index     kalender     koncertberichten     mikroton     kiekje...kijkje     kolofon

 

Koncertberichten

 

“070707”

zaterdag 7 juli om 20u.

Een muzikaal feest met het getal 7 als centrale gast! De magische, religieuze, wiskundige en muzikale eigenschappen van dit getal deden talloze komponisten in de pen kruipen. Karlheinz Stockhausen, Tom Johnson, Godfried-Willem Raes en Claude Schryer zijn te horen in elektro-akoestische werken, stukken met muziekautomaten en live gespeelde komposities. En agent 007 houdt een muzikaal oogje in het zeil!

Terwijl in mei 1968 een geest van oproer doorheen verschillende landen waaide, verkeerde Karlheinz Stockhausen in een spirituele krisis door de plotse breuk met zijn echtgenote. Wat begon als een hongerstaking om zijn vrouw terug te brengen, veranderde in een soort mystieke vastenperiode van zeven dagen. Stockhausen kwam na deze periode naar buiten met zijn “intuitive musik”: partituren met korte, bijna zen-achtige beschrijvingen die als leidraad dienen voor improvisaties. “Aus den sieben Tagen” is hiervan een duidelijk voorbeeld en delen hieruit zullen op dit koncert zeker gespeeld worden.

De komponist Tom Johnson valt sowieso voor de charmes van nummers en verhoudingen. In zijn oeuvre zijn verschillende werken te vinden waarin het getal zeven een hoofdrol speelt. Eén van deze komposities zoals Triangle de Pascal modulo sept, Septapede of de episode met de zevenklanken uit The Chord Catalogue zal zeker te horen zijn op dit koncert.

Tom Johnson (°1939, Colorado) wordt beschouwd als een minimalistische kunstenaar omdat hij bij voorkeur eenvoudige vormen en beperkt toonmateriaal gebruikt. In tegenstelling tot andere komponisten van het minimalisme als LaMonte Young of Phill Niblock heeft hij een speciale voorliefde voor wiskundige formules en voorspelbare procedé's. Hij is gekend door zijn 'opera's': vooral The Four Note Opera (1972) werd in veel landen uitgevoerd. Andere werken waardoor hij bekendheid geniet zijn o.a. Bedtime Stories, Rational Melodies, Music and Questions, Counting Duets en Failing: a very difficult piece for solo string bass. Zijn omvangrijkste werk is het twee uur durende Bonhoeffer Oratorium voor orkest, koor en solisten op tekst van de Duitse teoloog Dietrich Bonhoeffer. Johnson schreef ook verscheidene radiowerken in opdracht van radiozenders. Hij was ook muziekkritikus en zijn artikelen voor de Village Voice verschenen in 1989 bij het Apollohuis onder de titel The Voice of New Music. In 1996 publiceerde hij ook het teoretische boek "Self-Similar Melodies" bij Editions 75.
Tom Johnson studeerde aan de Yale University en daarna privé bij Morton Feldman.

Ook Godfried-Willem Raes heeft een fascinatie voor cijfers en wiskunde. Zijn "A Book of Fugues" is een verzameling van algoritmische fuga’s waaruit we voor dit koncert de "Fugue Septique" kozen, een fuga in 7/8-maat met een bijzonder hoekig en kwasi verbrokkeld tema. Sebastian Bradt orkestreerde deze fuga voor het <M&M> robotorkest.

Claude Schryer (°1959, Canada) is een geluidskunstenaar met veel aandacht voor de spirituele, artistieke en sociale aspekten van onze akoestische omgeving. Voor zijn klankinstallaties en elektro-akoestische komposities kreeg hij opdrachten van the North Bay Symphony Orchestra (Ontario), la Muse en circuit (Parijs), Brahmshaus (Baden-Baden), Grame (Lyon), Groupe de musique expérimentale de Marseille, e.a. Hij sleepte prijzen in de wacht op wedstrijden als de Bourges wedstrijd en Phonurgia Nova International Radio Art Competition. Hij was artistiek direkteur van The Banff Centre for the Arts, direkteur van CEC (Canadian Electroacoustic Community) en oprichter en voorzitter van de Canadian Association for Sound Ecology. Claude Schryer studeerde o.a. bij Denis Smalley en Luc Ferrari.







<M&M> Gentse feesten

zaterdag 14 juli van 15u tot 3u.

