inhoud   kalender   koncertberichten   logos on the road   newfoundland   kolofon

 

LOGOS ON THE ROAD

 

Het september-hoogtepunt voor uithuizig Logos ligt net even over de grens bij onze zuiderburen. Lille is een stad waar organisatoren er op kultureel gebied niet voor terugschrikken om inventieve distributiekanalen uit te proberen, waar men het aandurft nieuwe muziek tot bij alle lagen van de bevolking te brengen, waar men jaar na jaar met steeds groeiend sukses jong en oud, allochtoon en autochtoon weet te entoesiasmeren voor een boeiende ontdekkingsreis doorheen de wereld van klankskulpturen en zelfbouw muziekinstrumenten, robots en spektakulaire geluidenmachines.

Dit nieuwe Rijselse seizoen staat geheel in het teken van water. Het eerste grootschalige projekt waarmee reeds in augustus uitgepakt werd, kwam er in een notendop uitgelegd op neer, dat men per buurt de lokale jeugd warm maakte, samen met ervaren instrumentenbouwers grote watermuziekskulpturen te bouwen. Doel was om minstens een hoogte van 2m50 te bereiken en de rollende gevaartes in september aan heel wat optochten, tentoonstellingen en manifestaties allerhande te laten deelnemen.

Ook Logos werd uitgenodigd tot het begeleiden van een jongerengroepje en Leonaar De Graeve, Bert Vandekerckhove en Kurd Vandevelde gingen ter plaatse, om er 10 volle dagen met de jongeren samen te werken aan zo'n verbluffende "Dr'eau'le de Machine". Ook Godfried-Willem Raes zorgde voor de nodige assistentie achter de schermen en nam het laswerk voor zijn rekening.
Enkele foto's

Deze "Dr'eau'les de Machines" zullen naast tal van andere waterskulpturen en waterinstallaties te beluisteren en bekijken zijn tijdens het week-end van 21 en 22 september.

Logos stelt er ook de "Toetkuip" voor, die ondertussen ook reeds vele jaren zijn sporen heeft verdiend, na door Godfried-Willem Raes met assistentie van ondergetekende in elkaar te zijn gevezen, geschroefd en hier en daar ook gelast - doch dat lassen stond toen nog in kinderschoenen - ter voorstelling op een van onze vele Lef-festivals uit de jaren tachting.
Meer info over "Toetkuip"


Ook uit de oude doos - om exact te zijn: uit 1985 - doch nu met een nieuw uitgebreider kleedje aan, zijn de Logos' "Watertransparanten", die via stethoskoopbeluistering voor intieme onderwaterkoncerten zorgen.

         
 
 

"watertransparanten" van moniek darge

Een kiekje, een kijkje op vorige maand

Vorige maand waren wij nog onverwachts en dus onaangekondigd in dit Logos Blad, te gast op het Albertplein te Knokke. Daar zorgde onze Logos-automaat "Harma" onder deskundige besturing van Kristof Lauwers voor de muzikale omkadering van een teken- en schilderwedstrijd. Dit gebeuren greep plaats op zondag 4 augustus. Helaas waren de weergoden ons niet onafgebroken goedgezind. Aldus werd het een prettige, maar natte Logos-dag aan zee.

 
 
Kristof Lauwers: komputers en regen, ahum… en bezoekster, Kati Couck die het weer trotseerde



De zonnestralen kompenseerden dit schoonheidsfoutje dan weer ruimschoots gedurende het daaropvolgende week-end tijdens de Gentse Patersholfeesten. Nu trokken wij (en dit is deze maal Godfried-Willem Raes, Bert Vandekerckhove en ikzelf) er op uitnodiging van de Dekenij Oudburg, Sluizeken op uit met "Klung". De belangstelling was overweldigend en we mogen zonder overdrijven van een regelrecht sukses spreken.

Niet minder dan 700 mensen lichtten wij op die twee dagen tijd persoonlijk mondeling in over het reilen en zeilen van het Logos <M&M> ensemble en de op stapel staande optredens in eigen Tetraederzaal.

 

Van mond aan mond reklame gesproken! Wij mochten dan ook veel nieuwe opgetogen entoesiaste- lingen verwelkomen op onze nieuwste performance-avond. Hier ziet u tubist Leonaar De Graeve op een <M&M> koncert. Ook u kunt ons live aan het werk horen en zien met <M&M>: deze maand op 5 september in de Logos Tetraeder. Welkom!

m.d.