de logos bouwdagboeken

bouw en konstruktie

Godfried-Willem RAES

1977-2024

Een gebouw is een organisme dat zich plastisch moet kunnen plooien en ontwikkelen in funktie van het gebruik dat ervan wordt gemaakt en de funkties die men het wil laten vervullen. In deze zin mag het ook niet een statisch monument zijn noch kan het ooit 'af' zijn, want dat zou immers de dood van het gebouw betekenen. In die filosofie hebben we ons dan ook, vanuit ons breed opgevat muziekmakerschap, in de loop der jaren herhaaldelijk gebogen over het naar onze hand zetten van onze architekturale ruimtes.

Toen we in 1977 het pand aan de Kongostraat kochten was het van meet af aan de bedoeling hier een heus centrum voor experimentele muziek te vestigen. Een uitvalsbasis voor Logos, negen jaar na de start ervan in 1968/69. De eerste bouwaktiviteiten in de schoot van Logos waren dan ook ingegeven door de behoefte aan een eigen koncertstudio en opnameruimte. Die akoestisch goed bestudeerde ruimte, afgewerkt in 1979 ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan, bood plaats aan 49 luisteraars en werd uitgerust met een perfekt kwadrofonisch audiosysteem en een vleugelpiano. Die koncertstudio werd evenwel al gauw te krap zodat we gingen uitkijken naar expantiemogelijkheden. Die vonden we door het aan de achterzijde aanpalend bedrijfspand te kopen en aan Logos te schenken. Op dat nieuw verworven perceel ontwierpen en bouwden we in 1990 de tetraeder, de nieuwe koncertruimte van Stichting Logos. Deze ruimte bood plaats aan 100 tot maximaal 150 luisteraars, naargelang de opstelling. De overige delen van het industrieel pand lieten we in deze faze redelijk ongemoeid. Na enkele jaren, in 1994, bouwden we het atelier voor instrumentenbouw (lastechniek en metaalbewerking) met een dak als een omgekeerde overlangs doorgesneden scheepsromp, waaronder de toch wel aanzienlijke verzameling instrumenten en toestellen konden worden geborgen. In 2004 kreeg de tetraeder een volledig nieuwe vloer in roestvast staal. Na veel strubbelingen rond het verkrijgen van de nodige bouwvergunningen, werd nog weer jaren later, in 2008, het voorste deel en het 'gezicht' van het gebouw onder handen genomen en aan de nieuwe noden aangepast. Er kwam meteen ook een nieuwe bruikbare verdieping bij. Ter gelegenheid van ons veertigjarig bestaan werd dit nieuwe projekt in gebruik genomen. In september 2011 kochten we ook het belendend pand, Bomastraat 24 aan. Dit om de ontstane nood aan ruimte, veroorzaakt door de enorme groei van het robotorkest, te leningen. Uiteraard ligt het ook in de bedoeling dit pand grondig aan onze vereisten aan te passen. Op dit ogenblik is het dak reeds helemaal geisoleerd en vernieuwd en ook de vloerplaat in gepolijst beton ligt er. Er komen een nieuwe presentatieruimtes voor artistieke projekten en ook opslagruimte is er voorzien. Een appartement op de eerste verdieping werd volledig ingericht en wordt gebruikt voor artistieke residenties bij Logos. De performance ruimtes op het gelijkvloers werden in 2015 in gebruik genomen onder de naam 'logos loods'. Door het aanbrengen van drie deuropeningen tussen de tetraeder en de loods, kon het foyer gemeenschappelijk blijven en onstonden er nieuwe mogelijkheden op teatraal gebied.

Opname en koncertstudio - Kongostraat 35 -------- Concrete concert studio 1979:

Collaborators on the construction of this building project:

De Logos Tetraeder koncertzaal ----------------- Tetrahedron Concert Hall 1990:

Collaborators on the construction of this building project:

Artikel over het koncept van de tetraederzaal door Godfried-Willem Raes (met fotos). Een video dokumentaire over dit bouwprojekt is beschikbaar in de archieven van Stichting Logos. Met dit projekt werden we bekroond met de Tech Art Prijs uitgereikt door de Vlaamse Ingenieursvereniging in 1990.

Het Logos atelier voor instrumentenbouw ------------The workshop - roof construction 1994:

Collaborators on the construction of this building project:

Een video dokumentaire over dit projekt is beschikbaar in het archief van Stichting Logos.

Roestvrij Stalen vloer koncertzaal -------------------- Stainless Steel floor in Concert Hall 2003:

Collaborators on the construction of this building project:

De gevel en het dak in de Bomastraat ----------------------------- The street side 2008:

Collaborators on the construction of this building project:

Het dak boven de loods in de Bomastraat 24----------------------------- The roof on the Logos Lodge, 2014:

Collaborators on the construction of this building project:

Een nieuwe vloerplaat en stalen trap in de loods in de Bomastraat 24--------------- The floor in the Logos Lodge, 2015:

Collaborators on the construction of this building project:

Verdere bouwplannen :--------------- Future construction works:

Extending the stainless steel facade of the building to the Bomastraat 24 side, with insulation.

