Ook hier is uw participatie ten zeerste gewenst - geen limiet op leeftijd of grootte: iedereen welkom zonder uitzondering!

  • - Sprekende Logostuinkabouters verstoppen zich ook in en rond het museum voor de hele duur van de kaboutertentoonstelling... en dat is tot in december: dus kans te over om de Logos kabouters te horen.

Tango Harma:

Op onverwachte ogenblikken tijdens de Gentse Feesten zal de automatische Tango Harma van Godfried-Wilem Raes te zien en te horen zijn in het Baudelopark. Tijdens de tangosalons van Polariteit in het Wijkpaleis, zult u zo, tussen de ceedeetjes in, ergens tussen 16 en 21 uur, ook op haar vrolijke, automatisch gegenereerde muziek naar hartelust kunnen tangodansen.