Yes, these are the concerts you might have missed...
Logos crew in 2014: dr.Laura Maes, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Mattias Parent, Peter Van Lancker, Kati Couck.
Directors: Prof.dr.Godfried-Willem Raes (president), Prof.dr.Jean Paul Van Bendegem, Moniek Darge, dr.Luk Vaes, dr.Laura Maes
Logos Robot Orchestra
Wednesday 15 january 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Gelukkige Robots!
Automaton orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Tashi Iwaoka, Moniek Darge, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes. Een alternatief en experimenteel nieuwjaarskoncert met heel wat dans-performance.'Vers van de pers' is steeds een konstante bij Logos: 2014 is nog
maar net uit de startblokken geschoten en de medewerkers hebben alweer
een waslijst aan nieuwe kreaties voor ons robotorkest klaar. Met 12
vaste tema's blikken we vooruit op een goedgevuld produktiejaar.
Naast 'Dances', 'Noces', 'Shakers' en 'Bellies' op de agenda, heeft het
Logos team nog meer verrassingen in petto; zo komen er wellicht ook
enkele kersverse robottelgen en nieuwe interfaces onze formatie
vervolledigen. Op naar de kaap van 60 muziekrobots? Wie weet ...
Maar vooreerst is er M&M Gelukkige Robots 2014: een koncert dat
-zoals het tema aangeeft- een feestelijke editie wordt met de
gebruikelijke nieuwjaarsknipogen en -rituelen, alsook enkele
veelbelovende opwarmertjes voor wat komen gaat.
Elektroakoestisch
Thuesday 28 january 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
ELEKTROAKOESTISCH
De nieuwste multimediale ElektroAkoestische releases, geselekteerd door Kristof Lauwers en Mattias ParentHet is een traditie bij Logos: het jaarlijkse winterkoncert rond puur elektroakoestische (EA)muziek. Medewerkers Kristof Lauwers en Mattias Parent lanceerden recent een nieuwe call for works en daar werd internationaal op gereageerd. Zij kompileerden de beste releases tot een avondvullend koncert waarbij u simpelweg de ogen sluit om heuse sonische landschappen aan uw trommelvlies voorbij te laten trekken. Of toch niet helemaal: er steekt ook heel wat audiovizueel materiaal tussen, dat meer dan de moeite waard is. Last but not least krijgen we ook een eerbetoon aan de recent overleden Franse pionier Bernard Parmegiani -de luidspreker hebbe zijn ziel- wiens werk voortleeft in de wondere EA-wereld. Dat alles wordt gepresenteerd op onze hoogwaardige geluidsinstallatie en gespatialiseerd over 8 kanalen.
Glitches, soundscapes, grooves, FFTs, spectrograms, dynamic filters, ... het zijn allemaal termen uit de wondere wereld van de elektroakoestische (EA-)muziek of audio art. Dit is de muziek(wetenschap) die zich concentreert op de akoestische eigenschappen van elektrische muziekinstrumenten. Globaal gezien kan je stellen dat alle muziekkomposities die voor luidsprekers zijn gemaakt, binnen dit domein vallen. De stroming werd in Europa onder andere beïnvloed door de Franse Musique Concrète (sommigen spreken van Musique Acousmatique), door de Westdeutscher Rundfunk, door de Britse experimentalisten Trevor Wishart en Keith Rowe, door de avant garde-jazz en progressieve noise. Aan de overzijde van de Atlantische oceaan waren het medio jaren 50 experimentalisten zoals John Cage en David Tudor die, elk op hun manier en estetische gronden, substantiële bijdragen leverden aan de EA.
Bij Logos -niets voor niets hét pilootcentrum voor geluidskunst in Vlaanderen- maken we er inmiddels al enkele jaren een traditie van om in de winter een selektie van de nieuwste internationale releases uit de EA-wereld voor te stellen. Vandaag de dag kan iedereen die beschikt over degelijke hardware, kennis van elektronika, een goed funktionerend paar oren en de nodige ambitie, EA-muziek op de wereld loslaten. Er zijn dan ook heel, héél veel artiesten aan de slag in dat domein, en daar moet uit gefilterd worden. Logosmedewerkers Kristof Lauwers en Mattias Parent lanceerden een call for works en uit de talrijke inzendingen hebben zij een verscheiden, multimediaal programma samengesteld. Een programma dat gepresenteerd wordt op onze hoogwaardige geluidsinstallatie en gespatialiseerd is over 8 kanalen. Het koncert bevat tevens een hulde aan een van de grondleggers van het genre: de Fransman Bernard Parmegiani, die eind november 2013 op 86-jarige leeftijd overleed.
Parmegiani (Parijs, 1927-2013) kennen we van de Groupe de Recherches Musicales (GRM), waar hij vanaf de jaren '60 werkte aan de zijde van de toenmalige pioniers Pierre Schaeffer en Pierre Henry. Hij verwierf een aanstelling bij de dienst 'Music/Image' van de Franse televisie (meerbepaald de toenmalig enige zender ORTF), waar hij onder meer de studio deelde met Iannis Xenakis. Parmegiani kreeg de opdracht om 'gebruiksmuziekjes' te produceren zoals soundtracks bij dokumentaires en hoorspelen, maar gaandeweg kwamen ook regisseurs bij hem aankloppen zoals zijn generatiegenoot Jan Lenica, waarmee hij in 1965 de surreële kortfilm A realiseerde.
Eind jaren'60 kwam er meer en meer internationale erkenning met residenties in de Verenigde Staten, de Westdeutscher Rundfunk en met (live)performances van de Londense Third Ear Band. Ook in zijn thuisland Frankrijk was Parmegiani een geliefd artiest: L'Enfer (1972), in samenwerking met François Bayle en gebaseerd op Dante's Divina Comedia, werd internationaal erkend als een meesterwerk. 20 Jaar later verliet hij de GRM en stichtte hij zijn eigen klanklabo in Saint Rémy. Sedertdien was hij een veelgevraagd jurylid op tal van EA-festivals en –wedstrijden.
Zelf viel hij ook geregeld in de prijzen: Académie du Disque Français (1979), Les Victoires de la Musique (1990), Prix Magister (Bourges 1991) en Golden Nica Award op de Prix Ars Electronica (1993) voor Entre-temps dat hij een jaar voordien had gefinaliseerd. Wie overigens geregeld het vliegtuig neemt, zal misschien onbewust Parmegiani's Indicatif Roissy ondergaan hebben: een 'jingle' die tot in 2005 elke publieke aankondiging op Paris-Charles De Gaulle voorafging. Aphex Twin, Autechre and Sonic Youth citeren hem als een artiest met een doorslaggevende invloed.
Programma:
- Barry Truax "Earth and steel"
- Thanos Chrysakis "Night two hundred forty five - nowhere"
- Ivan Penov "Controcorrente"
- Bernard Parmegiani "Intermixed Wavelengths"
- Dave Payling "Diffraction"
- Beranrd Parmegiani "Full and free"
- Pete Batchelor "Fuse"
- Ana Dall'Ara-Majek "Akheta's Blues"
- Bernard Parmegiani "Induced Matter"
- Pierce Warnecke "O.O."
International
Sunday 2 february 2014 - 14h00; HAU2 (Hebbel am Ufer)
Berlin
Godfried-Willem Raes
A lecture demonstration by one of the leading European pioneers of experimental musics.CTM is een toonaangevend muziekfestival dat in 1999 voor het eerst in Berlijn plaatsvond.
