inhoud    koncertkalender    koncertberichten    infoshop    lpd 003    logos on the road    kolofon

 

koncertberichten

EA-DAG - SOUND TRAVELS

SOUND TRAVELS RESIDENTIE
25 oktober - 13 november

Wat is Sound Travels?

"Het is tijd voor enkele nieuwe avonturen in de wereld van het geluid. Tijd om nieuwe standaarden op te richten en te zoeken naar nieuwe paradigma's in een snel evoluerende technologische omgeving. Met de hulp van de 'Richmond Sound Design AudioBox', een programmeerbare digitale matrix, wordt een nieuwe koncertervaring gecreëerd, genoemd Sound Travels. Het fundament van deze ervaring is de geautomatiseerde polyfone diffusie van elektro-akoestische muziek. Deze nieuwe methode om elektro-akoestiek voor te stellen laat de komponist toe de diffusie te automatiseren zodat klanken die simultaan tot klinken worden gebracht onafhankelijk kunnen bewegen in een drie-dimensionele ruimte. De complexiteit en nieuwe muzikale mogelijkheden van dit systeem zijn zo groot dat de komponisten de kans krijgen om gedurende een residentie hun komposities minutieus voor te bereiden." (vrij vertaald naar Darren Copeland).

Sound Travels is dus een reeks koncerten en residenties voor geautomatiseerde multi-kanaals diffusie van elektro-akoestische muziek. De koncerten en residenties zijn verspreid over de hele wereld. Deze residenties gebeuren in samenwerking met een gaststudio of koncertorganisator die een werkomgeving ter beschikking stelt aan lokale en internationale komponisten om hun elektro-akoestisch projekt te realiseren. De residenties duren tussen twee weken en een maand, naar gelang het aantal deelnemende komponisten. De koncerten vinden plaats onmiddellijk na de residenties, het repertoire is afgeleid van de huidige en vorige residenties.

1. Sound Travels… naar Stichting Logos

Dit ambitieuze projekt komt van 25 oktober tot 13 november naar Stichting Logos. Naast de initiatiefnemer van het projekt, Darren Copeland, nodigt Stichting Logos nog 5 andere komponisten uit om het Sound Travels apparaat aan de tand te komen voelen en naar hun hand te zetten. De 5 komponisten die bij Stichting Logos van deze nieuwe spatialisatietechniek gebruik zullen maken hebben reeds allen hun sporen verdiend in EA-land. Het zijn:

· Thomas Gerwin (D)
· Heinz Weber (D)
· Moniek Darge (B)
· Kris De Baerdemacker (B)
· Dirk Veulemans (B)

2. 13 november: EA-dag bij Stichting Logos

Op zaterdag 13 november worden de verwezenlijkingen van de residentie-komponisten, samen met die van de vorige residentie-komponisten voorgesteld aan het publiek in de vorm van een koncert. Maar Logos zou natuurlijk Logos niet zijn moesten we er geen extraatje aan toevoegen. Stichting Logos maakt van zaterdag 13 november dan ook een heuse Dag van de Elektro-Akoestiek of EA-dag. Naast het Sound Travels koncert zullen de hele dag (14u - 22u) elektro-akoestische werken te horen zijn van jonge komponisten, oude meesters van het genre en natuurlijk ook komposities uit de eigen Logos-stal. Zo staan ook reeds werken op het programma van Anna Rubin (USA) en Ingrid Drèse (B) en de volledige 'Ea' -CD, de nieuwste produktie in de Logos Publiek Domein reeks.

 

programma

Kris De Baerdemacker: XplosiV (1999)
Godfried-Willem Raes: Standing Waves (1982)
Kristof Lauwers: Processing #5 (1999)
Kris De Baerdemacker: Splash (1998)
Moniek Darge: Dark Waves (1981)
Francesca Verbauwhede: Canned (1997)
Moniek Darge: Sand (1980)
Kristof Lauwers: Processing #2 (1998)
Ingrid Drèse: Horloge à Feu (1998)
Anna Rubin & Laurie Hollander: Family Stories: Sophie, Sally (1998)

Sound Travels:

Martin Bartlett: Pulse Studies (spatialisatie: Matt Rogalski)
Ned Boulahassa: Andante in C
Darren Copeland (+ Alex Bulmer): Life Unseen
Ken Newby (+ Robert Anthony): Seasonal Sound (Summer)
Hildegard Westerkamp: Talking Rain
Chris Rolfe: The Answer Which the Court Gives…
Kris De Baerdemacker: nieuw werk
Moniek Darge: nieuw werk
Dirk Veulemans: nieuw werk
Heinz Weber: nieuw werk
Thomas Gerwin: nieuw werk

 

 

 

