inhoud    kalender    koncertberichten    infoshop    koncertverslag 27/1    logos trio in Indonesie    kolofon

 

koncertberichten

 

 

MEANDER


Programma

Melodie (altblokfluit en piano) van Louis Andriessen
Sweet (altblokfluit solo) van Louis Andriessen
Zôf (blokfluiten en piano) van Marlene Guenat
Isjtar (tenorblokfluit en piano) van Lucien Goethals
Likstick (blokfluit en live electronics) van Godfried-Willem Raes



GEERT LOGGHE
- geboren op 21.2.62 te Gent
- studeerde piano, experimentele en elektronische muziek, theorie, kamermuziek, muziekgeschiedenis en kompositie aan de Koninklijke Muziekconservatoria te Brussel en Gent van 1980 - 1990.
- was aan het KMC te Gent verbonden als leraar harmonie en kontrapunt (1987 - 1990) en als leraar kamermuziek (1989 - 1992)
- is leraar piano en begeleidingspraktijk aan de muziekakademie van Gentbrugge
- trad op als solist en in kamermuziekverband met verschillende bezettingen hoofdzakelijk met hedendaagse muziek
- stichtte samen met Tomma Wessel het duo MEANDER voor hedendaagse muziek en muziektheater; opnames o.a. voor BRT 3 en de Amsterdamse Concertzender; optredens o.a. te: Gent: "WEEK VAN DE HEDENDAAGSE MUZIEK" en "SERIE 8 ACTUEEL", Brussel: "ARS MUSICA", s'Hertogenbosch: "NOVEMBER MUSIC", Amsterdam: "DE SUITE MUZIEKWEEK"
- MEANDER verzorgde reeds verscheidene kreaties, o.m. van Claude Coppens, Frank Nuyts, Daan Vandewalle, Jan Rispens, Lothar Lämmer (D) en Boudewijn Buckinx
- komponeerde voor verschillende bezettingen, en ook voor elektronische media
- werken van hem werden uitgevoerd in België, Nederland en Duitsland, en werden opgenomen door de BRT
- CD-opnames door de ensembles "Champ d'Action" en "Spectra"

TOMMA WESSEL
- studeerde blokfluit, piano en kamermuziek aan de conservatoria van Gent en Brussel
- volgde verschillende meesterkursussen blokfluit
- is lid van het blokfluitkwartet CARRÉ: 1997: eerste prijs in de Internationale Orpheus-Wedstrijd , 1998: derde prijs Wettbewerb für junge Kultur Düsseldorf, 1999.
- speelde reeds met verscheidene orkesten, o.a. Ex Tempore (Florian Heyerick), Collegium Instrumentale Brugensis (P.Peire), Musica Antiqua Köln (Reinhard Goebel), Il Novecento (Robert Groslot), Het Vlaams Symfonieorkest (Bollon).
- Omwille van haar bijzondere interesse voor hedendaagse muziek verzorgde ze verscheidene kreaties , ondermeer in de Week van de Hedendaagse Muziek Gent, Ars Musica, Brussel, November Music, De Suite Muziekweek Amsterdam. Tal van komponisten droegen werken aan haar op.
- Zij werkte mee aan verscheidene radio-, TV- en CD-opnames
- Zij is als lerares blokfluit en kamermuziek Oude Muziek verbonden aan het Stedelijk Muziek Conservatorium Brugge en is assistente blokfluit aan het Conservatoire Royal de Bruxelles.

 

 

CHAMP D'ACTION


Programma

Heinz-Paul Dittrich: Assisi (1985)
CS Mahnkopf: Succularity (1989)
Marc André: Un Fini IIIa (1993/95)
Helmut Lachenmann: Interieur III (1970)
Wolfram Schurig: CRWTH (1993/94)
Serge Verstockt: Noumenai (2000)


door:

Dominique Eyckmans, altviool
Jaan Bossier, klarinet
Sabine Warnier, fluit
Arne Deforce, cello
Yutaka Oya, piano


De jonge Franse komponist Marc André (°1964) studeerde in Parijs en Stuttgart (bij Helmut Lachenmann). Hij werkte aan de studio voor elektronische muziek in Freiburg en doceerde middeleeuwse kontrapunt in Straatsburg. Zijn komposities - waarmee hij tal van prijzen behaalde - vertonen een grote interesse inzake de problematiek van de hedendaagse muzikale architektuur, in vergelijking oude muziek en recente wetenschappelijke ontwikkelingen in molekulaire fysika. Na residenties bij de SüdWestFunk, Baden-Baden en aan de Villa Medici in Rome is Marc André de voornaamste gastkomponist van Champ d'Action voor 2000.