Het festival kamt de internationale muziekscène uit op zoek naar pioniers die door hun zoektocht naar nieuwe expressiemogelijkheden wegbleven van de 'mainstream radar', ook al beïnvloedde hun werk hoe we vandaag muziek kreëren en ervaren. Er worden bruggen gelegd tussen experimentatoren uit het verleden en de nieuwste generatie kreatieve vorsers, dat alles samengebald in een vierdaags programma vol koncerten, kompositie-opdrachten, workshops, tentoonstellingen en lezingen. Op zondag 2 februari is Godfried-Willem Raes uitgenodigd om zo'n lezing te geven over zijn werk als muziekmaker, elektronika expert en robotbouwer. De lecture -annex film screening- vindt plaats in HAU2, om 14u.
more information on Godfried-Willem Raes
Live Electronic
Wednesday 5 february 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Phill Niblock
Programma:- One Blue Rose (M&M robots)
- Vlada (Elisabeth Smalt, viola d'amore)
- China86 (newly transferred film (16mm film negative to HD video))
(Mmv. Elisabeth Smalt, altviool)
Phill Niblock ziet op 2 oktober 1933 het levenslicht in Anderson (Indiana). Hij volgt aanvankelijk een opleiding ekonomie aan Indiana University (1956), maar verkast twee jaar later naar New York, waar hij aan de kost komt als fotograaf en filmmaker, meerbepaald als vastlegger van jazzoptredens. In die periode maakt hij een reeks films onder de groepstitel The Movement of People Working, gefilmd in vnl. landelijke settings in China, Brazilië, Portugal, Lesotho, Puerto Rico, Hong Kong, Mexico, Hongarije en Peru. De films leggen mensenarbeid op het platteland vast in al zijn abstraktie, zonder expliciete antropologisch-sociologische duiding. Ze zijn opmerkelijk door hun realistische eenvoud, de afwezigheid van kunstgrepen of andere verbloemende edits, het gebruik van long shots in hoge resolutie en de kontrastrijke, levendige kleurwerking. De muziek die Niblock erbij plaatst, is relatief traag – dit in kontrast tot de aktieve, ritmische kadans die uit het beeldmateriaal spreekt.
Gevraagd naar zijn allereerste stimulansen om te komponeren, verwijst Niblock naar de muziekscene in New York in de jaren '60. Onder meer het bijwonen van de première van Morton Feldman's Durations maakt een onuitwisbare indruk op hem.
Zijn eigen eerste komposities dateren van 1968: aanvankelijk zijn het tapekomposities waarbij hij van meet af aan het vervreemdende effekt nastreeft van herhaalde overdubbing (meerdere sporen die op elkaar worden gelegd). Deze stukken zijn eerder intuitief dan systematisch uitgewerkt, want Niblock interesseert zich in een heel ander soort materiaalontwikkeling dan diegene die wij uit de klassieke Westerse muziektraditie kennen. Zijn werkwijze delft diep in de natuur van één enkele, aangehouden klank. We spreken in dat verband over 'drones': precies gestemde, monofone, in- en uitfadende tonen die langzaam veranderen in de loop van het stuk.
Dikwijls zijn die tonen gerangschikt in stapels van 4, 8 of 16 sporen, maar in de loop der jaren worden zijn teksturen dichter en stapelt hij soms tot meer dan 40 sporen op elkaar.
Belangrijk hierin is de eigenschap 'precies gestemd': als er meerdere sporen -die onderling een paar komma's van elkaar verschillen- gesuperponeerd worden, krijg je een defasering van trillingsperiodes, en ontstaan vroeg of laat zwevingen met onvoorspelbare 'beats'. Deze aanpak geeft daarbij ook tal van komplekse boventoonspatronen en andere psychoakoestische effekten. Phill's output valt te verdelen in twee klassen: audioinstallaties die aan het werk gaan voor ettelijke uren, of live performances waarin de ene kompositie gestaag overgaat in de andere terwijl zijn 16mm-films in real time worden vertoond en zelfs worden gesuperponeerd. Bij live performances is de impakt op het publiek van groot belang: zowel de uitvoerders als de toehoorders mogen rondwandelen in de zaal om de interferentie van het geluid met de omgeving op zich in te laten werken. Niblock laat zijn muziek gewoonlijk begeleiden door beelden, zoals materiaal uit de eerder genoemde The Movement of People-reeks) of komputergegenereerde, zuiver abstrakte zwartwit-beelden.
Niblock werkte samen met David Gibson (het vroege cellowerk van de 70ies), dirigent Petr Kotik, fluitist Eberhard Blum (Four Full Flutes), gitaristen David First, Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth, Ulrich Krieger, Kaspar T. Toeplitz en vele anderen.
In het voorbije decennium produceerde hij tevens enkele orkestwerken zoals Disseminate, Tow for Tom (voor 2 orkesten), Three Orchids (drie orkesten) en 4 Chorch +1, een opdracht voor de Ostrava Music Days 2007 voor koor, orkest en baritonsolo (Thomas Buckner).
Sedert 1985 is Niblock voorzitter van Experimental Intermedia Foundation in New York, waarbinnen hij aktief is sedert 1968 (yep, er zijn nog meer konnekties met Logos) en sedert 1973 meer dan 1000 koncerten en performances heeft georganiseerd. In 1993 opende hij, ism. Maria Blondeel, Zjuul Devens, Lieve D'hondt en Ludo Engels een parallelle werkplaats aan de Sassekaai 45 in Gent. Phill's muziek verscheen op volgende labels: XI, Moikai, Mode Records en Touch. Een tweedelige DVD van zijn films en muziek (duurtijd: ca. 4u) verscheen bij Extreme. Meer info: www.phillniblock.com
M&M Robot Orchestra
Thursday 20 february 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Shakers
Het robotorkest -tegen dan wellicht uitgebreid met de nieuwe robotelg Rodo- duikt deze maand volop in de wereld van shakers, trillers en aanverwante akoestische verschijnselen. U krijgt te resultaten te zien en te horen van de nieuwste ontwikkelingen op gebied van gesture-recognition, gebruik makend van hogere orde afgeleiden van de Doppler signalen toegepast in 'Namuda Study #43' van Godfried-Willem Raes. Een signifikante rol in het maandtema is daarin weggelegd voor de twee Shakers van de Springers-module, maar er zijn wel meer komponenten van ons robotorkest die het begrip 'Shake' zullen vormgeven. De 'Shake' is namelijk ook een dansvorm. En bij Logos zijn dans en interaktiviteit met de robots nauw met elkaar verbonden. Een flink aandeel van dit koncert zal dan ook weggelegd zijn voor onze dansers-performers die zuiver bewegingsteater brengen op de nieuwste kreaties van onze medewerkers.En die medewerkers, dat zijn Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Kristof Lauwers, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt en Mattias Parent.
Artistieke leiding en robotbouw: Godfried-Willem Raes.
more information on the M&M Orchestra
Hörspiel
Maandag 3 maart 2014 - 20u00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Saturn and Jupiter
Hörspiel by Brent WettersHoe zou het nog gaan met Brent Wetters, de Amerikaanse komponist die
van 1998-2002 in Gent studeerde, in de klas Experimentele en
Algoritmische Kompositie van Godfried-Willem Raes?
Wel, hij is de afgelopen jaren met een gezonde dosis ambitie (én
termisch doorzettingsvermogen) in de voetsporen getreden van de
Canadese pianist Glenn Gould. Die liet in 1967 met zijn Idea of North
een 'ground-breaking radio documentary' op zijn nietsvermoedende
publiek los. Wetters trok twee jaar uit om dit projekt voor te bereiden
en maakte, naar analogie met Idea of North, zijn eigen dokumentaire
hoorspel.
In de winter van 2003 verbleef Wetters voor het eerst een week lang in Churchill Northern Studies Centre (CNSC) in Manitoba - een soort arktisch Middle of Nowhere waar het permanent 20 graden vriest - om er een soortgelijke overlevingstocht te ondernemen en ter plekke field recordings te maken. Saturn and Jupiter heet het eindresultaat en het bestaat uit 32 'vignetten' (geluidsfragmenten) die elk op een andere lokatie zijn opgenomen. Daar steken omgevingsgeluiden tussen (environmental impressions), maar ook interviews met onderzoekers aan CNSC. Elk vignet werd gelabeld met de naam van een station dat Wetters passeerde op zijn 36 uren durende treinrit van Winnipeg naar Churchill. De versie die hij in de tetraeder brengt, bestaat uit een selektie van 18 van deze 'vignetten', samen met video's, foto's en ander beeldmateriaal dat hij ter plekke verzamelde.
