1995-History file

Nieuw atelier voor instrumentenbouw bij Stichting Logos

 

Dat het golfplatendak boven de foyer-ruimte en het atelier voor experimentele instrumentenbouw alsmaar meer lekte, zullen we voor de regelmatige koncertbezoeker allicht niet echt hebben kunnen verbergen. Sommige koncerten hebben we immers -door een overhoeds overlopen van de goot met als gevolg een koude douche op de koppen van wie zich in het foyer bevond- zelfs moeten onderbreken om met man en macht emmers en andere recipienten her en der onder de lekkende plekken te plaatsen. Menig bezoeker had er zich reeds over verwonderd dat we bij Logos over zo'n ruime verzameling opblaasbare kinderplonsbadjes beschikten. De zin daarvan bleek echter steevast wanneer ons nationaal weer, zijn ware gelaat ging tonen.

Dit alles zal -althans op het moment dat U dit te lezen krijgt, want de voorbereidende werken zijn terwijl ik dit schrijf volop aan de gang- hopelijk definitief tot het verleden behoren. Het oude dak werd -letterlijk op één nacht tijd- verwijderd en vervangen door een deugdelijk geisoleerd gloednieuw eksemplaar, kwa estetiek en materiaalkeuze aansluitend bij de tetraederzaal zelf. Het nieuwe dak -vervaardigd in een enkel ondeelbaar stuk door ATS-contracting- werd via een speciaal transport waarvoor half Gent (bij manier van spreken natuurlijk) moest worden ontruimd, bij nacht tot boven ons gebouw gehesen. De polyuretaanisolatie wordt er langs buiten opgespoten door de firma Recinco (een afsplitsing van Recticel) , die ook de isolatie van de tetraeder verzorgde.

Van de gelegenheid werd uiteraard gebruik gemaakt om het hele atelier dat zich met de foyer en de technische kabine onder dit dak bevindt, te reorganizeren. De klemtoon bij de inrichting en uitrusting van het nieuwe atelier zal komen te liggen op metaalbewerking, hoewel hout- en kunststoffen niet uitgesloten worden. We hopen binnen afzienbare tijd ook met TIG aan de slag te kunnen, waardoor we instrumenten zouden kunnen bouwen gebruik makend van inox, brons en aluminium.

Uiteraard werd bij deze operatie ruim aandacht besteed aan de veiligheid: het atelier zal geen brandbare materialen bevatten en ook de verwarming gebeurt elektrisch. Was het nu reeds voor de vele konstruktief ingestelde musici die bij Logos te gast waren, een verademing hier zowat alle denkbare werktuigen en materialen aan te treffen waarmee zij hun door internationale transporten vaak zwaar gehavend instrumentarium konden redden, dan belooft het bij Logos -tenminste wat dit betreft- met dit nieuwe atelier voor hen een waar aards paradijs te worden.

 

Godfried-Willem RAESPublished on the Web on 27th of July -3 by Godfried-Willem RAES, last update: 2001-07-04