inhoud    koncertkalender    koncertberichten    infoshop    lpd 003    logos on the road    kolofon

 

Koncertkalender
november 1999

LOGOS TETRAEDER

BOMASTRAAT 26

9000 GENT

 

ZATERDAG 13 NOVEMBER 1999 vanaf 16u

EA-DAG - SOUND TRAVELS


Centraal op de EA dag staat het Sound Travels projekt van de Canadees Darren Copeland. 5 komponisten uit binnen- en buitenland werden door Copeland uitgekozen om via een computerprogramma de spatialisatie, over 8 kanalen, van een elektro-akoestisch werk te automatiseren, tijdens een residentieprojekt bij Stichting Logos. Naast deze werken wordt ook de nieuwe 'Ea' CD uit de Logos Publiek Domein reeks voorgesteld. En de resterende uren (het zullen er ongeveer 6 zijn in het totaal) worden ingenomen door een hele rits elektro-akoestische werken gespatialiseerd over 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,…luidsprekers.

 

 

VRIJDAG 19 NOVEMBER 1999 om 20u

PIERRE HENRY


De Franse komponist Pierre Henry stond samen met Pierre Schaeffer, in de jaren '50, aan de wieg van de 'musique concrète'. Het ging er toen over hoe je muziek kan maken met bandopnemers, niet met elektronische geluiden, zoals het in o.m. Duitsland, Italië of België het geval was, maar met 'konkrete' geluiden. Nu, 45 jaar later, zou men over 'samples' spreken. Henry is de komponist van o.m. 'Variations pour une porte et un soupir', 'Messe pour le temps présent' en 'Fragments pour Artaud'. Hij komt vertellen over zijn werk en een hele reeks elektro-akoestische komposities spatialiseren. Noem het gerust een ontmoeting met de geschiedenis van de 20ste eeuw.

 

 

DINSDAG 23 NOVEMBER 1999 om 20u

NO VEMBER, JUST MUSIC I: KARIN DE FLEYT


Fluitiste Karin De Fleyt legt zich al enkele jaren toe op de kombinatie van dwarsfluit en elektonika, met de nadruk op 'interaktiviteit': meer dus dan een meelopend bandje, maar een dialoog/konfrontatie met de machine. In dit programma speelt het begrip 'sample' een grote rol. Deze zomer ging Karin zich ook in Duitsland bij Karlheinz Stockhausen zelf, vervolmaken in het uitvoeren van diens muziek. Ook het resultaat hiervan zal te horen zijn in Flautina en Flöte. Verder speelt zij ook nog werken van Godfried-Willem Raes en twee kreaties van Kristof Lauwers en Annelies Van Parijs.

 

 

WOENSDAG 24 NOVEMBER 1999 om 20u

NO VEMBER, JUST MUSIC II: DAAN VANDEWALLE


Daan Vandewalle is een pianovirtuoos, maar dat is op zich niet belangrijk. Belangrijk is wel dat hij die virtuositeit in dienst stelt van eigentijdse komponisten. Hij gaat ze ook opzoeken en met hen samenwerken. Zo bracht hij enige tijd door op Mills College in Californië, waar hij o.m. Alvin Curran ontmoette, die meteen ook een nieuw werk voor hem schreef, en ging hij op tournee met gitarist Fred Frith, als lid van het Tense Serenity kwintet. Hij speelt werken van 3 Amerikaanse non-konformisten: Charles Ives, Alvin Curran en John Cage.

 

 

DONDERDAG 25 NOVEMBER 1999 om 20u

NO VEMBER, JUST MUSIC III: ARNE DEFORCE


Arne Deforce is een vaak en graag geziene gast van het Logos podium. Hij lijkt gedreven door de behoefte zijn instrument telkens weer met extremen te konfronteren. Ditmaal gaat hij op exploratie in de wereld van het akoestische fenomeen, de resonantie, de tijdservaring, met werken van Alvin Lucier en James Tenney, waarbij de cello bijgestaan wordt door elektronika en keramiek.