index     kalender     koncertberichten     logos on the road     kiekje kijkje     kolofon

 

Koncertberichten

 

<M&M>
(i.s.m. Artbots)


zondag 3 december om 20u.

Ter gelegenheid van de internationale Artbots tentoonstelling op 2 en 3 december laat het Logos automatenorkest van zich horen. Deze tentoonstelling (telkens van 14-19u) over robots & kunst gaat door in de KASK, Academiestraat 2, 9000 Gent. Deelnemers aan de tentoonstelling zijn o.a.: Amanda Windle (UK), Boutique Visique, Christian Faubel en Ralf Schreiber (D), Ian Gyselinck , Johannes Taelman, Lara Greene (UK), Leonel Moura (P), Marco Kruyt (NL), nMn, Sebastian Noth (D), Susanna Hetrich (D) en Willy VandeVelde. In dezelfde lokatie gaan op zaterdagavond 2 december (om 20u) lezingen door van Godfried-Willem Raes, Leonel Moura (P) en Amanda Windle (UK). Zondagavond om 20u is er binnen dit festival een <M&M> koncert (in de Logos Tetraëder-zaal) waarbij de klemtoon ligt op interaktieve artistieke toepassingen van diverse sensortechnologieën op de grote verzameling Logos robots.

Meer info op www.artbots.org/gent


Robbits - Susanna Hetrich(G)






MARC BEHRENS (D)

donderdag 7 december om 20u.

Marc Behrens presenteert bij Logos een koncert waarbij vooraf opgenomen konkrete geluiden de hoofdrol spelen. Deze geluiden zijn via de komputer op meerdere kanalen te horen. Daarnaast brengt hij allerlei kleine objekten mee die met geluid, licht of warmte werken. Recente komposities van hem die aan bod komen (en die vaak door elkaar gemixt worden) zijn "Architectural Commentaries" en "Untitled Song". Het eerste stuk maakt gebruik van een uitgebreid klankarchief (met opnames van ventilatiesystemen en gasverwarmingen in metro's, treinen en stations) dat Behrens de voorbije 15 jaar samengesteld heeft. Recent nog won hij de Spaanse "Broadcasting Art I" prijs voor "Architectural Commentaries". "Untitled Song" is gemaakt op basis van vuurgeluiden (gas, hout, kolen en turf).

Marc Behrens (°1970) woont en werkt deels in Frankfurt-am-Main en (sinds 2003) deels in Grimacco, Italië. Hij studeerde kommunikatie-wetenschappen en produkt design en was reeds vanaf 20 jarige leeftijd in meerdere artistieke takken werkzaam. Na zijn studies stortte hij zich eind jaren '80 op diverse experimentele jazz- and rockbands en bracht daarmee in de jaren '90 een reeks CD-releases voort, alsook akoestische feedback-opnames en multimediale stukken.
Vandaag werkt Behrens als sound artist in tal van performances, installaties en recorded media (zowel audio als video). Hij is ook erg begaan met fotografie en met het ontwerpen van CD-hoesjes. Inmiddels heeft hij intensief performances en exposities gegeven in het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Oost-Azië en Europa.
Behrens is tevens gastspreker aan de Akademie voor Schone Kunsten in Saarbrücken.
Hij ondernam koncerttoernees met o.a. Paulo Raposo, Miguel Carvalhais, Pedro Tudela, Achim Wollscheid, Thomas Köner en Francisco López. Ook was hij Artist In Residence bij volgende gelegenheden: "Hull Time - Based Arts" (2004, Hull, UK), Lampo" (2002, Chicago, USA). Behrens is ook te horen op meer dan vijf solo CD's die verschenen bij labels als Trente Oiseaux, Raster/Noton, Intransitive Recordings, edition… en Sirr.






BANG!
OPEN SOURCE MUSIC

donderdag 14 december om 20u.

