Godfried-Willem Raes

#6 Sticks

Voor gitaar en analoge tape

Opgedragen aan Jan Huib Nas

1999


e-guitarNodig:


Kontekst:

In 1998 vatte de gitarist Jan Huib Nas het plan op een avondvullend projekt uit te werken rond improvisator John Zorn's 'Book of Heads'. Uitgaande van deze losjes gekomponeerde suite, vroeg hij aan een hele reeks komponisten bij deze stukjes muzikale kommentaren te schrijven. Elke komponist kreeg daarbij een deeltje uit de bundel toegestuurd, enerzijds als (grotendeels grafische) partituur, anderzijds in de vorm van een geluidsopname. De duur van de af te leveren stukjes diende heel kort te zijn en in elk geval binnen de grootteorde van de originelen.


Het stuk:

Voorbereiding:

Maak een opname op analoge band (1/4"- 15ips) van John Zorns 'Book of Heads'. Een kopie van een bestaande opname vormt hier een alternatief. De lengte van de band moet worden beperkt tot de lengte van de opname.Voorzie de spoel opnameband vervolgens van kolofaan. Dit gaat eenvoudig door een blokje kolofaan op te lossen in alcohol en de tape doorheen de verzadigde oplossing te halen. Laat de tape eerst goed drogen en wikkel hem dan pas opnieuw op een haspel. Het droog aanbrengen van kolofaan op de tape is ook mogelijk, middels een lap met kolofoonpoeder verzadigd flanel, waardoorheen we de tape enkele malen omspoelen.

Berg de haspel op in een doos voor een 15cm spoel met daarop John Zorn 'Book of Heads' - Study #6.

Uitvoering:

Neem op het moment van de opvoering en op het podium, de haspel met de opname uit de doos, waarop duidelijk zichtbaar de naam van auteur en werk geschreven staat (cfr. voorbereiding).

Weef het uiteinde van de tape zorgvuldig doorheen de snaren van de gitaar (eentje op, eentje neer…). Dit moet geluidloos gebeuren.

Bekijk de zaak en vergewis je ervan dat het er goed uitziet. (Genesis).

Leg de haspel op de bandopnemer en start deze op weergave. Trek met de rechterhand de aflopende band -onregelmatig- doorheen de snaren voort zodat deze 'gestreken' worden door de band.

Alternatieve versies:

Het stuk is afgelopen wanneer de gehele opnameband doorheen de gitaar is gelopen.

De gitaar mag eender welke afwijkende stemming hebben. De speler mag willekeurig improviseren met de linkerhand op de toets, voor zover hij erin slaagt de overige instrukties te voldoen en de band doorheen de snaren te laten bewegen…

De gehele uitvoering moet met de grootst mogelijke ernst gebeuren en zonder enig spoor van opzettelijk geinduceerde humor.

Het staat de speler volkomen vrij elektrische gitaar dan wel een akoestische gitaar te gebruiken. Indien een elektrisch instrument wordt gebruikt, dan mogen geen externe effektpedalen en apparatuur gebruikt worden. Een volume pedaal mag worden gebruikt: bij voorkeur snokkend en onregelmatig. Een crescendo bij het begin en decrescendo aan het einde moet tot elke prijs worden vermeden.

Dlp
Godfried-Willem RAES
Public Domain, Mei 1999

P.S.: Voor uitvoeringen van dit stuk moeten noch mogen auteursrechten worden betaald. Elke poging tot inning van auteursrechten naar aanleiding van publieke uitvoeringen van dit stuk kan gerechterlijk als poging tot afpersing worden vervolgd.


D Back to Godfried-Willem Raes homepage D Back to catalogue of compositions by Godfried-Willem Raes D             Back to the logos website