Klopdoos

Knockbox

a cure to maltreatment of bowed string instruments

by

Godfried-Willem Raes

 

1969

 

In de avant-garde muziekliteratuur uit de prille beginperiode van de Logos werkgroep, waren erg vaak instrukties te vinden waarbij met de punt of de slof van de strijkstok op de viool of de cello moest worden getikt en geklopt. Ook vingerkloppen kwamen vaak voor. Het kwam ons voor dat dit toch niet echt zo gezond kon zijn voor de instrumenten. In elk geval stootte dergelijke behandeling van toch vaak vrij kostbare instrumenten aanvankelijk vaak op weerstand van de medewerkers musici. Het temperde alleszins hun enthousiasme om met dergelijke muziek aan de slag te gaan. Een van de oudste 'instrumenten' die als antwoord op dit probleem door mij werden gebouwd voor gebruik in de Logos werkgroep, waren de klopdozen. Dit waren eenvoudige houten bakjes, open aan de onderzijde en voorzien van een schroefdraad waarmee ze op een standaard mikrofoonstatief konden worden bevestigd. Het bovenblad werd gemaakt uit dun geschaafd dennenhout, zodat het toch wat overeenkwam met het bovenblad van een echte viool.
In de bakjes, gekleefd tegen het bovenblad werd een moving coil kontakt-mikrofoon, aangebracht. Deze hadden we zelf ontworpen door uit een klein 50 Ohm luidsprekertje de hele papieren konus weg te snijden met een scherp mesje zodat akoestisch geluid het spreekspoeltje niet kon doen trillen. In dit ontwerp is het dus de inertie van het spoeltje die voor het elektrisch signaal zorgt. Van nature uit hebben we te maken van een symmetrisch en massavrij signaal ; de aansluiting via een gebalanceerde 1/4" mikrofoonaansluiting lag dan ook voor de hand. Dankzij die kontaktmikrofoon was er nu ook geen enkele beperking meer aan de haalbare geluidsterkte. De bakjes konden echter ook zuiver akoestisch worden gebruikt, dus zonder aansluiting op de versterkerinstallatie. Middels een mikrofoonklem (tafelklem) konden ze ook rechtstreeks op de pupiter worden vastgemaakt.

De door komponisten gevraagde klopgeluiden vormden nu geen enkel probleem meer. In de volgende jaren werden deze dozen ook nog gebruikt als trigger signaal opwekkers voor gebruik in kombinatie met live-electronics.

Een van die oorspronkelijke klopdozen vonden we onlangs bestoft terug op zolder, samen met een aantal andere experimentele konstrukties uit de beginjaren van de Logos werkgroep. In mei 2019 werd die ene overgebleven klopdoos, voorzien van een nieuwe laag vernis en na het aanbrengen van een nieuwe 3/8" schroefdraadaansluiting voor het mikrofoonstatief, helemaal terug in de oorsponkelijke staat gebracht.

Technische gegevens:

 

 

Godfried-Willem Raes

 


Maintenance and construction notes:


First published on the web: 15.05.2019 by dr.Godfried-Willem Raes

Last update:2019-05-16