inhoud    kalender    koncertberichten    Japan    logos on the road    kolofon

 

logos on the road

 

Logos barst sprankelend uit zijn voegen

De grote Web Strikes Back installatie is op zoek naar onderdak na onder veel persbelangstelling voor een uitmuntende wereldprimeur in de Technische Universiteit van Eindhoven te hebben gezorgd tijdens het Tromps Concours. Maar eens terug thuis is er voor zo'n toch wel erg volumineus automatisch slagwerk geen plek genoeg. Dus nu maar hopen dat die automaten veel uithuizig willen zijn. Ze spelen dan wel al op hun eentje muziek, maar eens volautomatisch een fietstocht maken om ons wat plaats te gunnen en ondertussen een leegstaand automatenmuseum in spe op te snorren, kunnen ze niet. En hun eigen koncertreizen plannen is er al helemaal niet bij.

Maar wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij. Nog niet terug van weggeweest of er ligt al een uitnodiging op tafel voor een van de Web Strikes Back modules. Zo is er toch al een eerste tochtje in zicht. Wellicht gaat de Troms-machine reeds bij het begin van de nieuwe maand een solo eskapade wagen. Speelt heimwee mee?

Troms wil immers terug naar Nederland. Zij is uitgenodigd naar Hilversum voor een live VARA TV-optreden. De logistiek -die helaas niet is geautomatiseerd, maar een handjevol mensen van vlees en bloed- poogt de snelle vaart bij te houden. Of dat lukte, komt u te weten, indien u op de VARA op donderdag 2 november om 16u Troms haar eerste solo TV-half uurtje ten beste ziet geven.

 

Op zaterdag 11 november kunt u de ganse dag de Pneumafonen aan het werk horen en zien in de Hallen van Schaarbeek. En ze zullen er niet op hun dooie eentje zijn, maar omringd door talloze andere bizarre, instrumenten, zoals taquinofonen, harmonische fluiten, mecaniums, zingende stelten, zoemende draden... om er maar een paar te noemen.
"NEMO", is de naam van deze unieke happening vol ongezien en ongehoord muzikaal en beeldend werk. Dit hoogst ongewoon muziekgebeuren vormt de afsluiting van Acousticon, Brussel 2000.
Aansluitend op de bijzonder inspirerende internationale ontmoeting van creatieve muziekautomatenbouwers tijdens het schitterende festival "Chants Mechaniques" in Lille (voortreffelijk georganiseerd door Emmanuel Vinchon), brengt Yves Polliard nu bij ons zeventien instrumentenbouwers samen uit Frankrijk, Nederland en België. Ditmaal niet alleen om elkaar te ontmoeten en hun werk individueel aan het publiek voor te stellen, maar om samen op te treden. De muziekwereld zit immers vol uitvinders die de grenzen van de muziek en de instrumentale bezetting trachten te verleggen. Nu gaan ze ook samen met elkaar repeteren en musiceren! Naast het Logos Ensemble bestaande uit Karin De Fleyt, Marc Maes, Moniek Darge en Godfried-Willem Raes spelen o.a. ook volgende audio-art kunstenaars en/of musici mee: Claudine Denis, Pierre Berthet, Pierre Bastien, Michael Weilacher, Totem Contemporain, Patrice Hardy, Max Vandervorst, Slavek Kwi, Jacques Brodier, Les Phones, Noise Maker's Fife, Jean Yves Evrard ...
Vele namen zullen de Logos bezoekers maar al te bekend in de oren klinken.
Componist Baudouin de Jaer zal het geheel in goede banen leiden, terwijl het publiek vrij rond kan lopen en genieten. Tussen de voorstellingen in zullen sommige installaties, waaronder de Pneumafonen ook door de bezoekers zelf bespeeld kunnen worden. Voorwaar: een uniek gebeuren, zorg dat je er bij bent. Want wie dit moet missen, heeft op zijn zachtst gezegd echt wel pech.

Praktisch:

Zaterdag 11 november
Hallen van Schaarbeek
Koninklijke Sint Mariastraat 22b
1030 Brussel

inkom: 300BF (kinderen 150BF)
inlichtingen en reservaties: 02/218.21.07

om 10u en om 11u30:
"little Nemo" voor kinderen van 6 tot 12 j

van 15u tot 22u30:
"Nemo"

 

Als afsluiting van deze toch wel zeer boeiende novemberaktiviteiten gaat Logos Duo op uitnodiging van de Kultuurkommissie van de K.U.L. capita selecta uit "A Book of Moves" en "Songbook" spelen in het CC Wagehuys, Brusselsestraat 63 te Leuven. Afspraak hiervoor om 13u op woensdag 29 november.
En zoals bij de meeste Logos projekten kan ook hier weer het publiek de installatie naderhand zelf uitproberen.

Experimentele muziek elitair?
Hedendaagse muziek akademisch?
Kom een kijkje nemen op een van deze aktiviteiten,
durf eens op Pneumafoonkussens wiegen en rollen,
beweeg eens vrij en blijmoedig tussen de holosoundsensoren.
Wellicht ontvouwt zich een glimlach vol levenslust,
misschien zelfs een openhartige schaterlach uit puur plezier en genot.
Instrumentenbouwers en muziekmakers internationaal leven
van die blije twinkel in jouw ogen
    (M.D.)