Open source software is voor het publiek vrij beschikbare software, d.w.z. dat de bronkode gepubliceerd is, en dat iedereen die vrij kan kopiëren, aanpassen en herverspreiden zonder kosten aan royalties en toeslagen. De ontwikkeling van deze software gebeurt door gemeenschappelijke samenwerking van zowel individuele programmeurs als grote bedrijven. De voorbije jaren stijgt de interesse en gebruik van deze programma's. Voorbeelden van open-source software zijn: Linux (besturingssysteem), Mozilla Firefox (webbrowser), OpenOffice, Audacity (audio editing). Logos is in het verleden altijd een felle voorstander geweest van de vrije verspreiding van kennis, denk maar aan de Logos GMT-software, de publikatie op het web van de bouw van de muziekrobots, het artikel "The absurdity of copyright uit 1988 van Godfried-Willem Raes en onze copyleftpagina (www. logosfoundation.org/copyleft/default.html). Georg Holzmann (AUS), Tom Schouten en Kristof Lauwers die optreden tijdens dit koncert zijn voornamelijk aktief met het open source programma Pure Data (PD) dat in real time audio en video kan bewerken. PD is een grafische programmeertaal voor audio, ontwikkeld door Miller Puckette in de jaren '90.


Georg Holzmann - "ATT"

"ATT" (2004) van Georg Holzmann is een akoestisch tafeltennisspel en mengeling van een performance en een installatie met daarbij een opstelling van 8 of 12 speakers. De installatie bestaat uit een doorzichtige buis met daarin een tafeltennisbal die op en neer gaat. Dit geluid wordt gesampeld en bewerkt in de komputer. De luidsprekers zijn verdeeld in 2 spelers (rechts en links) en zij worden bestuurd door middel van waarschijnlijkheids-berekeningen (Markov ketens). Het stuk is voorbij als één van de twee spelers 21 punten heeft (de gewone puntenscore in tafeltennis). Vooraf kun je niet weten wie er gaat winnen. De punten worden op een scherm geprojekteerd. In kontrast met "echte" tafeltennis worden in het verloop van het stuk steeds meer gesampelde ballen in het spel gebracht zodat een komplekse klank ontstaat. "Att" was reeds te zien in Graz (AUS), Karlsruhe (D), Baltimore (VS) en in het IRCAM (Parijs, F).


Georg Holzmann - "De elektronische éénhoorn""

"De elektronische éénhoorn" (2006) is een performance van Georg Holzmann met een zelf ontworpen interface waarmee audiosoftware (hier PD) van de komputer bestuurd kan worden. De "éénhoorn"-interface bestaat uit drie delen: een handschoen (met kontaktpunten), een plaat die op de borst gebonden wordt en een potentiometer op het voorhoofd. Een éénhoorn is een mytisch dier dat volgens Georg Holzmann niet ontstaan is uit menselijke angsten. Alhoewel het dier wild en zelfzuchtig is, is het ook goed, solitair en altijd mysterieus en mooi.

Georg Holzmann (°1982) genoot zijn opleiding in Eibiswald en Deutschlandsberg (Styrië, Oostenrijk) alvorens in 2001 en 2002 burgerdienst te lopen als sociaal assistent bij het Rode Kruis. In de daaropvolgende jaren volgde hij jazzpiano en jazzteorie aan de universiteit van zijn geboortestad. Kompositielessen kreeg hij daar tijdens de 'Steirischer Herbst'. Vanaf 2002 studeerde hij audiotechnologie en elektronika met een klemtoon op komputergestuurde muziek en signal processing aan het IEM (Institut für Elektronische Musik) in Graz.
Vanaf 2004 ontwikkelde hij open source-software voor audio (voornamelijk Pure Data) en videotoepassingen (GEM, PDP). In datzelfde jaar stond hij samen met de PD-Graz Community in voor de organisatie van de allereerste PD-Konventie in Graz. In 2005 ontwikkelde hij de geluidseffekten voor het komputerspel 'Stokedrider' (Bongfish). Later dat jaar verkreeg hij een studiebeurs voor de Impuls Ensemble-Akademie en stichtte hij het PD-label met behulp van de PD-Graz Community. Momenteel woont en werkt Georg Holzmann in Graz als oprichter en (mede)bestuurslid van de PD Radio (samen met Winfried Ritsch).
Holzmanns performances, video- en audioinstallaties en improvisaties werden op volgende plaatsen aan het publiek voorgesteld: Steirischer Herbst 06, Radio Helsinki, Kunsthaus Graz, Musikprotokoll, Kulturzentrum Minoriten (allen in Graz), NIME06 (in het IRCAM in Parijs), Pixxelpoint Festival (in Nova Gorica, Italië), Art@Radio (in Baltimore, USA), Piksel (in Bergen, Noorwegen), Linux Audio Conference (in Karlsruhe, Duitsland) en op KIBLA (in Maribor, Slovenië).

