Machine Wall 7: het samenspel

Kristof Lauwers: programmeren van de robots in GMT, komputer

Moniek Darge: koncept, stem en performance, elektrische viool

Barbara Buchowiec: altviool

Muzikale Robots van de hand van Godfried-Willem Raes

Machine Wall
Machine Wall: Moniek Darge en Kristof Lauwers
Machine Wall
Machine Wall

 

De kollektieve kompositie, Machine Wall is opgevat als een stripverhaal in verschillende afleveringen. De performances zijn dan ook gekoncipieerd voor een reeks opeenvolgende koncerten van het <M&M> ensemble.

Wat vooraf ging:  Machine Wall 1-6:

Gekonfronteerd met een scene vol ‘gesture controlled’ klinkende robots raakt de performer, die uitgedost is als vogel, in paniek. Wanneer zij evenwel een kleine mus tussen de Thunderwood-robotmechanieken ontdekt, maakt de chaos plaats voor een rustige pastorale. Zodra de performer het jong heeft leren vliegen, verkent het diertje dartel alle automaten en strijkt  uiteindelijk neer bij de centrale komputers.

Het kostuum van de performer, de tweede huid, is tot instrument verworden. Bij donder en bliksem vindt de metamorfose plaats. De oude huid wordt afgeworpen en de ontpopping geeft de performer eindelijk de ruimte om  zelf als vogel op de klankwolken van Vibi en Harma vrolijk te zweven en te fladderen.

Zo wordt de piano via het onzichtbare instrument als bespeelbare muziekmachine ontdekt. Het geluk kan niet op en heuse “instant composing” is het gevolg. Maar Belly, de robot die tot hiertoe in Machine Wall alleen visueel participeerde, laat van zich horen. En wat blijkt, deze robot ontsnapt alweer aan de bewegingskontrole.

Terwijl de performer tijdelijk werkloos tussen het publiek geniet van Belly’s spel, tjilpt de kleine vogel vrolijk met de klokken mee. Maar reeds vlug horen we ook een automatisch mechaniekje lustig kwetteren, zodat de performer verleid wordt terug het speelveld te betreden. Wat blijkt? Ook de orgelmodules zijn nu bespeelbaar bij middel van beweging en de piano vervoegt opnieuw het orkest.

Tot een hevig onweder roet in het eten komt strooien en we zo een cyclus rond zijn, wanneer de speler beschutting dient te zoeken tegen de hevige regens.

Het onweer trekt weg en op een verlichte laar tussen machines vindt een ontmoeting plaats.

 

Wat te gebeuren staat: Machine Wall 7:

Een vrolijk samenspel tussen mensen onderling en tussen mensen en machines doet tijd en omgeving vergeten... de muur lost langzaam maar zeker volledig op.

moniek darge

(Ref.:ami/mydoc/documentatie/machinemwallverkort1234567)