Saturn and Jupiter onderzoekt de verstoorde, problematische relatie tussen mens en natuur in de geïsoleerde leefgemeenschappen van het Amerikaanse Hoge Noorden. In tegenstelling tot Gould echter - die zijn reis als een metafoor voor de absolute vereenzaming zag - is dat Hoge Noorden in Wetters' hoorspel een onloochenbare fysieke realiteit die aanzet tot filosofische overpeinzingen. Het audiomateriaal werd zoveel mogelijk onbewerkt gelaten: Wetters houdt het naturalistisch en laat ons ervaren hoe een geluidsopname verloopt als de klankman in kwestie is blootgesteld aan een gierende wind die het veertig graden onder nul laat aanvoelen.
In het vignet Wekusko bijvoorbeeld, begeleidde Wetters zijn
kollega-onderzoeker Jen McCulloch om met kontaktmikrofoons een bevroren
meer vlakbij het CNSC te soundtracken. Na amper 15 minuten bleken de
lage temperaturen een té grote beproeving voor de geluidsapparatuur en
knapten de mikrofoonkabels. Op dagen met de koudste pieken was hij
zelfs niet in staat om de knopjes van de apparatuur te bedienen; hij
had simpelweg niet de tijd om handschoenen uit te trekken en levels bij
te stellen. Een deel van de opnames zijn dan ook unieke
toevalstreffers.
Het hele avontuur was er een van 'enjoyable solitude': het plezier van
onthechting en loskoppeling van het leven van alledag. Wetters werd er
ook gekonfronteerd met de Aurora Borealis (Noorderlicht), een
natuurfenomeen dat hem zonder enige moeite met totale verstomming sloeg.
Brent Wetters (1976) is komponist en muzikoloog uit Providence,
Rhode Island. Hij doceert muziekkursussen aan Providence College, aan
Tufts University en heeft een doktoraat aan Brown University over het
oeuvre van Bruno Maderna en de Darmstadter Sommerkursen, waar diens
naam onherroepelijk mee verbonden is. Wetters' research fokust op de
rol van filosofie op de muziek van de eerste twintig jaar dat de
Darmstadter Sommerkursen bestonden, in het bijzonder op de verdiensten
van Maderna en Nono. Voordien studeerde hij kompositie aan University
of Michigan, Konservatorium van Gent (zoals gezegd bij Godfried-Willem
Raes) en Wesleyan University. Evan Chambers, Richard Barrett en Alvin
Lucier zijn maar enkele van zijn docenten geweest. Zijn eigen werk
meandert tussen muziek, literatuur en filosofie. Zo voltooide hij in
2003 een grootschalige cyclus rond het werk van de dichter Paul Celan.
Bij het ter perse gaan, werkt hij trouwens aan een zetting van Celan's
Atemkristall voor stem en piano. Hij voltooit een paper over Pierre
Boulez’ Rituel in Memoriam Bruno Maderna, voor de konferentie
'Composition in the 21st Century' die van 5 tot 7 maart e.k. in Dublin
loopt, en nog een paper over Luigi Nono’s Il canto sospeso dat hij op 1
maart in Den Haag voorstelt.
flute recital
Donderdag 13 maart 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Karin Defleyt
Contemporary music for solo flute Programma:- Yan Maresz: ttba (première)
- Marco Molteni: ttba (première)
- Wim Henderickx: Solo voor basfluit
- Kristof Lauwers: Interaktief stuk voor fluit & robotorkest
- Daan Janssens: ttba
- Karlheinz Stockhausen: ttba
Karin De Fleyt (Gent, 1972) is een polyvalent fluitiste, gespecialiseerd in 20ste en 21ste-eeuwse fluitliteratuur. Ze studeerde aan het Konservatorium van Gent waar zij met grote onderscheiding de titel 'Meester in de Muziek' behaalde voor fluit (bij Eric De Queker en Philippe Benoit), hedendaagse muziek (bij Godfried-Willem Raes) en een aggregaat voor instrument en kamermuziek aan het Orpheus Instituut. Vandaag is zij een bekende, geïngageerde fluitiste in de hedendaagse muziekscène en sinds 1999 gespecialiseerd in het repertoire van Karlheinz Stockhausen. Als soliste en in verscheidene ensembles speelde ze op tal van gerenommeerde festivals en koncerten in Tilburg, Keulen, Aveiro, San Fransisco, Buffalo, Stockholm, Parijs, Berlijn, Turijn, Milaan, Triëst ... Tijdens de 'Stockhausen Kurse' in Kürten won ze tussen 1999 en 2007 verschillende interpretatieprijzen voor de uitvoeringen van Flautina, Elufa, Zungenspitzentanz, Ave, Der Kinderfänger, Xi en KaThinkAs Gesang.
In 2001 behaalde ze een finaleplaats tijdens het Internationale Gaudeamus Concours in Rotterdam. In datzelfde jaar werd zij ‘Laureaat van het Orpheus Instituut’ voor haar postgraduaat FL*, extensions in new music for flute. Met het Stockhausen Ensemble speelde ze de wereldpremières van Europa-Gruß, Stop en Start en in de respektievelijke opnames. Samen met Marc Maes (synthesizer) en Michele Marelli (bassethoorn, klarinet) vormt ze het in Kürten gestichte Stockhausen-Trio dat integrale Stockhausenprogramma’s (vnl. Licht en Klang) wereldwijd uitvoert.
De artiesten met wie ze ooit samenwerkte: Salvatore Sciarrino, Kaija Saariaho, Jean-Claude Risset, Agostino Di Scipio, Jan Van Vlijmen, Jonathan Harvey, Brian Ferneyhough, Godfried-Willem Raes, Zachar Laskewicz, Brent Wetters, Joachim Brackx, Annelies Van Parijs, Wim Henderickx, Karlheinz Essl, Marco Blaauw, Irvine Arditti, Kathinka Pasveer, Mireille Capelle, Roel Dieltjens, Hanne Deneire, Jean-Baptiste Barrière (van IRCAM), Jean-Marc Sulon (van CRFMW) en vele anderen. Ze speelde (of speelt) bij het Vlaams Radio Orkest, het Orkest van de Opera, Logos, Champ d’Action, Spectra, Hermes en vele andere ad hoc-ensembles. Onder leiding van Koen Kessels, James Wood, Zsolt Nagy en Peter Rundel. Ze is ook een eersteklas pedagoge en geeft masterclasses en lecture recitals omtrent de interpretatie van nieuwe muziek voor fluit.
M&M Robot Orchestra
Tuesday 18 march 2014 - 20h00
Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Les Noces
Het Logos robot orkest in Les Noces van Igor Strawinsky. Een produktie die nauw aanleunt bij het originele koncept voor deze kompositie waarin Strawinky uitsluitend automaten wilde gebruiken, maar wat in de tijd waarin hij het bedacht en uitprobeerde, nog onmogelijk bleek. Zijn droom wordt nu werkelijkheid. Met koreografie en zang: Jean Vinclair, Daniela Luca, Francoise Vanhecke, Xavier Verhelst. Produktieleiding: Godfried-Willem Raes. Het programma wordt verder aangevuld met delen uit L'Histoire du Soldat en vier oorspronkelijk door Strawinsky voor de player-piano geschreven etudes. Reservatie sterk aanbevolen!more information on the Logos Robot Orchestra
Nieuwe Muziek
Dinsdag 1 april 2014 - 20h00
Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Oh Mensch
Kobe Van Cauwenberge en Mattias Koole in gloednieuw repertoire voor twee gitaren. Programma:- Larry Polansky : Tritune (2014) – 15', wereldkreatie
- Mathias Spahlinger : entfernte ergänzung (2012) – 10', Vlaamse kreatie
- Helmut Lachenmann : Salut für Caudwell (1977) - 25'
Oh Mensch, dat zijn Kobe Vancauwenberghe en Matthias Koole, twee gitaristen die zich specialiseren in het experimentele, New Complexity-gerichte repertoire. Ze begonnen hun studies in 2002 aan het Antwerpse konservatorium, maar kwamen in 2005 naar Gent om zich verder te bekwamen bij Tom Pauwels. Bij hun deelname aan de Darmstadt Ferienkurse in 2012 kwamen ze in kontakt met Brian Ferneyhough en Helmut Lachenmann, wiens werk hen dan ook op het lijf geschreven is. Voor dit jaar staan enkele residenties op het programma en in de aanloop daarvan spelen ze voorstellingen met onder meer kreaties van Larry Polansky en Mathias Spahlinger.