Tom Schouten brengt twee audiovisuele werken waarvan één gebaseerd is op (audio- en video-) feedback en een nieuw stuk waarvan nu nog niet veel geweten is.
Tom Schouten (°1975) is een onafhankelijke software ontwikkelaar en kunstenaar. Hij is de auteur van verschillende extensies voor het Pure Data programma onder andere PDP (beeld-en videobewerking). Met zijn live audio- en videoperformances stond hij op het podium van festivals als Piksel (Noorwegen), Dutch Electronic Art Festival (Nederland), "5 Days Off" (Nederland). Tom Schouten is ook aktief bij "goto10", een organisatie die workshops en events organiseert over open source software.

"Glycyrrhizin" van Kristof Lauwers is een interaktieve kompositie voor gitaar en laptop. Het komputergedeelte vormt een kontrapuntische tweede stem bij de gitaarpartij. Het is een patch geschreven in het open source programma Pure Data, die het signaal van de gitaar analyseert, erop reageert en het bewerkt. Dit gaat via eenvoudige triggers die processen starten en stoppen, maar ook via kontinue analyse van parameters zoals ritmische dichtheid, toonhoogte en volume, die dan weer andere parameters in de komputerpartij beïnvloeden. (gitaar: Laura Maes).

Kristof Lauwers is werkzaam bij Stichting Logos waar hij meewerkt aan de ontwikkeling van GMT, een programmeertaal voor onder andere real-time algoritmische en interaktieve kompositie. Hij is als komponist/software-ontwikkelaar en uitvoerder ook maandelijks te horen op de koncerten. Samen met Laura Maes kreëerde hij de elektro-akoestische CD 'Kitch'n'Glitch en de klankinstallatie 'WhirlWash'. Zijn muziek is regelmatig te horen in Vlaanderen en omstreken, maar werd ook gespeeld op festivals in Nederland, Frankrijk, Polen, Duitsland en Portugal.






<M&M> - RECYCLING

donderdag 21 december om 20u.

Het opnieuw gebruiken van bestaand kompositiemateriaal is op zich genomen zo oud als de gehele muziekgeschiedenis zelf. Komponisten be- en verwerkten zowel eigen materiaal als dat van kollegas. Naarmate de ziekelijke romantische ego-kultuur meer dominant werd in de 19e en 20e eeuw, werd deze praktijk echter meer en meer met taboes beladen. De waanidee van het 'intellektueel eigendom', een letterlijk genomen metafoor, vormde daarvoor de basis. Naarmate binnen de wereld van de hedendaagse muziek in de zeventiger jaren van vorige eeuw het muzikale citaat weer tot de gangbare praktijken ging behoren, kwamen labels als 'metamuziek' (muziek over muziek) in zwang. Pas met de systematische introduktie van de sampling echter, werd het gebruiken van bestaand muzikaal materiaal als basis voor het scheppen van nieuwe muziek weer helemaal gangbaar.
Dat deze muzikale aanpak zich ook uitstekend leent voor toepassingen binnen het Logos robotorkest ligt voor de hand. We hadden trouwens al flink wat belangwekkende komposities op dit vlak op het repertoire staan: stukken van Klarens Barlow, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes... waarin telkens totaal andere verschijnings-vormen van de recyclagetechniek worden gedemonstreerd.

Leden van het <M&M> ensemble zijn: Barbara Buchowiec, Moniek Darge, Marian De Schryver, Kris de Baerdemacker, Xavier Verhelst, Sebastian Bradt en Kristof Lauwers. De artistieke leiding is in handen van Godfried-Willem Raes.