Het ensemble voorziet het uitvoeren en opnemen van zowat de helft van Marc André's komposities voor solo instrumenten of ensemble. Als voorbereiding werden "Un-Fini" voor ensemble en "Un-Fini IIIa" voor piano in oktober 1999 uitgevoerd. Ook dit jaar worden deze werken verscheidene maal uitgevoerd, naast "Crash Test II" voor cello en "Fatal" en "Le loin et le profond" voor ensemble. Er worden meer dan 11 koncerten in binnen- en buitenland en een CD opname voorzien. Ondertussen herwerkt de komponist een aantal werken in de Champ d'Action studio met de musici van het ensemble.

Als deel van zijn residentie kreeg Marc André de opdracht een zelfportret uit te werken. Het resultaat was verrassend: de geportretteerde stond erop slechts één van zijn eigen werken uit te voeren. De andere komponisten zijn allen vrienden (Lachenmann en Dittrich ook oud-leraar) en vertegenwoordigen twee generaties met een gelijklopende dekonstruktivistische interesse in de problematiek van de kompositionele architektuur.

Succularity van Claus Steffen Mahnkopf tekent een labyrintische, maar toch volledig kontinue weg van één punt naar een ander, bij momenten onderbroken door kleine lacunes. Un-Fini IIIa speelt niet alleen in de titel met de tegenstelling oneindig-eindig: het werk is onderdeel van een cyklus waarin Marc André op zoek gaat naar paralellen met architektonische modellen in de elementaire deeltjes fysika. Serge Verstockt's Noumenai baseert zich dan weer op de elementaire deeltjestheorie van de voorchristelijke Griek Anaximander en wil de essentie van een instrument relativeren door de basiselementen van ritmiek en klankkleur tegen elkaar uit te spelen. De artikulatie van de menselijke stem bepaalt het ritmische verloop van twee niet-vokale instrumenten, terwijl de klank van de cello en piano herleid wordt tot die van één instrument. In Dal Niente (Interieur III) streeft Helmut Lachenmann naar een onophoudelijk spel van transformaties om de klank van de klarinet terug te brengen tot haar naturalistische basis: ademen en geluid maken.

 

IAN PACE


Programma

Luc Brewaeys - Pyramids in Siberia
Rebecca Saunders - "Mirror, Mirror on the Wall"
Alwynne Pritchard - Invisible Cities
Nikolaus A. Huber - Beds and Brackets
Pierre Boulez - Sonata No. 2

IAN PACE wordt beschouwd als één van de meest veelzijdige en virtuoze pianisten van zijn generatie. Hij werd geboren in 1968 en studeerde aan de Chetham's School of Music, bij Peter Lawson en aan The Queens College in Oxford (waar hij wiskunde studeerde, maar eveneens als uitvoerder aktief was). In 1990 liet een Fullbright beurs hem toe aan de Juilliard School in New York bij zijn mentor, Gyorgy Sandor, te gaan studeren. Alhoewel hij een erg breed repertoire beheerst, gaat zijn voorkeur naar de muziek van onze tijd, een domein waarin hij een alsmaar groeiende reputatie voor het avontuurlijke en kompromisloze geniet. Zo verzorgde hij reeds meer dan 100 kreaties van o.m. Michael Finnissy (wiens integrale solo piano oeuvre hij over 6 koncerten uitvoerde, in 1996, in Conway Hall in Londen), Richard Barrett, Luc Brewaeys, James Erber, Christopher Fox, Chris Newman, Howard Skempton, John White en Walter Zimmermann. Hij bracht ook twee CD's uit met werk van Christopher Fox.
Naast zijn aktiviteiten als solist is hij artistiek direkteur van het trio Topologies en leidt hij samen met pianist Philip Mead de kursus hedendaagse piano aan het London College of Music. Brian Ferneyhough schrijft momenteel een nieuw werk voor Pace, dat zal uitgevoerd worden tijdens het Festival van Vlaanderen dit najaar.

 

GERT-JAN PRINS

GERT-JAN PRINS (°1961, IJmuiden, Nederland) is autodidakt. Aanvankelijk was hij vooral aktief als slagwerker o.m. in de improvisatiegroep Gorgonzola Legs. Hij stelde zelf een elektronisch systeem samen met schakelingen uit radio-, TV- en zendertechniek waarmee ongekende feedback- en ruisformaties in geluid en TV-beeld ontstaan. Het perkussieve aspekt van de ruwe klank wordt aangevuld met timbrale exploraties. Hij trad er reeds mee op in Nederland, België, Oostenrijk, Canada, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Zuid-Afrika, zowel solo als met andere musici als bv. Luc Houtkamp, Anne La Berge, Misha Mengelberg, Fred Van Hove of Thomas Lehn. Hij is eveneens medeoprichter van het X-OR CD label.