Naar jaarlijkse traditie is het <M&M> ensemble van de partij op de Gentse Feesten. Maar, ditmaal speelt het robotorkest niet in eigen huis maar is het door Trefpunt uitgenodigd om op zaterdag 14 juli verschillende voorstellingen te geven in de Spiegeltent bij het Baudelopark. Meteen is dit een uitgelezen kans om het grootste deel van de nieuwste muziekrobots aan het werk te zien en je te laten vervoeren door de fascinerende klankwereld van het meer dan 35 automaten tellende muziekrobotorkest. Bij de nieuwkomers die in het Baudelopark te beluisteren vallen, horen de kwarttoonsxylofoon <Xy> en het automatische basakkordeon <Bako>. Van een aantal automaten werd de hardware grondig gereviseerd zoals bijvoorbeeld <Thunderwood> die als één van de laatste automaten van zijn besturingslaptop werd verlost. Hij kreeg er bovendien enkele nieuwe geluidjes bij. Alle leden van het orkest hebben nu hun eigen processor aan boord en vanaf één centrale komputer kan je het volledig orkest bespelen. Het onzichtbare instrument gebaseerd op sonar- of radartechnologie staat samen met andere interfaces borg voor de kommunikatie tussen mens en machine.



Het <M&M> robotorkest zal op 14 juli bestaan uit de volgende automaten:
  • <CastaDue>: automatische castagnetten
  • <Xy>: kwarttoonsxylofoon
  • <Bako>: basakkordeon
  • <Player Piano II>: automatische piano-vorsetzer.
  • <Piperola>: een volledig automatisch en komputergestuurd hoog orgelregister.
  • <Bourdonola>: een volledig automatisch en komputergestuurd laag orgelregister.
  • <Krum>: een geautomatiseerd 8-voet Kromhoorn orgelregister
  • <Snar>: een automatische snare drum
  • <Harma>: een harmonium uit het einde van de 19de eeuw begint hier een tweede leven als automaat.
  • <So>: automatische sousafoon
  • <Ake>: automatische akkordeon.
  • <Thunderwood>: een slagwerk module met windmachine, donderplaat, woodblocks, spechten, een ratel, bliksemschichten, een regenmachine en krakend hout...
  • <Troms>: een spektakulaire trommel-machine bestaande uit zeven enkelvellige trommels.
  • <Vibi>: een automatische vibrafoon.
  • <Vacca>: 48 automatische koebellen
  • <Klung>: een geautomatiseerde Indonesische angklung.
  • <Tubi>: buisklokken gestemd in kwarttonen.
  • <Sire>: 24 sirenes met individueel bestuurbare toonhoogtes.
en wellicht nog wat verrassingen…

Voor deze speciale Gentse Feesteneditie wordt geput uit het uitgebreide repertoire. Het feestelijke startschot wordt gegeven met arrangementen van klassieke muziek en een tango-avond. Verder komen de interaktieve werken ruim aan bod waarbij de muziekrobots samenspelen met musici, dansers en performers. Moniek Darge, Marian De Schryver, Françoise Vanhecke en Barbara Buchowiec brengen de robots tot klinken in de performances Klanklagen en Robotgarden. De Gestrobostudies en een aantal scènes uit Technofaustus van Godfried-Willem Raes kunnen natuurlijk ook niet ontbreken.

Daarnaast kan je komposities horen die gerealiseerd werden in het afgelopen seizoen in samenwerking met verschillende festivals in binnen- en buitenland zoals Computer Music Festival in Keulen, November Music, Jauna Muzika. Werken van internationale komponisten kan je beluisteren afgewisseld met kreaties van Vlaamse komponisten en natuurlijk ook van de Logos-medewerkers Godfried-Willem Raes, Moniek Darge, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Hans Roels, Barbara Buchowiec en Kris De Baerdemacker. De avond wordt al even feestelijk afgesloten met een nokturne van de stadskomponist Dick van der Harst. Hij liet een aantal van zijn komposities bewerken voor de <M&M> muziekrobots. Wie de <M&M> koncerten gemist heeft krijgt met deze feesteneditie een ideale gelegenheid aangeboden om de muziekrobots van het <M&M> ensemble in volle glorie aan het werk te zien. Bij deze alvast van harte welkom!



Programma Spiegeltent:
  • 15-16u: Boombal met robots
  • 16-17u: Classics recycled (populair klassiek)
  • 17-19u: Minimal & performance stukken met de robots door Moniek Darge & Marian De Schryver
  • 19-21u Tango (met dans)
  • 21-22u Jong Geweld met experimentele dans
  • 22-23u Godfried-Willem Raes en de experimentelen
  • 23-24u: Sebastian Bradt, Kristof Lauwers en Hans Roels
  • 24-03u Dick van der Harst