inhoud    kalender    brief    koncertberichten    lpd 004    infoshop    logos on the road    logos trio in Indonesie    kolofon

 

Logos trio naar Indonesie (deel 6)

(wat voorafging) (deel 7)

 

Wat zie ik ernaar uit om nu per trein naar Bandung te reizen. Zo zullen we een hele poos kunnen genieten van het Javaanse landschap. Ik heb al zoveel verhalen gehoord en gelezen over dit land en zijn treinen, dat het vooruitzicht het nu binnenkort allemaal zelf te beleven, me met een kinderlijke opgewondenheid vervult. Onze koffers zijn vlug gepakt. We hoeven niet echt afscheid te nemen van Luk en Barbara, omdat we bij het eind van onze Indonesische koncerttoernee nog een nachtje op de residentie in Jakarta zullen verblijven.

De ambassadechauffeur brengt ons naar het station. Wat een luxe: de ticketen zijn reeds voor ons gekocht en zelfs de plaatsen gereserveerd. Het wordt een heel komfortabele reis. Alweer eerste klasse. Maar hier is dat echt een noodzaak, drukte Peter, de eerste secretaris van de ambassade ons een paar dagen geleden nog op het hart. Wat grappig, een niet dorpsstation waar je zomaar over de sporen mag lopen en waar er losse trapjes tegen de wagondeuren worden aangeschoven. Veel gehoofddoekte meisjes, maar niet de oeverloze mensenmassa waar ik voor had gevreesd. De meeste treinruiten zijn ingeslagen, maar doordat de eerste klassevoertuigen met dubbel glas zijn uitgerust, is het meestal slechts het buitenste raam dat het heeft begeven. Wat een vandalisme toch, denk ik bij mezelf, in de overtuiging verkerend, dat het hier om de sporen van een iets ruwer equivalent van onze graffitispuiters gaat. De ware toedracht ontdek ik gelukkig maar helemaal op het eind van onze reis, op het moment dat we geen treinen meer hoeven te nemen. Het is immers de woedende menigte die zijn machteloosheid over de plotse inflatie afreageert door met honderden op een rij de voorbijrijdende treinen met steenregens te bekogelen.

Had ik dat bij het instappen geweten, had ik zou nooit met volle teugen van het onbeschrijfelijk mooie Indonesische landschap kunnen genieten. Voor een keer zorgt onwetendheid voor een meevaller van belang.
Omdat woorden tekort schieten om de charme van het voorbijzoevende moois te beschrijven, nodigen wij u uit mee te genieten van een visueel festijn.
(deel 7)
M.D.