M&M Robot Orchestra
Wednesday 16 april 2014 - 20h00
Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Dood Ei
Een windei, een koekoeksei of ... een dood ei. Een paradox, want hoe kan een ei nu dood zijn als het aan alle leven voorafgaat? Onze M&M-ploeg buigt zich de komende maand over deze dualiteit van zijn of niet-zijn, en doet dat met een lente-produktie waarin hoop en ook wel een vleugje tragiek tesamenkomen. Het nieuwe geluid dat met die lente gepaard gaat, is voor rekening van ons vertrouwde, steeds meer uitbreiding nemende robotorkest. Zo stellen we naar aanleiding van deze produktie de nieuwe robot Rodo voor: eeb reusachtig uitvergrote speelgoedpiano met bronzen staven... Laat u meeslepen door het fascinerende spel tussen menselijk lichaam en machine; interaktief bewegingsteater zoals u het maar op één plaats kan meemaken: de Logos tetraeder.Met bijdragen en kreaties van de vaste dansers en performers: Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Emilie De Vlam, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt & Joan Bagés Rubi. Produktieleiding en robotbouw: Godfried-Willem Raes.
more information on the M&M Orchestra
Special Event
Monday 28 april 2014 - 17h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
De laatste les...
Godfried-Willem Raes geeft zijn allerlaatste les binnen zijn kursus akoestiek aan de School of Arts. Bij wijze van afscheid, na 32 jaar hoger onderwijs, is deze les openbaar en kan dus door iedereen worden bijgewoond. Het onderwerp gaat van de uitvinding van de theremin tot het door hemzelf ontwikkelde onzichtbaar muziekinstrument en het daardoor aangestuurde robotorkest. Uiteraard gaat een en ander gepaard met uitleg en demonstraties.M&M Robot Orchestra
Thursday 15 may 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Mag het?
Mag Het? Een retorische vraag eigenlijk, want we doen zoals elke maand per definitie ons ding.Het interaktieve Logos Robot Orkest gaat deze maand de politiek (in)korrekte toer op, en met een kernzin als 'Mag Het?' speuren we naar de grenzen van vrije meningsuiting, van censuur (en alle vormen om die te omzeilen), van het wegwerken van virtuele zwarte vierkantjes, maar vooral: van ons verdomd goed recht van spreken. Ter gelegenheid van dit koncert zal ook de zopas afgewerkte automatische snaartrom gebouwd in opdracht van Aphex Twin publiek worden voorgesteld.
Mmv. dansers en performers Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Moniek Darge, Kristof Lauwers, Juan Bages Rubi, Sebastian Bradt, Mattias Parent en Xavier Verhelst. Artistieke leiding en robotbouw: Godfried-Willem Raes.
more information on the M&M Orchestra
M&M Robot Orchestra
Saturday 17 may 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
GIMIK
GIMIK is een Keuls festival/kollektief voor nieuwe muziek, tools en interfaces. Binnen GIMIK is een losse groep van kreatieve geesten aktief (musici zowel als ingenieurs) die onderling ideeën en koncepten uitwisselen binnen volgende vier domeinen: elektroakoestische muziek, instrumentaal hedendaags klassiek, audiovizuele kunsten en komputertechnologie. Hoogtepunten uit het GIMIK-palmares zijn onder meer de 14de International Computer Music Conference (Keulen 1988), het Trapezium Projekt (1995) waarbij 24 komponisten uit alle uithoeken in Europa betrokken waren en de in 2003 aangevatte COMPUTING MUSIC-reeks die inmiddels voor de 8ste keer plaatsvindt. Acht jaar geleden was onze stichting uitgenodigd, en wij presenteerden er met groot sukses ons belangrijkste uithangbord: het Logos Robotorkest.Nu is het de beurt aan de Keulse delegatie om naar Gent af te reizen en ter plekke te werken aan hun recente, speciaal voor het robotorkest gekoncipieerde werken. Het wordt een zo goed als zuiver algoritmisch koncert, met kreaties en installaties van onder meer Klarenz Barlow, Alan Fabian, Bernd Härpfer, Siegfried Koepf en Florian Zwissler.
Alan Fabian's LOGO-ST is zuiver stochastische komputermuziek met een historische referentie, geinstrumenteerd voor de robots Belly, Vacca, Llor, Tubi, Vibi, Vitello en Xy.
Van Klarenz Barlow kenden we reeds het parodiërende Playerpiano-stuk Septima De Facto. Voor deze voorstelling maakte hij Für Simon Jonassohn-Stein, een stuk waarvan hij de toelichting heeft samengevat tot een lijst alfabetische gerangschikte tags: Algorithmen, Bibel, Choralgestalt, Dichte, Harmonik, Intervall, J.S. Bach, Kontrapunkt, Logik, Metrik, Orgel, Parameter, Siebenlimitstimmung, Tonnetz, Unverdaulichkeit, Wahrscheinlichkeitsrechnung, Xylophon en Zahlenverhältnisse.
Automaton orchestra with performers and musicians Kristof Lauwers and Godfried-Willem Raes
more information on the M&M Orchestra
portretten
Woensdag 21 mei, HUIS23, deuren: 19u30, start: 20u
Ancienne Belgique (AB), Brussel
ALL CONNECTED #4: DOLPHINS INTO THE FUTURE - Godfried-Willem RAES - screening Erkki Kurenniemi films
All Connected is een reeks in Huis23 waarin koncerten, films, lezingen en instrumentpresentaties aan bod zullen komen met en over artiesten die spelen met de taal van de voltage control, die het modulaire als kreatieve denkproces gebruiken en hiermee de muzikale grenzen aftasten, artiesten die werken in de geest van het San Francisco Tape Music Centre, een kollectief dat ontstond toen pioniers zoals Terry Riley, Morton Subotnick, Steve Reich, Ramon Sender, Pauline Oliveros, e.v.a. hun oscillatoren en bandrekorders met elkaar verbonden en waaruit de meest vooruitstrevende muziek van die periode ontstaan is.Dolphins Into The Future:
Lieven Martens Moana is een Antwerpse artiest die al vele jaren een belangrijke rol speelt in de Belgische experimentele muziek. Door musique concrète, field-recordings, elektronische synteze, new age en hedendaagse noise samen te voegen schept hij een unieke mix van historische avant-garde en poetisch neo-romantisisme. Zijn ondertussen al indrukwekkende oeuvre is uitgebracht op labels als KRAAK en Aguirre Records. Tijdens zijn concert op All Connected zal hij bijgestaan worden door Wietske van Gils die voor de video-projekties zal zorgen.
Godfried-Willem Raes:
Dr. Godfried Willem Raes is een fenomeen in de recente Belgische kunstgeschiedenis. Naast koncertorganisator, komponist, performer, docent en instrumentenbouwer is hij ook een expert in komputer technologie en richtte hij Stichting Logos op, ter ondersteuning van nieuwe muziek. Hij studeerde muzikologie, filosofie, piano, klarinet, slagwerk en kompositie en publiceerde vele kritische essays en polemische en technisch wetenschappelijke artikels in vaktijdschriften. Zijn artistieke en wetenschappelijk output is niet te stuiten en heeft hierdoor wereldwijd veel erkenning gekregen. Raes is ook een verstokte pijproker, al meer dan 50 jaar vegetariër, anarchist, anti-royalist, anti-nationalist, atheïst, agnosticus, hij heeft nog nooit cola gedronken, heeft hij geen rijbewijs, geen wagen, geen kinderen, geen kat, geen gsm
Zijn website is een bron van informatie over het leven en werk van de man en zeker de moeite om te bezoeken: http://www.logosfoundation.org
Dr. Raes heeft beloofd om voor zijn performance in de All Connected-reeks enkele oude instrumenten mee te nemen.
screening Erkki Kurenniemi films
De Finse kunstenaar, filosoof en designer Kurenniemi is vooral bekend voor zijn elektronische composities. Hij wordt aanzien als één van de belangrijkste pioniers in elektronische muziek van Finland. In zijn lange carrière heeft hij ook verschillende experimente films gemaakt waarvan we er deze avond enkele zullen van vertonen.
