index   kalender   koncertberichten   <Fa>   on the road   kolofon  

Logos Women op Bury Festival (UK)

Een terugblik, door Helen White

Eind april trokken Moniek en ik naar Bury bij Manchester voor het Text Festival rond experimentele taalkunsten. Dat was niet alleen een kans om het huwelijk van William en Kate spektakulair te missen. Terwijl zij voor een intiem publiekje op het balkon van Buckingham Palace elkaar kusten, liepen wij immers door de muisstille straten van Noord-Londen op weg naar Euston Station. Het werd ook onze eerste kennismaking met Barney The Poetry Dog en een twintigtal van mijn Facebookvrienden die ik – ach, technologie! - nog nooit in het echt had ontmoet.

Kurator Tony Trehy probeert taal en beeld in zijn festival te kombineren, niet zozeer aan de hand van vizuele kunstenaars die ook taal in hun werk gebruiken –dat is nu eens alomtegenwoordig– maar door mensen met een achtergrond in de literatuur in de galerij te plaatsen. Dat is allesbehalve evident gebleken in het geval van vizuele dichters, want de meesten van hen maken werk dat bijna uitsluitend op internet of in boeken te zien is, en hebben weinig ervaring met de vereisten van een galerij of museum.

Door opdrachten te geven voor meerdere kleine installaties in verschillende musea in Bury, slaagde hij er nochtans in om een verbeeldingsrijke, intelligente tentoonstelling op poten te zetten: van de broze papieren lettertjes die Sarah Sanders van een balkon liet vallen tot het haast onvernietigbare, “onsterfelijk” gedicht van Christian Bök in de vorm van DNA dat aan het genoom van extremofiele bakteria toegevoegd kan worden; van Finse slaapliedjes gemengd met klankpoëzie door Satu Kaikkonnen en Karri Kokko tot de installatie van Pavel Buchler van een vijftigtal luidsprekers die allemaal Ursonate van Kurt Schwitters uitzonden.


Pavel Buchler links - Sarah Sanders rechts

Tijd om alles te zien hadden Moniek en ik helaas bijlange niet. Op één dag tijd hebben we een slordige tiental performances meegemaakt, twee luiken van de tentoonstelling gezien, een hele tijd in de zon gezeten met een bende dichters uit heel de wereld, in een eigen eerste duo-performance voorzien... en zijn toch wel even vreemd gegaan met Barney (zeg het maar niet aan Floesj). Een beetje van wat we gemist hebben, bestellen we toch maar na en laten jullie meegenieten. Op 13 juni komen de Kanadese dichter/performers Adeena Karasick en bill bissett immers recht van het Text Festival even in Logos optreden.


Helen White


Logos Women op Perfomedia Festival, Bergamo

Perfomedia Festival 2011 in Bergamo (Ponte Nossa),
Italy, 24-26 / 6 /2011
with the LOGOS WOMEN

The Logos Women, FRANÇOISE VANHECKE (voice and soundscapes) HELEN WHITE (sound poetry) and the founder of the group, MONIEK DARGE (Music Boxes, sound poetry, violin and soundscapes) will perform their own work at the Perfomedia Festival 2011 in Ponte Nossa, Italy. The Logos Women are a pool of female performers and composers collaborating in many different ways together. As soundscapers they present collective compositions realised with recorded sounds, for example from Crete, and they also perform their own sound and visual poetry or tell you funny stories to accompany the Music Boxes Moniek has made herself. Their performance is both creative and humorous and appealing to both children and adults.

For more info:
http://www.logosfoundation.org/logos_women.html
http://www.francoisevanhecke.com
http://www.krikri.be/helen
http://www.logosfoundation.org/helen/index.html
http://www.logosfoundation.org/index-mon.html
http://www.logosfoundation.org/muziekdozen-mon.html
http://artestudiomorandi.blogspot.com
http://lineainfinitamultimediale.blogspot.com




