index     kalender     koncertberichten     logos on the road     kolofon

 

Koncertberichten

 

UTE WASSERMANN & BIRGIT ULHER (D)


Donderdag 8 december 2005 om 20u

Ute Wassermann en Birgit Ulher brengen een soort (klank)poëzie met stem- en trompetgeluiden. In hun gezamenlijke improvisaties en komposities beschikken ze over een indrukwekkende verzameling kreatieve technieken voor trompet en stem.

"Ute Wasserman is een vrouwelijke tegenhangster van Jaap Blonk (en dit is bedoeld als een reuze kompliment). Haar vokabularium bevat honderden mond-, keel- en hoofdgeluiden, van vogelgetsjirp tot leeuwengebrul. Haar palet aan ekspressiemiddelen lijkt oneindig. (…) Birgit Uhler haar meest geslaagde werken waren te horen in een formatie als duo. Haar verzameling ademgeluiden, holle koperklanken en klikkende geluiden maakt dat ze uit een gelijkaardig reservoir kan putten als Wassermann." (François Couture, Paris Transatlantic Magazine)

"De stem van Wasserman is uitermate ekspressief en reikt van de inventiviteit van Phil Minton tot de verbazende teatraliteit van David Moss en het instrument-achtige van Jaap Blonk. Op deze CD staan messcherpe dialogen, diepe empatie en een overschot aan ruimte en respekt voor elkaar. Ze lijken te spreken in een eigen privé taal afkomstig van vogelachtige insekten of ondergrondse wezens: je hoort gekrak, gezucht, gefluit, gekus en ratelgeluiden." (Jason Bivins, www.dustedmagazine.com over de CD Kunststoff van Wassermann en Ulher)

Ute Wassermann (D) is een stemartieste, zangeres en improvisatrice die in het verleden samenwerkte met Peter Kowald (kontrabas), Malcolm Goldstein (viool), Jaap Blonk (stem), Matthias Kaul (perkussie) en Richard Barrett (live elektronika). Wassermann studeerde klankinstallatie en klassieke en experimentele zang in Hamburg en San Diego. Komponisten als Henning Christiansen, Richard Barrett, Sven Ċke Johansson, Chaya Czernowin en Hans-Joachim Hespos schreven komposities speciaal voor haar. Ze speelde met ensembles en orkesten als ASKO Ensemble (NL), KNM Berlin, ELISION Ensemble (Australië, CHECKEN…) en het Münchener Kammerorchester. Recente projekten waarin ze meespeelde zijn "code*switching" voor stem, komputer en video van Ana Maria Rodriguez en het muziekteater "Infinito Nero" van de Italiaanse komponist Salvatore Sciarrino.

De trompettiste Birgit Ulher (°1961) is naar eigen zeggen sterk beïnvloed door de beeldende kunst (vnl. abstrakte schilderkunst en Fluxus-beweging). Ze studeerde zelf vrije grafiek in Nürnberg en maakt nu vooral polaroids en tekeningen.
Als trompettiste en improvisatrice speelt ze in verschillende formaties: UNSK (trompet, sax, drums en live-elektronika) en Nordzucker (trompet, cello en sax). Daarnaast deelde ze het podium met andere improvisatoren als Tim Hodgkinson, Ernst Thoma, Rhodri Davies, Söres Zsolt, Michael Zerang, Damon Smith, Lou Mallozzi en Martin Blume op gelegenheden als het High Zero Festival (VS), Warsaw Autumn 98 (PL), Nurnichtnur (D) en het LEM Festival (SP). Ze speelde mee op verschillende CD's die vooral verschenen bij de labels Creative Sources en Nurnichtnur. Birgit Ulher is ook de organisatrice van het jaarlijkse festival voor hedendaagse improvisatie "Real Time Music Meeting" in Hamburg (D).


grafisch werk van Birgit Ulher "pol rotorange"








<M&M> "X-MESS"


Donderdag 22 december om 20u

Verwacht u aan een uitgelezen assortiment kerst- en andere winterse muziexkens als daar zijn: White Christmass, O Denneboom, Stille Nacht, Rudolph the red-nosed reindeer,...
Als de Italiaanse post een beetje zijn best doet krijgen we tijdig een postkaartje van Vivaldi en wie walsen met schaatsen wil kombineren komt ook aan zijn trekken in Waldteufels 'Les Patineurs'.
Alles uiteraard gearrangeerd voor de <M&M> automaten die voor de gelegenheid met een laagje sneeuw bedekt zullen zijn.

Uiteraard staat ook weer heel wat nieuw en interaktief werk op het programma.
Arrangementen van Xavier Verhelst en Sebastian Bradt evenals origineel werk van Kristof Lauwers, Moniek Darge en Godfried-Willem Raes, i.s.m. danseres Marian De Schryver.