PIERRE HENRY

Pierre Henry wordt in 1927 in Parijs geboren. Hij studeert muziek vanaf zijn 7 jaar. Hij krijgt les op het Conservatoire National de Musique de Paris, van o.m. Olivier Messiaen en Nadia Boulanger. Zijn eerste instrumentale komposities schrijft hij in 1944. Van 1945 tot 1951 is hij als pianist en slagwerker aktief als orkestmuzikant. In 1947 en 1948 doet hij onderzoek naar experimentele instrumentenbouw. In 1949 begint zijn samenwer-king met Pierre Schaeffer en ontstaat de Musique Concrète. In 1950 komponeert en realiseert hij 'Symphonie pour un homme seul'. In 1954 wordt hij werkleider van het Groupe de Recherche de Musique Concrète de la Radio. In 1955 ontmoet hij Maurice Béjart. In 1953 komponeert hij 'Le voile d'Orphée' en in 1956 'Haut Voltage'. In 1958 verlaat hij de Radio et Télévision Française en richt hij zijn eigen privéstudio voor elektro akoestische muziek op: APSOME. Tussen 1961 en 1982 komponeert hij o.m. 'La noire à soixante'(61), 'Variations pour une porte et un soupir' (63), 'Messe pour le temps présent' (67) (met rock-groep Spooky Tooth), 'Fragments pour Artaud' (70), 'Dieu' (77), 'Noces Chymiques' (80) en 'Paradis Perdu' (82). In 1982 richt hij de studio SON/RE op.

 

 

KARIN DE FLEYT

 

Geboren in Gent, in 1972. Studeerde fluit aan het Gentse Konservatorium (bij Eric Dequeker en Philip Benoit) en legde zich daarbij vooral toe op het hedendaagse en experimentele repertoire (bij Dr.Godfried-Willem Raes). In 1995 vervoegde zij het improviserende ensemble 'Logos Vrouwen'. Zij is eveneens aktief in het Jan Kooi -ensemble (met Marc Maes, Rudy Lareu, Joachim Brackx), dat groeide rond de uitvoeringspraktijk van het werk van John Cage, hoewel het repertoire daar-toe beslist niet beperkt blijft. In 1998 werkte zij, als lid van het Logos Ensemble mee aan de straatopera , waarin zij het bedrijf voor haar rekening mocht ne-men. Thans specialiseert zij zich aan het Orpheus Instituut voor muziek onder leiding van Dr.Godfried-Willem Raes in live-electronics in kombinatie met de fluit en haar hedendaagse technieken.

 

programma

"Flautina" van KARLHEINZ STOCKHAUSEN
nieuw werk (voor fluit en ringmodulatie) van KRISTOF LAUWERS
"IO" (fluit en elektronika) van MARC MAES
"Cohiba" (fluit en interaktieve elektronika) van GODFRIED-WILLEM RAES
"Flöte" (uit Mitwoch uit LICHT) van KARLHEINZ STOCKHAUSEN
nieuw werk (voor fluit en elektronika) van ANNELIES VAN PARIJS

 

 

DAAN VANDEWALLE

 

Daan Vandewalle[1968] studeerde aan het Conservatorium van Gent bij Claude Coppens,en in Oakland, Californië (Mills College). Hij speelt voornamelijk 20ste eeuwse muziek, waarbij hij het virtuoze repertoire niet schuwt, zoals het Ligeti pianoconcerto, Barlow's Çogluotobusisletmesi of de integrale pianowerken van Charles Ives, en dit op festivals in Europa, Noord-Amerika en Azië. Sedert zijn debuut cd in 1996 (Concord Sonata, Ives) dat door de Amerikaanse muziekpers beschouwd werd als "een blamage voor de Amerikaanse muziekwereld", wordt hij wereldwijd beschouwd als een der belangrijkste uitvoerders van Ives' werk. Regelmatig brengt hij ook premières van voor hem of in samenwerking met hem geschreven stukken zoals The Road part 1 and 2 van Frederic Rzewski. Hij treedt ook regelmatig op als improvisator. Zo is hij lid van Fred Frith's "Tense Serenity" kwintet, trad op met Han Bennink, David Moss etc. Verdere projekten betreffen een pianoduo met de Nederlandse pianist Reinier Van Houdt en een duo met violist Paul Klink. Hij geeft les aan het Conservatorium van Gent (piano, improvisatie).

programma:

"Dream" van John Cage
"Sonata no. 1" van Charles Ives
"For Cornelius" van Alvin Curran

 

 

ARNE DEFORCE

 

Arne Arnoud Deforce (°1962, Oostende) studeerde aan de conservatoria van Brugge, Gent en Brussel. Hij begon als (klassiek) gitarist en schakelde nadien over op de cello. Aan het Conservatorium van Gent behaalde hij de Hogere Diploma's cello en kamermuziek. Arne Deforce is cellist van het ensemble Champ d'Action. Momenteel is hij ook nog leraar algemene muziekkultuur, muziekgeschiedenis en kamermuziek aan het Brugse conservatorium. Daarnaast geeft hij lezingen over diverse muzikale onderwerpen en speelt hij regelmatig in diverse orkesten en ensembles. Als cello-solist legt hij zich in het bijzonder toe op hedendaagse muziek. Zijn doel is permanente kritiek op vastgelopen luisterattitudes; hij wil konfronteren, horizonten openen, de grenzen aftasten tussen orde en chaos. Zijn voorkeur gaat naar de abstrakte, meer enigmatische werken, naar het scheppen van nieuwe muzikale ideeën eerder dan naar louter reproduktie. Dit leidt hem tot experimenten met een multi-media karakter, afwijkend van het klassieke koncert. Met zijn eigen "Composed Improvisations" trad hij o.m. op in New York, Eindhoven en Rouen.

programma:

"Music for Cello with One or More Amplified Vases" (1993) van ALVIN LUCIER
"Cellogram" van JAMES TENNEY
"Indian Summer" (1993) van ALVIN LUCIER