Godfried-Willem Raes

"Elettronika"

een lettristisch-verbosonisch stuk voor vier spreekstemmen en elektronische transformatie


part 1

 

 

 

 

 

 


part 2

Er zijn 4 tempi: MM 43 (0.7166Hz), MM53 (0.8833Hz), MM67 (1.1166Hz), MM73 (1.2166Hz). Deze tempi worden ingesteld bij middel van een elektronische dirigent. (D.w.z. vier elektronische metronomen die elk een hel-witte lamp sturen). Voor al deze tempi geldt dat als:

dan 2/3 <= a/b <= 3/2

De verhouding a/b mag voor elk tempo verschillend worden gekozen. Deze beperking dient echter steeds te gelden.

UITVOERINGSWIJZE: Uitsluitend spreken wanneer de lamp brandt. Er steeds op letten onmiddellijk te zwijgen (abrupt) wanneer de lamp uitgaat. In deze spreek-aanleiding zijn vier verschillende teksten gegeven. Elke tekst kan met elk gegeven tempo worden gekombineerd. Elke speler beschikt over 1 tekst en 1 tempo.

Dit deel mag niet langer dan vijf minuten duren. De minimale duur moet bepaald worden op grond van het hoorbaar en herkenbaar worden van de diverse tempi in hun periodiciteit.

Ad libitum: elke speler mag desgewenst ook gebruik maken van eenvoudige instrumentale of objekt klanken. In dit geval mag hij slechts op elke n-de puls van de lamp dergelijke klanken toevoegen, zonder evenwel de tekst te vergeten! De n moet gekozen worden uit volgende reeks, waarbij men eender waar in de reeks mag beginnen maar men steeds de opvolger of voorganger van het getal neemt.

5 6 8 11 15 20

 


part 3

Hymne

[click here]


part 4

Voor vier sprekers/uitvoerders.. Elke spreker heeft een eigen mikrofoon. Er moet heel dicht bij de mikro worden gesproken, zonder evenwel ploffen en bijgeluiden te veroorzaken. De voorgeschreven tekst wordt ononderbroken door elke spreker gelezen. De logos rhytmisator (met eigen operator) manipuleert de mikrofoonsignalen zowel in tempo als in intensiteit.


part 5

Hier is geen 'tekst'-materiaal gegeven. De fonemen worden door de vier spelers zelf gekozen en geimproviseerd. Alleen de geluidsterkte struktuur en de tijdsindeling liggen vast in volgende partituur.


part 6

Op de bandopnemer komt een opname van deel 3 van elettronika. De sprekers maken gebruik van tekstmateriaal dat reeds eerder voor het stuk werd geselekteerd. De speel/spreekinstrukties zijn zoals voor deel 4, maar nu mag alleen gesproken worden wanneer de lamp aan is, zoals in deel 2.


part 7

Tekst materiaal zoals in part IV.


part 8

Dit deel gebruikt slechts drie sprekers die gebruiken maken van erotische en pornografische teksten. Een van de spelers bedient de spanningsgestuurde delaylines.. De klokmodulaties moeten aanvankelijk gebruik maken van trage sweeps en geleidelijk aan versnellen tot niets van de tekst nog maar herkenbaar is.


part 9
Megaphone Quartet

[to be inserted here]


part 10

1. Wovon man nicht sprechen kann, darueber muss man schweigen

2.Wovon man nicht sprechen kann, muss man waehlen

3. Wovon man sprechen will, soll man sprechen

4. Wo man sprechen will, soll man sprechen

5. Wo man nicht sprechen kann, soll man rufen

6. Wo man nicht waehlen muss, soll man schweigen

7.. Wo man nicht waehlen kann, soll man sprechen

8. Wo man gewaehlt hatt, soll man rufen

9. Wo man nicht waehlt soll man waehlen

10. So man nicht waehlen will, soll man sterben..

 

Godfried-Willem RAES
Gent, 1973,
Public Domain,

P.S.: Voor uitvoeringen van dit stuk moeten noch mogen auteursrechten worden betaald. Elke poging tot inning van auteursrechten naar aanleiding van publieke uitvoeringen van dit stuk kan gerechterlijk als poging tot afpersing worden vervolgd.


Back to Godfried-Willem Raes homepage Back to catalogue of compositions by Godfried-Willem Raes Back to the logos website

last update: 2008-12-20