links:
http://cetaceannationcommunications.blogspot.be/
http://www.logosfoundation.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Erkki_Kurenniemi
Music theatre
Sunday 25 may 2014 - 15h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
"Chris, Caro et nous" door Bisbigliando
Hedendaags muziektheater van Diether Schnebel, John Cage, Jean-Pierre Drouet, Sylvano Bussotti en Christophe GuiraudProgramma:
- Jean-Pierre Drouet (*1935): Wool and Water (1990) voor fluit en stem (10')
- Dieter Schnebel (*1930): Poem für einen Springer (1986-89) (5')
- John Cage (1912-92): Song Books (1970) voor twee stemmen (8')
- Sylvano Bussotti (*1931): Lachrimae (1978), versie voor harp (9')
- Christophe Guiraud (*1974): De Anatomische Engel (2013) voor ensemble & tapes (25', kreatie)
Jean-Pierre Drouet's Wool and Water is een vervolg op Lewis Carroll's Alice in Wonderland en beschrijft het groeiproces van kindheid naar volwassenheid. Drouet, een Frans slagwerker/komponist, laat na een ongeval zijn hoofdinstrument -piano- vallen en gaat kompositie studeren bij René Leibowitz, Jean Barraqué en André Hodeir. Hij vertrekt op toernee met Luciano Berio en Cathy Berberian en hangt rond in jazzclubs. Tezelfdertijd onderzoekt hij de muziek vanuit verschillende invalshoeken: hij kreëert hedendaags werk van Berio, Stockhausen en Xenakis, studeert buiteneuropese instrumenten (zarb, tablas) en improviseert solo of in groepsverband. Hij schrijft voor teater- (Serreau, Régy), dans- (Brigitte Lefèvre, Théâtre du Silence, Jean-Claude Gallotta) en klassieke muziek-gezelschappen (Atem, Musica, 38e Rugissants, Orchestre de Paris). Muziekteater ontdekt hij dankzij zijn talrijke samenwerkingen met Mauricio Kagel en Georges Aperghis.
De Duitser Dieter Schnebel krijgt na zijn studies piano, teorie en muziekgeschiedenis aan het Freibur-ger konservatorium in 1952 het diploma van muziekpedagoog. Hij specialiseert zich verder in muzikologie aan de universiteit van Tübingen, bestudeert de technieken van de Tweede Weense school en raakt bevriend met Nono, Boulez, Henze en Krenek in Darmstadt. Zijn Poem fur einen Springer (1986-89) integreert gestiek, teatraliteit, nieuwe instrumentaal-vokale technieken en vooral stilte, dat alles in de lijn van Cage en de bruïtisten.
Zo zijn we aanbeland bij John Cage die we het
Logospubliek wellicht niet moeten voorstellen. Zijn Song Books (Solos
for Voice 3-92), gekompileerd en uitgegeven in 1970, bevatten een grote
variatie aan kompositieprocédés en notatiesystemen op teksten van
hemzelf of 'fetish-auteurs' zoals Buckminster Fuller, Erik Satie,
Marcel Duchamp, Merce Cunningham (vnl. diens koreografie-aanwijzingen)
en Henry David Thoreau. Het zijn allemaal korte werken, die
uiteenvallen in 4 kategorieën: liederen, liederen met electronics,
direktie-aanwijzigingen voor een performance, en aanwijzingen voor
eenzelfde performance met electronics.
Niet onbelangrijk: 'Any of these may be performed by one or more singers.'
Song Books bevat tal van notatiesystemen: sommige Solo's zijn
opgetekend in standaardnotatie, andere beroepen zich op cirkels van
uiteenlopende afmetingen met lijnen in plaats van noten, nog andere
bestaan uit systemen van lijnen en punten. Hier en daar verwerpt Cage
zelfs de notatie op zich en geeft hij enkel tekst in verscheidene
lettertypes, -groottes en -kleuren. Nog andere Solo's bestaan uit
louter een aanwijzing over wat de performer in kwestie zou moeten (of
kunnen) doen: 'Perform a disciplined action' bijvoorbeeld. Deze
instrukties lijken op het eerste zicht vaag en kunnen foutief
geïnterpreteerd worden als 'Zing/speel/doe om het even wat', maar da's
dus naast de kwestie. Het punt is, dat de uitvoerder zich moet losmaken
van ego, expressiedrang en verlangen om in alle gedisciplineerdheid
gestalte te geven aan een op zichzelf staande klank of aktie.
Sylvano Bussotti krijgt zijn opleiding aan het Cherubini Konservatorium van zijn geboortestad Firenze: viool bij Giovacchino Magliono, harmonie en kontrapunt bij Roberto Lupi, en piano bij Luigi Dallapiccola. Hij onder-breekt zijn studies tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna hij tot 1957 in Parijs voortstudeert bij Max Deutsch (zelf voormalig leerling van Schönberg). Tijdens deze periode evolueert zijn stijl van serialisme naar grafische partituren. Hij breekt internationaal door na de kreatie van zijn opera La Passion selon Sade tijdens het Palermo Festival (1965). Meer en meer ontpopt hij zich tot een sterk 'teatergebonden' muzikus en wordt daarnaast zowel regisseur, dekorateur, kostumier als akteur. Vanaf de jaren 70 is het grootste deel van zijn karrière dan ook eerder gefokust op teater dan op kompositie, en wordt hij benoemd tot artistiek direkteur van Fenice (Venetië) en professor aan de Académie des Beaux-Arts in L'Aquila. (Bron: Ircam-Centre Pompidou).
De Brusselaar Christophe Guiraud (1974) schreef speciaal voor dit koncert De Anatomische Engel, een werk met een introverte, spektrale sfeer. Alle stemmen en instrumenten (fluit, strijktrio, harp, klavier, gongs en sopraansax) worden ingezet en krijgen daar nog een laag electronics bovenop. Het is een lijvige brok muziekteater waarover de komponist ons ter info slechts volgend Rilke-citaat meegeeft: 'Wer, wenn ich schriee, hoerte mich denn aus der Engel Ordnungen? und gesetzt selbst, es naehme einer mich ploetzlich ans Herz: ich verginge von seinem staerkeren Dasein.'
www.bisbigliando.beSound art
Wednesday 11 june 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
iii
Installaties, performances en zelfbouwmediaProgramma:
- Jeroen Uyttendaele & Dewi de Vree: Ground (mini mixer & stereo sound system)
- Erfan Abdi: Notesaaz (2 beamers, zelfontworpen schermen & stereo sound system)
- Wen Chin: OHHO ('Body Cello performance')
- Lars Kynde: Kreatie (voor het Logos Robot Orkest)
Innovative Interfaces Inc? Nope. Insurance Information Institute?
Ook niet. iii is een in Den Haag gevestigd kunstenaarskollektief dat
zijn eigen instrumentarium uitbouwt. Sommige artiesten onder hen traden
in het verleden reeds op bij Logos. Op hun website poneren ze hun vizie
als volgt: an artist run platform for the development of selfmade media
which supports idiosyncratic research trajectories that zig-zag between
disciplines and distribution channels. Het wordt allerminst een
doorsnee koncert: verwacht u aan multimediale installaties, crossover
performances, expo's en open workplaces. De Deens komponist Lars Kynde
brengt maakt ook een nieuwe kreatie voor het Logos Robot Orkest.
interview op Radio Urgent
iiinitiative.org
www.humbug.me/speakerbotz.html
M&M Robot Orchestra
Wednesday 18 june 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Dances
Logos' Interaktief Robotorkest olv. Godfried-Willem RaesHet eerste zomerkoncert bij Stichting Logos is van oudsher gewijd
aan allerhande dansvormen. Omdat de traditionele tango-formule
inmiddels wat leeggemolken is, trekken we dit jaar alle overige
dimensies van het begrip 'Dans' open. We onderzoeken het gegeven langs
tal van stilistische (zij)paden, slopen grenzen tussen dans en beweging
en kombineren vrijelijk uiteenlopende genres. De koreografieën worden
ondersteund door het vertrouwde, inmiddels 60 leden tellende
robotorkest. M&M Dances biedt een mix van performance, stijldans en
vooral veel interaktief bewegingsteater. Een niet te missen special
dus, voor wie zich wil laten verrassen door deze fascinerende
kombinatie.
