inhoud    kalender    koncertberichten    g.-w. raes 4 others    japan    kolofon

 

Godfried-Willem RAES
<4 others>


LPD006

 

De nieuwe CD uit de Logos Publiek Domein reeks is er!! LPD006 biedt een overzicht van enkele komposities die Godfried-Willem Raes voor 'andere' uitvoerders komponeerde tijdens de voorbije 25 jaar. Een groot deel van de aandacht gaat uiteraard naar werken die gebruik maken van GMT, de door Godfried-Willem Raes speciaal ontwikkelde software.

Zoals gewoonlijk vinden Logos abonnees (en Logos abonnee word je door 1000 BF te storten op de rekening van Stichting Logos: 290-0016395-23 met de vermelding 'Logos abonnement',) een kaart bij dit Logos-Blad, die ze kunnen inruilen voor deze CD. Wie de CD wil kopen kan dat in de Logos Shop, tijdens kantooruren of op koncertavonden voor 500 BF.

Dit is de eerste CD volledig gewijd aan de komposities van Vlaanderens' meest uitzonderlijke experimentele komponist Godfried-Willem Raes (geb. 1952), geschreven voor 'anderen'. Vandaar de titel. In feite is een groot deel van het oeuvre van Godfried-Willem Raes bedoeld om door hemzelf of door het Logos Duo (met Moniek Darge) en/of het Logos Ensemble uitgevoerd te worden. De reden hiervoor is dat de meeste werken specifieke technische eisen stellen, waardoor het moeilijk is voor derden om ze uit te voeren: vaak dient beroep te worden gedaan op instrumenten die door de komponist zelf gebouwd werden (bv. de Pneumafonen, het 'Holosound' onzichtbare instrument of de ondertussen befaamde muziekautomaten). Deze CD verzamelt werken waarvan de helft gebruik maakt van door de komponist ontwikkelde software voor het PC platform en meer gestandaardiseerde elektronische apparatuur.
Meer informatie is te vinden op:
http://www.logosfoundation.org/index-god.html

OboTek (Piet VAN BOCKSTAL , hobo)
Dit werk was het eerste interactieve computerstuk voor instrumentale solist geschreven binnen de <GMT> omgeving in 1998. Muzikale toevoegingen worden in real-time door de computer berekend en gegenereerd in funktie van de input (op het moment zelf en voorafgaand eraan) van de speler. Eén klanklaag is afgeleid uit de privéwereld van de uitvoerder: geluiden die veroorzaakt worden door het onderhoud en andere niet muzikale handelingen rond het instrument: het slijpen van het riet, het openritsen van de tas, het testen van het riet, enz... Deze klanken worden voor de uitvoering opgenomen en als samples in de computer opgeslagen. Tijdens de uitvoering reageert de computer op het gespeelde gegeven door het spelen van die samples. Op die manier is de uitvoerder meteen op de hoogte van de gang van zaken. Andere stemmen worden gespeeld met een verscheidenheid aan midi-timbres, na het toepassen van kontrapuntprocedures (inversie, spiegelbeeld, vermeerdering, vermindering, transpositie,...).
Partituur en instrukties zijn te vinden op:
http://www.logosfoundation.org/scores_gwr/obotek.html

E10 (Tom PAUWELS, gitaar)
Dit werk voor gitaar is het enige dat geen beroep doet op één of andere vorm van elektronika. Het werd in 1976 geschreven in opdracht van Peter Pieters (die in 1998 overleed). De titel verwijst naar de speciale scordatura die in het stuk gebruikt wordt: de snaren zijn E gestemd.

Cohiba (Karin DE FLEYT, fluit)
Dit werk voor dwarsfluit is in feite een duo voor een solist, waarbij de tweede uitvoerder de computer is, die probeert patronen uit de partituur te herkennen wanneer deze gespeeld worden, en het verdere verloop van het stuk laat afhangen van deze herkenning. Alle stemmen die worden toegevoegd aan de fluitpartij worden in real-time door het computerprogramma <Cohiba> berekend. Dit programma werd in 1999 geschreven in de door de komponist zelf ontwikkelde programmeeromgeving <GMT>. Het werk is een opdracht van Karin De Fleyt, die zich wijdt aan de nieuwste muziekvormen voor haar instrument, en die de mogelijkheden ervan op elektronische wijze wil uitbreiden.
Een uitvoerigere beschrijving is te vinden op:
http://www.logosfoundation.org/scores_gwr/cohiba.html

Dynamo (Tom PAUWELS, elektrische gitaar en home trainer)
Een in vele opzichten eko-politiek stuk. Alhoewel in 1977 reeds bedacht, werd het pas in 1998 uitgewerkt en gekreëerd tijdens het November Music Festival.
Rockmuzikanten laten graag een sociaal bewustzijn uitschijnen. Maar hun koncerten zijn slechts mogelijk dankzij een gigantische kommerciële industrie. In dit werk probeert Godfried-Willem Raes de elektrische gitarist te konfronteren met de ultieme gevolgen van ingebeeld ekologisch engagement. De uitvoerder moet nl. de elektriciteit die nodig is voor het aandrijven van de versterkers zelf produceren. Naarmate het stuk ingewikkelder wordt, wordt het produceren van de stroom ook problematischer... (Luk Vaes)

Partition (Andrew DE MASI, klavichord)
Dit werk werd in 1976 geschreven voor de eerste klavichordiste die zich ooit in nieuwe muziek voor het instrument specialiseerde: Annette Sachs. Het werd in datzelfde jaar in Teheran gekreëerd. Er zijn 3 klank/partituur -lagen, allemaal door de klavichordiste uit te voeren. Twee ervan worden vooraf opgenomen en de derde live gespeeld.
Meer informatie is te vinden op:
http://www.logosfoundation.org/scores_gwr/partition.html

LickStick (Tomma WESSEL, blokfluit)
Net als 'Obotek' en 'Cohiba', is dit een duo voor een solist. In dit geval is de partituur wel geen lineaire lijst van instrukties in de tijd, maar veeleer een spel. De uitvoerder kan vrij bewegen doorheen de partituur, maar van zodra de computer bepaalde zaken uit de partituur (die op het scherm verschijnt) herkent, past hij deze aan door nieuwe alternatieven voor te stellen, zich baserend op de muzikale kontext van het moment en wat eraan voorafging. Deze kompositie werd in 2000 geschreven in opdracht van Tomma Wessel.

<GMT> is een door Godfried-Willem Raes ontwikkelde programmeeromgeving voor real-time algoritmische kompositie. Het gedraagt zich als een superset van Basic en maakt gebruik van de supersnelle en efficiënte Basic compiler (PBDLL compiler) van Power Basic. Tot de meest opvallende mogelijkheden van het systeem behoren real-time audio processing, volledige real-time midi ondersteuning, granulaire synthese, het behandelen van de muzikale syntax en muzikale patroonherkenning. Geïnteresseerden kunnen de betrokken links op de Logos Website raadplegen. Het volledige pakket is publiek domein in zipformaat te downloaden van de site. Ondersteunde platforms zijn Windows98, Windows Millennium en alle Windows NT versies, waaronder ook Windows 2000.