index     kalender     koncertberichten     mikroton 11     on the road     kolofon

 

on the road

Pneumafonenorkest op toernee

zondag 3 februari: Cultureel Centrum Strombeek
zondag 24 februari: Cultureel Centrum Diest

Stichting Logos op de baan met een spektakulaire klankinstallatie: het pneumafoon orkest ontworpen door Godfried-Willem Raes! Twintig klankskulpturen worden bespeeld via opblaasbare kussens. Een unieke installatie die Logos reeds meer dan vijftien jaar behalve in Vlaanderen ook in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië getoond heeft.

De klank van elke Pneumafoon wordt gevormd door een kombinatie van fluiten, enkelrieten, lippen, tongen, dubbelrieten, mirlitons, waterorgels, blaasmembranen. Boreas, Favonius, Kolpia, Zu, Awhio-whio, Ehecatl, Apu-Hau, Oonawieh Unggi, Gucumatz, Aeolus, Tawhiri, Teshub, Seth, K , Eurus, Notus, Astraeos, Adad, Apu-Matangi, Ventus, Tembo, Xix, Shu, Njord... De pneumafoons zijn genoemd naar mythische figuren die verband houden met wind, lucht enzomeer en samen vormen ze een gigantisch blaasorkest: Pneumafoon.
Meer info: logosfoundation.org/pneuma/pneuma2nl.html







<M&M> lezing in Brussel

Op uitnodiging van Sint-Lukas in Brussel zal Godfried-Willem Raes op 21 februari aldaar een overzicht geven over zijn werk in de wereld van de experimentele muziek. Raar genoeg voor een muziekmaker, zal het in dit geval niet in de eerste plaats gaan over de muzikale schepping alleen, maar worden vooral de raakvlakken naar andere expressiemedia sterk in de verf gezet. Niet zo verwonderlijk eigenlijk, want Godfried-Willem Raes heeft zich een wereldwijde reputatie opgebouwd als bouwer en ontwerper van talloze muzikale robots, automaten en instrumenten die welhaast vanzelfsprekend nogal wat banden hebben met de beeldende kunsten. Het zijn immers monumentale interaktieve machines. Trouwens, ook op het vlak van de architektuur liet hij van zich horen als bouwer en ontwerper van de Logos Tetraeder, een uiterst bedrijvig eigentijds koncertcentrum gevestigd in Gent. Met enkele van zijn vaste medewerkers, met name Kristof Lauwers en Moniek Darge zal hij zijn multi-muzikale aktiviteit demonstreren. Wellicht haalt hij voor de gelegenheid zelfs nog eens zijn oude vertrouwde klarinet te voorschijn...