De voorstelling wordt geschraagd door de medewerkers Dominica Eyckmans,
Moniek Darge, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Mattias
Parent en Xavier Verhelst. Artistieke leiding en robotbouw:
Godfried-Willem Raes.
ElektroAkoestisch
Sunday 22 june 2014 - 15h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Dias de Música Electroacústica
Dias de Música Electroacústica (DME) is een niet-plaatsgebonden festival dat begon in Polen in 2003, op initiatief van artistiek direkteur Jaime Reis. Na ruim 30 edities in Portugal en daarbuiten (Brazilië, Spanje, De Filipijnen), benutten de organisatoren ditmaal de kans om Logos, als instituut voor vernieuwende muziek, in de schijnwerpers te plaatsen.U ziet Ensemble Collegium Musicum Electroacustico aan het werk, onder leiding van violiste Joana Guerra. Zij brengen de wereldkreatie van Magma, een nieuwe kompositie die João Pedro Oliveira schreef in opdracht van DME. De rest van het programma wordt aangevuld met werk van Mario Mary e.a.
http://diasdemusicaelectroacustica.blogspot.pt
Logos Women
Zaterdag 28 juni 2014 - 20h00
Nest BXL, Rue de Namur 2, 1000 BRUSSELS
Moniek Darge and Francoise Vanhecke
Performances by the Logos women at the occasion of the Kermpilation release. With Orphan Fairytale, Gerard Herman, Beyt al Tapes, Cosmo Knex and Pat Pending.Event
Zondag 6 juli 2014 - 14h00
Kongostraat, 9000 GENT
'Ohre' projekt
Het 'Ohre-projekt' behoort tot de oudste animatie of performance projekten van Logos. Het werd gekreerd in 1980 en was zowat overal in Europa te zien. Op verzoek van de buurtbewoners die erin slaagden de Kongostraat vandaag het statuut van speelstraat te geven, hebben we het projekt nog eens van stal gehaald. Als vanouds wordt het geanimeerd door Moniek Darge en Godfried-Willem Raes.Cello recital
Donderdag 10 Juli 2014 - 20h00
Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Friedrich Gauwerky
Programma:
- Ernst Krenek: Suite, op. 84 (1939)
- Michael Blake: Pentimenti (2012)
- Volker Heyn: Blues in B-flat (1981-83)
- Luciano Berio: Sequenza XIV (2002)
- Karlheinz Stockhausen/Friedrich Gauwerky: selektie uit Amour (1976/2013)
(Cheer up!, Your angel is watching over you & A little bird sings by your window)
Nieuwe muziek voor cello solo, het is een vruchtbaar werkterrein
gebleken voor tal van 20ste-eeuwse experimentele komponisten. Friedrich
Gauwerky is een van die Old School Veterans die nog steeds een heus
verhaal weet te vertellen met slechts één instrument. Zijn geheim: een
ijzersterk repertoire, met voornamelijk klassiekers als Karlheinz
Stockhausen, Luciano Berio, Ernst Krenek en Michael Blake.
Het wordt een eklektisch programma waarin oud en nieuw samenkomen, maar
waarin ook heel wat ambachtelijkheid doorschemert. Gauwerky neemt
tevens de kans te baat om de grote Stockhausen onder handen te nemen,
met eigen variaties op materiaal uit Amour (1976).
www.gauwerky.de
Soundscapes
Dinsdag 22 - Zondag 27 Juli 2014 - 14h30-16h
KANTL, Koningstraat 18, 9000 GENT
Soundscapes en Muziekdozen van Moniek Darge tijdens de Gentse Feesten '14
Wil je eventjes weg uit de drukte van Gent zonder de stad te
verlaten, kom dan bij KANTL luisteren naar geluiden van Kreta,
Boedapest, Venetië, Ladakh, Tamil Nadu...
Sinds jaren maakt Moniek Darge van Stichting Logos soundscapes of
klankschappen met geluiden van de meest uiteenlopende locaties. Het
begon met "Sounds of Sacred Places" in Gent en haar actieterrein is
ondertussen wereldwijd uitgegroeid. Een oase van rust temidden van het
feestgewoel.
Ook een selectie van haar Muziekdozen vinden een plekje bij KANTL.
Doosjes met een audiovisueel verhaal komen af en toe tot leven, terwijl
je wacht en aanschuift voor een concert. Dagelijks tijdens de Gentse
Feesten en vanaf 22 t.e.m. 27 juli krijg je er iedere dag van 14u30 tot
16u grappige verhaaltjes bij verteld door Moniek Darge zelf.
M&M Robot Orchestra
Driedaagse special tijdens de Gentse Feesten :
Dinsdag 22, woensdag 23, donderdag 24 juli - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Namuda Four: Kine
Robot orchestra with dancers, performers and musicians: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes. A music theatre production will special emphasis on healing, therapy, yoga, curing ... in the age of advanced technology.Namuda, het onderzoeksprojekt van Godfried-Willem Raes, is een
specifieke toepassing van een onzichtbaar, door radar en sonar
aangestuurd instrument. Het is een volkomen draadloos systeem,
gebaseerd op de Doppler-reflekties van naakte lichamen in beweging.
Daarmee worden snelheid, versnelling, richting en bewegende
lichaamsmassa opgemeten en binnen de zelfontwikkelde
programmeeromgeving Gmt wordt deze informatie eerst verwerkt en
geanalyseerd. Vervolgens worden de op fuzzy logic-gebaseerde resultaten
door de komponist in kwestie gebruikt voor de interaktieve verwerking
binnen een in kode geschreven muzikale en tegelijkertijd koreografische
kompositie.
Men kan het summier zien als klank die door beweging wordt veroorzaakt
en gestileerd, maar Namuda gaat verder en spitst zich ook toe op de
herkenning van het soort beweging dat een lichaam maakt. Of het nu gaat
om een agressieve stomp, een sprong of botsing, een vloeiende
golfbeweging, een versnelling of vertraging, im- of eksplosie, ...
hoofdzaak is dat onze zelfontwikkelde hardware voor gesture recognition
zo efficiënt mogelijk de menselijke gestiek herkent met een latency van
minder dan 10 ms. In de hoedanigheid van uitvoerende musici ontwikkelen
de dansers (Emilie De Vlam en Dominica Eyckmans) zo een nieuwe danstaal
waarin de vorm van het expressieve gebaar centraal komt te staan. De
naaktheid vormt in deze voorstelling niet de fokus noch het onderwerp,
maar is een vereiste voor de werking van de gebruikte
(sonar)technologie. Voor de tematische uitwerking zochten we het voor
deze produktie in bewegingen ontleend aan kinesiterapie en andere op
beweging gesteunde genezingstechnieken.
En is er één artefakt dat beter simbool staat voor de maakbaarheid en
menselijkheid dan de machine? Het Logos Robotorkest telt 60
geautomatiseerde akoestische instrumenten. Tijdens deze driedaagse
spelen ze als één groot multifunktioneel orgaan waarin elke schakeling
zichtbaar is en waarvan de hele werking de onthulling zelve is.
M&M Namuda 4 is kort maar krachtig; laat u een uur lang betoveren
door deze unieke versmelting van menselijke expressie met mechanische
precisie die zo eigen is aan robots.
