index     kalender     koncertberichten     logos on the road     shop     kolofon

 

Logos on the Road
Happening Klankenbos

Start van het klankenbos op het domein Dommelhof in Neerpelt, een nieuwe kulturele en toeristische trekpleister.

Musica vzw
Impulscentrum voor Muziek
Domein Dommelhof
Toekomstlaan 5 B
B - 3910 Neerpelt

Op zaterdag 11 en zondag 12 december 2004 licht Musica, Impulscentrum voor Muziek een tip van de sluier op van het toekomstige Klankenbos. Dit is een parkoer van klankinstallaties dat gerealiseerd zal worden op het domein Dommelhof in Neerpelt. Aan de hand van een tentoonstelling, kant- en klare installaties en koncertjes krijg je een beeld van de mogelijkheden van het klankenbos.

Het publiek kan op zaterdag 11 december 2004 tussen 14u en 17u een aantal klankinstallaties aan het werk zien. De meeste installaties staan voor deze gelegenheid binnen opgesteld. Op zondag 12 december (van 14u tot 16u) kan je naast de tentoonstelling van klankinstallaties ook een aantal performances meemaken. Het hele gebeuren is gratis. Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt.

Zullen o.a. te horen en zien zijn:



Krachtgever van Peter Bosch & Simone Simons



Glijbas van H. Van Koolwijk



en natuurlijk de Muziekdoosjes van Moniek Darge

Zaterdag 11 december 2004:
    - 14u: inleiding door Wies Callens
    - 14u30: "Prothèses" een interaktieve luistersessie door Baudouin Oosterlynck
    - 15u: rondleiding klankinstallaties + performance Moniek Darge
    - 16u: Workshop met Moniek Darge
    - 16u: "Prothèses" een interaktieve luistersessie door Baudouin Oosterlynck
    - 17u: rondleiding klankinstallaties

Zondag 12 december 2004:
    - 10u30: ontvangst personaliteiten: toespraken, officieel startschot klankenbos, bezoek tentoonstelling met o.a. de Krachtgever, de Glijbas en de muziekdozen van Moniek Darge.
    - 11u30: koncertje Duo XXI (parketzaal, 20 minuten)
    - 12u: aperitief met hapjes
    - namiddag: tentoonstelling open voor publiek, kleine performances van Duo XXI (12 minuten) en "Prothèses" een interaktieve luistersessie door Baudouin Oosterlynck
    - 16u: einde

Het Klankenbos in wording:
Steeds vaker worden klankinstallaties in pedagogische en artistieke projekten ingeschakeld zoals bijvoorbeeld in Rijsel (Kling Klang en Audioframes in het kader van Lille 2004), in Lyon (Les nuits sonore), in Brugge (.wav) en in Kortrijk (Happy New Ears). Een permanente klankinstallatie-kollektie in de openlucht bestaat er in België niet.
Musica tekent op het domein Dommelhof in Neerpelt een parkoer van installaties uit, die klanken voortbrengen uit zichzelf of die in gang gezet worden door bijvoorbeeld regen, wind, water of zon. Je kan als bezoeker ook zelf bepaalde installaties tot leven wekken. Het klankenbos is voortdurend in beweging. Installaties gaan af en toe op tournee, sommige installaties vernietigen zichzelf onder invloed van de weersomstandigheden en worden vervangen door andere.

Met het klankenbos kan Musica kinderen, jongeren en volwassenen permanent kennis laten maken met een wereld vol klanken en geluiden. In onze samenleving die overstelpt wordt met visuele maar vooral ook auditieve prikkels is het heel belangrijk dat ieder met al die auditieve prikkels leert omgaan. Lawaai, stilte, geluidsoverlast, …, al deze elementen worden in het klankenbos behandeld. Zo kunnen we kinderen, jongeren en volwassenen stimuleren om op een kreatieve manier met klanken en geluiden om te gaan. Musica vindt het belangrijk dat je via deze installaties klanken leert ontdekken, ervaren, analyseren zodat je deze klanken ook geleidelijk zal zien als bouwstenen voor muziek.
Natuur- of muziekliefhebber, kunstkenner of toevallige passant, jong of oud, iedereen vindt zijn gading in het klankenbos. Je kan de installaties in je eentje verkennen, of je kan in groep onder leiding van een gids kennis maken met de installaties. Musica werkt daarom ook een reeks van workshops uit voor kinderen, jongeren en volwassenen waarbij je in klasverband of als vrijetijdsbesteding met gespecialiseerde docenten aan de slag gaat. Hoe maken wij klanken met onze stem en ons lichaam? Veroorzaken onze bewegingen soms klanken? Welke geluiden horen we in het bos? Hoe krijg je klanken uit de verschillende installaties? Dit zijn vragen die centraal staan in de workshops voor de allerkleinsten (vanaf 3 jaar). Hoe ouder de doelgroep, hoe meer het aksent ligt op het maken van komposities en het bespelen en manipuleren van de klankinstallaties zelf.
Musica doet een beroep op internationaal gerenommeerde klankkunstenaars uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten, … en uiteraard uit België.
En als voorproefje is er op vrijdag 10 december ook een programma voor de Musica docenten (intern).
Met o.a.
    "Prothèses" een interaktieve luistersessie door Baudouin Oosterlynck,
    een rondetafel, brainstorming van docenten met klankkunstenaars,
    een voorstelling van het klankenbos en een rondleiding doorheen de klankinstallaties met performance van Moniek Darge.