Construction of a green- and sun terrace on the roof of Bomastraat 24.

Wall insulation works in the Logos Lodge

Replacement of the first floor beams in the lodge with a welded steel construction and provisions for DMX lighting.

Construction of a stainless steel cap over the Logos tetrahedron also serving as an acoustic insulator.

Renovation and insulation of Kongostraat 35.


Bouwdagboek:

 

 

  Back to Main Logos page:index.html To Godfried-Willem Raes personal homepage... To Instrument catalogue  

Wettelijke informatie:

Wie fotos neemt van ons gebouw zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde, en die fotos bij publikatie auteursrechterlijk laat beschermen kan door ons worden vervolgd. Het beeld van ons architektuurontwerp behoort tot het publiek domein! Voor meer informatie m.b.t. onze standpunten inzake auteursrecht, lees ons artikel terzake.

Bouwvergunning: verleend 16.03.2006 nr. 2005/708. Kadastrale aanduiding: Sektie A, 2854 F5

Exploitatievergunning koncertzaal 150 plaatsen: dossier nr. 3043/E/1/31 (Gemeenteraad d.d. 17.06.2004)


Technische specifikaties en materialen:

Gevelbeplating: Koudgewalst Inox 304 Finish 2B Korrel 500, ALK320, platen 3000 x 1500 x 2.0, geleverd met beschermfolie.

Kokerprofielen raam en piramide dakkonstruktie:

Warmgewalst plat:

Geperforeerde plaat vloer overloop 1e verdieping:

Inox buis:

Beglazing: Polykarbonaat, platen 3000 x 1500 x 8 (twee fabrikaten: Makroclear (www.arlaplast.se) en Nudec PC (www.nudec.es). Voor dit materiaal werd gekozen omdat het 300 maal sterker is dan glas, volkomen onbrandbaar is (in tegenstelling tot plexiglas of polyacrylaat) en bovendien een veel hogere thermische isolatiewaarde heeft dan eender welke beglazing.

Isolatie inox dak: Foamglass W+F in platen van 600 x 600, dikte 60mm. Rd= 1.55 m2 K/W. Volkomen onbrandbaar, bevat geen CFK's, geen vezels en is niet toxisch. Fabrikant: Deutsche Foamglass Gmbh. Bevestiging op de inox dakplaten met Parabond 600 High Tack. Totaal met foamglas geisoleerde oppervlakte: 76m2. Totaal gewicht van de isolatie: ca.1000kg. Hoewel dit materiaal naar isolatieeigenschappen iets slechter presteert dan polyurethaanschuim in platen en het bovendien ook nog duurder is (heel dom trouwens van de fabrikant...) kozen we er toch voor in eerste plaats omwille van de brandveiligheid en de duurzaamheid. De akoestische isolatieeigenschappen daareentegen zijn iets beter dan die van polyurethaanschuim, maar dat zal wel in eerste plaats aan de grotere massa gelegen zijn. Voor de hechting van deze platen op de inox dakkonstruktie gebruikten we Parabond 600, in totaal ca. 124 patronen (ca. 40 liter).

Dakplaten loods Boma 24: Zelfdragende sandwichpanelen met polyurethaanschuim. Type EN14509. Fabrikaat: Joris Ide, Hille 174, 8750 Zwevezele. Technische gegevens:

De dakkonstruktie boven de loods werd uitgevoerd door K-Construct. Oplevering op 25.11.2014

De vloerplaat en de rioleringswerken in de loods werden uitgevoerd door aannemer Johan Guillemyn, mei 2015.

De stalen trap achteraan in de loods werd ontworpen en gerealiseerd door Godfried-Willem Raes, juni-juli 2015. Materialen:

De rolpoort in de gevel werd geplaatst door Dirix, St.Amandsberg. Gebruikaanwijzing en montageplannen in bouwdossier Logos, Bomastraat. juni 2017. De sektionaalpoort door dezelfde aannemer in december 2017.

Loopglas -driedubbel gelaagd: N.N. Van De Walle Glas, Zwaantjesstraat 40A, 9090 MELLE. 2019 [faktuur: 7869.02 euro]

Vernieuwing dakbedekking en isolatie koncertstudio Kongostraat: P&H Dakwerken bvba. 2019 [faktuur: 3980.30 euro, afgewerkt 2019]

Plaatsing hoogisolerende beglazing 1e verdieping Boma24: Belisol [afgewerkt 2019]

Vernieuwing en verbetering isolatie polyurethaandak boven de tetraeder koncertzaal en het atelier voor instrumentenbouw.: Supablow [offerte aanvaard 2019, uitvoering augustus/september 2020]. Het werk van Supablow werd nooit als afgewerkt opgeleverd en blijkt ook helemaal niet te voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

De herstelling van de coating op het tetraederdak met Impermax LX voerden we uit in 2024 met eigen medewerkers en middelen. (Bert Vandekerckhove, Kurt Vandelde, Moniek Darge, Yu Jo en Godfried-Willem Raes).