Dansers: Emilie De Vlam, Dominica Eyckmans, Godfried-Willem Raes
Muzikale kode, komposities en samples: Godfried-Willem Raes, Sebastian Bradt & Kristof Lauwers
Artistieke leiding: Godfried-Willem Raes
Fotos van deze voorstelling hier!
more information on the M&M OrchestraLogos' Robotorkest
Wednesday 20 august 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Rugwaarts
Voor de produktie "Rugwaarts" trekken we onze archiefkasten open. We kijken even achterom en grijpen terug naar enkele hoogtepunten uit het uitgebreide repertoire voor het robotorkest maar ook van uit de tijd dat Godfried-Willem Raes nog heel andersoortige elektronische en elektroakoestische instrumenten bouwde. We stoffen voor deze gelegenheid dus enkele "schatten van op zolder" af en trachten deze na jaren van rust terug aan het klinken te brengen. Een streepje Namuda zal ook op dit koncert niet ontbreken, maar ook hiervoor putten we uit bestaand repertoire.Daarnaast worden er ook enkele minder oude muzikale ideeën in een nieuw kleedje gestopt. Zo brengen Joachim Brackx en Dominica Eyckmans een herwerking van "El silencio de mi mente". Dit werk voor zang en altviool werd door Joachim speciaal voor Dominica gekomponeerd. In deze versie zal "El silencio de mi mente" geruggesteund worden door het Logos robotorkest. Op die manier keert de komponist ook terug naar een vertrouwde plek, waar het ooit allemaal begon...
Met Dominica Eyckmans, Joachim Brackx and Kristof Lauwers, directed by Godfried-Willem Raes
more information on the M&M Orchestra
Soundscapes
Wednesday 27 august 2014 - 20h00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Moniek Darge
Presentation of Moniek Darge's new CD "Indian Soundies",
Kye Records (NY) in collaboration with Penultimate Press (London)
Concert in collaboration with Françoise Vanhecke (singer) and Zam Ebalé (dancer)
I have always been interested in sound in general. When reading and
teaching about the futurists, I fully agreed that sound of engines and
machines could be as interesting as the sound produced by musical
instruments. But not only industrial sounds fascinate me - I also find
the sounds of nature very inspiring.
What I love to do is make soundscapes, and I try to give an impression
of a certain space. I am ]fascinated by a lot of so-called sacred
places in the world, in etnic cultures, but also in our own cities. I
try to recall the atmosphere of such a place, the quietness, the
subtile sounds, or simply what's happening.
I started with places in Ghent, where I live and little by little - I
have always loved to travel - I began to think - hé, that would be
nice, if I could do the same thing at different places on earth. So I
started to go to different countries with the purpose of making
soundscapes.
With our Logos Duo, ever since 1980, I was already travelling around
the world to give concerts, and thus I already collected sounds from
all continents.
Lately I'm going to India. and record the sounds typical for a certain
region. You will hear sounds of traffic, of religious ceremonies, of
commercial music, mixed with merchant's voices, nature sounds, ...
I asked Graham Lambkin to join me in the creation of these Indian
soundscapes. We had previously performed Tamil Nadu and an early
version of Indian Weather Trap together in concert in NYC, 2011
alongside our friend Françoise Vanhecke. I also invited Graham to make
his own Indian soundscape using materials gathered online, to bring our
CD to a close.
So just sit back quietly and enjoy. Let's all travel together on the wings of sound.
Logos Robotorkest
Tuesday 16 september 2014 - 20h00
Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Litanie
Dansers en muzikanten gaan in dialoog met het robotorkest.De litanie is een heel oude vorm. Door het gebruik van herhalingen gaat er steevast een zekere bedwelming van uit. In deze nieuwe productie staat herhaling als muzikaal element centraal. Op het programma staat werk van onder andere Erik Satie, John Cage, Georges Aperghis, Kurt Schwitters, Godfried-Willem Raes en Kristof Lauwers. De bewegingen van danseressen Dominica Eyckmans en Emilie De Vlam sturen het robotorkest aan.
meer fotos van deze produktie
Recital
Woensdag 24 september 2014 - 20h00
Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Francoise Vanhecke en Dominica Eyckmans
Sopraan Francoise Vanhecke en altvioliste Dominica Eyckmans ontmoetten elkaar bij Stichting Logos. Ze bundelen hun krachten voor dit allereerste gezamenlijke concert.Op het programma staan onder meer Poem - een kompositie gebaseerd op een tekst van Selma Meerbaum-Eisinger, een Holocaust slachtoffer - van Klaus Burger, Was ist die Welt - een stuk voor altviool en stem op tekst van Hugo von Hofmannsthal - van Jean-Pierre Waelbroeck en Monomane van Ondrey Adamek.
Wereldcreaties van SPIRTO 3 - een kompositie voor stem, altviool, piano, percussie en zaklamp - en SMILE - een kompositie voor inhaling singing en altviool -, beide werken van Irma Bilbao, pseudoniem van Francoise Vanhecke, vervolledigen het programma.
Klankprojekten
Zondag 5 oktober 2014 - 12u-18u
Genk en Hasselt
Zingende Fietsen Symfonie
Godfried-Willem Raes' tweede symfonie uitgevoerd door twee groepen fietsers, de ene vertrekkend vanuit Genk, de andere vanuit Hasselt. Ze treffen elkaar aan de tuikabelbrug.
Uitvoerders: 32 lokale fietsers en het Logos team bestaande uit Mattias Parent, Moniek Darge, Katie Couck, Lara Vanwynsberghe, Zimcke Vandestaey, Yvan Vandersanden, Godfried-Willem Raes
Logos Robotorkest
Zaterdag 11 oktober 2014 - 10u-19u
Concertgebouw Brugge
Iedereen Klassiek
Het robotorkest doet een greep uit het klassieke repertoire maar gaat daarbij de 20ste eeuw zeker niet uit de weg.
Orkestraties door Xavier Verhelst en Sebastian Bradt. Begeleiding: Kristof Lauwers, Mattias Parent, Moniek Darge en Godfried-Willem Raes
Recital
Donderdag 16 oktober 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Jenny Chai
Jenny Chai kombineert de piano met externe media. Dit koncertprogramma verenigt ronkende namen als John Cage, Claude Debussy, Frederic Rzewski en Gyorgy Ligeti met nieuw 21ste eeuws talent zoals Marco Stroppa, Cole Ingraham, Theodore Wiprud, Victoria Jordanova en Jaroslaw Kapuscinski. Op het programma staat ook de Vlaamse première van Juicy, nieuw werk voor piano en elektronika van Richard Sussman.
Deze Amerikaanse pianiste stond reeds verschillende malen in Logos op de planken. Haar virtuositeit en uitgekiende repertoirekeuze werden in 2008 bekroond met de Logos award. Een niet te missen koncert!
Soundscapes
Friday 17 october 2014
London, Penultimate Press Festival at Cafe Oto
Moniek Darge solo
CD release concertmore info below
Logos Robotorkest
Zaterdag 18 oktober 2014 - 20h00
Le centre de la marionette, Tournai (Doornik), Wallonie
Klein Logos Robotorkest
Les petits robots en interaction.Met de robots Korn, Snar, Whisper en Toypi onder radarkontrole. Een inleiding in het Frans door Godfried-Willem Raes is voorzien. De robot besturing is in handen van Mattias Parent. meer informatie over het robotorkest
Soundscapes
Saterday 18 october 2014
London, Penultimate Press Festival at Cafe Oto
Moniek Darge & Graham Lambkin
CD release concert"The new CD "Indian Soundies" by Moniek Darge and Graham Lambkin on Kye Records (NY) in collaboration with Ultimate Press (London)
I have always been interested in sound in general. When reading and teaching about the futurists, I fully agreed that sound of engines and machines could be as interesting as the sound produced by musical instruments. But not only industrial sounds fascinate me - I also find the sounds of nature very inspiring.
What I love to do is make soundscapes, and I try to give an impression of a certain space. I am fascinated by a lot of so-called sacred places in the world, in etnic cultures, but also in our own cities. I try to recall the atmosphere of such a place, the quietness, the subtile sounds, or simply what's happening. I started with places in Ghent, where I live and little by little - I have always loved to travel - I began to think - hé, that would be nice, if I could do the same thing at different places on earth. So I started to go to different countries with the purpose of making soundscapes. With our Logos Duo, ever since 1980, I was already travelling around the world to give concerts, and thus I already collected sounds from all continents.
Lately I'm going to India. and record the sounds typical for a certain region. You will hear sounds of traffic, of religious ceremonies, of commercial music, mixed with merchant's voices, nature sounds, ...
