Caete

a soundscape composition

by Moniek Darge

1995-98

(6 minutes)

"Caete" consists out of three layers of sounds:

- soundscapes of water (underground rivers and streams at Ouro Preto, at Jandira, the Buddhist Centre and at Caete) realised in 1995 in Minas Gerais (Bresil)

- sounds of bresilian farmland at Caete

- an instrumental translation of a poem (written on newyearsday 01-01-'98) in which a infinite moment of intense eyecontact with a very old dying woman is evocated: this infinite moment was of intense contact with the essence of life


Caete

klankschapkompositie door Moniek Darge


"Caete" is een zes minuten durende klankschapskompositie, opgebouwd uit drie hoofdlagen geluiden. De basis wordt gevormd door opnames in 1995 in Minas Gerais (en enkele andere Braziliaanse provincies) gerealiseerd door Moniek Darge. Een eerste groep geluiden zijn watergeluiden. Zowel natuurlijke als door de mens aangelegde waterlopen werden opgenomen en dit op drie verschillende lokaties. Een ondergrondse rivier hoog in de kale bergen bij Ouro Preto, de voormalige goudzoekersstad, komt uitvoerig aan bod. Ook een kunstmatig aangelegd bergstroompje met metalen waterrad, in de dichtbeboste bergen van het Boeddhistisch centrum te Jandira, werd gekapteerd, evenals een natuurlijk opborrelende bron van een landgoed te Caete. De geluiden van deze drie lokaties vormen samen de klanken van de eerste geluidslaag.
De tweede laag is eveneens afkomstig van de idyllische, pastorale plek Caete en laat ons -haast onbewust- kennismaken met de vogelwereld van het Braziliaanse platteland. Deze laag ondersteunt het volledige werk en verbindt alle klanken met elkaar. De derde laag is de instrumentale vertaling van een gedicht geschreven op 1-01-1998, waarin het intense oogkontakt van een paar sekonden, met een stervende, stokoude vrouw, wordt geŽvoceerd.

Moniek DARGE - januari 1998


anigif/arrow.gif (5402 bytes)Back to Logos Website index Back to Moniek Darge's index page

Updated on January  2th 2001 by Moniek Darge