Moniek Darge wordt maandelijkse gast van het duo HOTZENIEBOTSZE

Het begon met een onschuldig mailtje:
Dag Moniek,
Zoals je waarschijnlijk weet vorm ik een improviserend duo met Mike Goyvaerts. Dit waarschijnlijk best bewaarde geheim in de impro wereld wordt nu tien jaar, en dat vieren wij.
Op 21 mei 2011 wordt Hotzeniebotsze 10 jaar. We geven een verjaardagsconcert in de Lr6 Brasserie Café Concerts, Hoogstraat 204, 1000 Brussel, omstreeks 20 uur - lr6.204@gmail.com (02 / 830 21 27) http://lr6bruxelles.tumblr.com
Bij deze gelegenheid nodigen we ook gasten uit. Mike heeft Jeffrey Morgan uitgenodigd en ik had graag jou uitgenodigd. We eindigen met een pool van alle muzikanten.
Het komt erop neer dat we een duo spelen - ik werk nog steeds met ems synthi. En dat je daarna aansluit bij het programma dat we nog aan het voorbereiden zijn. Wanneer je dit zou zien zitten, mag ik je dan vragen van mij dat spoedig te laten weten en wat de kosten en de voorwaarden zijn.
Met vriendelijke groet,
Willy Van Buggenhout

Entoesiast ging ik op het voorstel in en zowel de repetities, als het koncert werden voltreffers. Ik voelde me als herboren nu ik me terug naar hartewens kon uitleven via stem en akoestische viool en zo kwam van het één het ander: in de toekomst zal ik de maandelijkse gast zijn van Willy Van Buggenhout (ems synthesiser) en Mike Goyvaerts (slagwerk).

U hoort dus nog van ons! Wie het 10 jarig vieringskoncert gemist heeft en ons aan het werk wil horen en zien, kan de video van Svend Thomsen (Artvideo Trekanten Video Formidling) bij Logos komen bekijken en beluisteren.

MONIEK DARGE (viool, stem) is aktief als komponist, violist en performer. Ze bouwt niet alleen licht- en klankskulpturen, muziekinstrumenten, installaties, maar tevens een serie van alternatieve muziekdozen met dewelke zij ook optreedt. Zij is gespecialiseerd in 'scoundscapes' (klanklandschappen) en live-art performances waarin zowel visuele als muzikale aspekten met elkaar verweven worden. Sedert 1970 reist ze de wereld rond, eerst met het Logos Ensemble later met het Logos Duo en meer recent met het M&M Robot Ensemble. Ze ligt ook aan de basis van Logos Women, een kleine groep met belangstelling voor intermedia improvisaties met eigen werk voor diverse instrumenten, stemmen en muziekdozen. In 1997 ontvangt zij de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen voor het Logos Duo.

MIKE GOYVAERTS (perkussie, analoge elektronische klanken, voorwerpen, enz.) is altijd al gefascineerd geweest door slagwerk zelfs al bespeelde hij in zijn eerste bands de basgitaar. Als drummer speelde hij van 1964 tot 1971 in diverse populaire groepen en andere muziektoestanden. Later gaat hij de fusion-jazz, jazz en meer de experimentele toer op. De kentering komt er in 1986 wanneer hij medewerker wordt van de Antwerpse W.I.M (Werkgroep Improviserende Musici) o.l.v. Fred Van Hove en meewerkt aan het organiseren van het jaarlijkse Free Music Festival, koncerten, performances, debatten, workshops, enz. Heden blijft hij verder zoeken naar nieuwe ontwikkelingen en konfrontaties, speelt solo en deelt langdurige samenwerkingen met onder meer JiJi Duerinckx, Jacques Foschia, Christoph Irmer, Jeffrey Morgan, Mara Pigeon & Georg Wissel.

WILLY VAN BUGGENHOUT (EMS aks 1969 analoge synthesizer) studeerde elektronische muziek bij André Stordeur en Peter Beyls. Improviseren met elektronika brengt hem bij de Stichting Logos (Filharmonie Van Gent olv. Godfried-Willem Raes) INAUDIBLE (Dada Camerata Viva). Daaruit groeit VILLA POETICA (Guy Strale, Jean Vander Schueren, Gyde Knebusch) DISORDER ORDERLY (Mike Goyvaerts, Jan Huib Nas, Adelheid Sieuw, Johan Vandermaelen,) E.A.S.L. [Electro-Acoustics Sounds Lab]-koncerten tijdens de 24 u Kommuzikatie (PSK Brussel) en FREE MUSIC XXX (Antwerpen).