I asked Graham to join me in the creation of these Indian soundscapes. We had previously performed Tamil Nadu and an early version of Indian Weather Trap together in concert in NYC, 2011 alongside our friend Françoise Vanhecke. I also invited Graham to make his own Indian soundscape using materials gathered online, to bring our CD to a close.
So just sit back quietly and enjoy. Let's all travel together on the wings of sound.
Moniek Darge"
Logos Robotorkest
Woensdag 22 oktober 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Oktogonaal
dansers en muzikanten: Judy Dunaway (special guest, composer in residency) , Dominica Eyckmans, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes
In deze produktie staat het oktaaf centraal. Dit interval kan op verschillende manieren worden onderverdeeld. Een alternatieve opdeling van het oktaaf legt een waaier van nieuwe muzikale klankwerelden bloot.
Ook in de choreografie van deze voorstelling staat het cijfer acht centraal. De Namuda dans, waarvoor we beroep doen op Dominica Eyckmans, put inspiratie uit de oktaeder, een ruimtelijke figuur met acht driehoekige vlakken, maar ook de aan de tango ontleende ocho figuur kan daarbij natuurlijk niet ontbreken.
De Amerikaanse Judy Dunaway vervoegt het orkest en presenteert het resultaat van haar residentie bij Stichting Logos. Dunaway gebruikt grote ballonnen als interface om de robots aan te sturen.
meer informatie over het robotorkest
Recital
Donderdag 6 november 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
O.blaat (Keiko Uenishi) en Erin Sexton
In deze voorstelling herdefiniëert geluidskunstenares Keiko Uenishi, aka O.blaat, de Logos Tetraëder door middel van audio-feedback. Elementen in de ruimte zoals mensen en automaten hebben een invloed op het auditieve resultaat. Ook het materiaal waaruit de ruimte is opgetrokken speelt een rol.In de audiovisuele voorstelling Phase Space mixt Erin Sexton zoutoplossingen en sublimineert ze droogijs. Deze fysieke processen vormen de basis van de audio en video.
Het programma wordt afgesloten met de resultaten van een 3-daagse residentie waarin Keiko en Erin oder andere de feedbackmogelijkheden van de vele pijporgels van het Logos Robotorkest verkennen.
Keiko Uenishi verdeelt haar tijd tussen New York en Wenen waar ze aan de Akademie der Bildenden Künste werkt aan haar doktoraat. Ze is een lid van SHARE.nyc en verwierf bekendheid door haar experimenten met het herstruktureren en analyseren van klank en ruimte.
Erin Sexton woont en werkt in Montreal. Ze specialiseerde zich in het verklanken van chemische kristallen, ruimtes en de ether. Haar installatie Crystalline Domain werd dit jaar gepresenteerd tijdens Montreals Biennial International d'Art Numérique (BIAN).
Geluidskunst
19 oktober - 16 november 2014
Provinciedomein Raversyde
Private Shelter
Stereotaxie is een geluidsinstallatie van Laura Maes en Kristof Lauwers voor een enkele persoon. De hersengolven van de bezoeker worden gemeten via elektroden en worden in real-time bewerkt en hoorbaar gemaakt. Het hoofd van de bezoeker wordt geprepareerd met 12 elektroden. De bezoeker begeeft zich in een volledig verduisterde stalen koker waar hij wordt omringd door de sonificatie van zijn eigen hersengolven. Via eigen hersenaktiviteit kan de klank gestuurd en beinvloed worden.
bezoekuren: elke zaterdag & zondag van 10.30 tot 18.00 uur
Een produktie van Stichting Logos.
Met steun van de Vlaamse Overheid en Stad Oostende.
Logos Robotorkest
Zondag 16 november 2014 - 14u00, 15u00, 16u00
Logos Tetrahedron, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Kinderkunstendag
een speciale voorstelling met de onwaarschijnlijke Logosrobots voor kinderen rond het thema 'Dansen met Robots'. De voorstelling wordt driemaal gespeeld. Met medewerking van Laura Maes, Godfried-Willem Raes, Peter Van Lancker, Katie Couck , Xavier Verhelst.Logos Robotorkest
Zondag 16 november 2014 - 14h00
Cultureel Centrum Turnhout
Kinderkunstendag
Een speciale voorstelling met de logos robots 'Psch' en 'Whisper' aangestuurd door een radarinstallatie voor en door kinderen. Met medewerking van Mattias Parent, Kristof Lauwers, Xavier Verhelst, Godfried-Willem RaesLogos Robotorkest
Dinsdag 18 november 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Bellies
Dansers en muzikanten gaan in dialoog met het robotorkest.dansers en muzikanten: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Mattias Parent, Godfried-Willem Raes.
Bellen en klokken voelen zich al geruime tijd in hun sas in het Logos robotorkest. Door hun inharmonische boventoonstruktuur lenen ze zich uitstekend voor experimentele muziek.
De titel van deze produktie verwijst niet enkel naar bellen en klokken, maar roept ook associaties op met de buik. Danseressen Emilie De Vlam en Dominica Eyckmans verkennen de expressiemogelijkheden van dit lichaamsdeel.
Een inharmonisch koncert, vol buiken, toetsers en bellen!
Recital
Dinsdag 25 november 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Robert Black
Dit concert voor contrabas solo verenigt werk van oude meesters als J.S. Bach, Domenico Gabrieli met hedendaagse composities van Giacinto Scelsi, Elliott Carter, Iannis Xenakis, Somei Satoh, Kate Moore en Robert Black zelf.Robert Black, stichtend lid van Bang On A Can All Stars, promoot de contrabas als solo instrument. Hij exploreert de klankmogelijkheden van de contrabas en onderzoekt de verschillende manieren waarop dit instrument bespeeld kan worden. Black spoort componisten aan om nieuw werk voor het instrument te creëren en hij gaat in dialoog met dansers, acteurs en kunstenaars. In zijn eigen werk zoekt hij niet enkel muzikaal nieuwe horizonten op. Voor Possessed, Blacks nieuwste project, trekt hij het ruige landschap van Utah in.
Mis de doortocht van deze topcontrabassist in Logos niet!
@Thomas Giroir
Logos Robotorkest
Zaterdag en zondag 22 en 23 november 2014 - 14h00
De Centrale, Gent
Ciné Kadee
Bespeel zelf de robots tijdens Ciné Kadee!EA
Woensdag 10 december 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Elektro-akoestisch concert & muziekmarkt
Logos serveert historische elektro-akoestische meesterwerken, gespeeld vanop band. We halen de eerste elektronische werken van Karlheinz Stockhausen waarin hij louter gebruik maakt van analoge sinusgolven van onder het stof. Ook Karel Goeyvaerts verkent de sinusgolf als klankbron met als doel statische muziek te kreëren.De tapewerken worden afgewisseld met live-uitvoeringen van twee ikonische werken van Alvin Lucier: Music on a long thin wire & Queen of the South.
Voor en na het koncert ontdek je op de muziekmarkt pareltjes uit de vroegere Logosshop en koop je unieke kunstboeken of muziekuitgaven voor een prikje.
Logos Robotorkest
Woensdag 17 december 2014 - 20h00
Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT
Sneeuw
Dansers en muzikanten gaan in dialoog met het robotorkest.dansers en muzikanten: Emilie De Vlam, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes De robots dromen hardop van een witte kerst in deze produktie waar sneeuw centraal staat: de zachte en volatiele vlok enerzijds, de kristalstruktuur met zijn eindeloze variatie anderzijds.
Deze laatste Logosvoorstelling van 2014 staat bol van de kreaties. Hybr, de jongste telg van het robotorkest, beleeft zijn vuurdoop. Dit elektro-akoestische pijporgel bouwt verder op het Zingende Fietsen projekt en maakt gebruik van PVC-buizen aangedreven door membranen om klank te produceren. Emilie De Vlam zet voor haar namuda dansperformance, muzikaal uitgewerkt door Kristof Lauwers, een hele batterij aan diaprojektoren in.
Komponiste Barbara Buchowiec presenteert haar nieuwste kompositie Dance of the Crystal Clouds voor het robotorkest. Dit stuk voor 12 muziekautomaten is gebaseerd op permutaties van een 12-tonen matrix. meer informatie over het robotorkest