Cultural Resistance! an event by vp.be 19 mei 2000

Internet, computer, cd-rom. De nieuwe cultuurmachines laten je toe naar hartelust muziek, tekst, beeld te bekijken en te manipuleren. Je mailt jouw muziekjes rond, je foto's en illustraties staan op jouw website. Maar plots lijkt dat niet meer te kunnen. Auteursrecht! En voor je het weet ben je een klein krimineeltje. En ben je dat eigenlijk wel? Wat heb je verkeerd gedaan? Je doet toch maar hetzelfde als een aantal artisten en alternatieve groeperingen, die op de bres springen voor het vrij en gratis gebruik van de culturele artifacten.
Het grote spook internet wordt dan helemaal geen digitale kopiemachine om de commerciele wereld een hak te zetten. Integendeel, het is een vrijplaats waar het samen creeren en experimenteren met nieuwe vormen van cultuurparticipatie centraal komt te staan. Het belooft alles om uit de impasse van het cultuurbeleid, uit de stagnatie van de culturele centra te geraken. De ideeŽn zijn er: open source, free access to resources, global collaboration, virtual performances, ...
Maar de industrie, de politiek, de wetgevers en de auteursverenigingen liggen op de loer. Ze laten zich het monopolie niet uit handen rukken en proberen de controle te behouden. De laatste tijd zijn ze dan ook prominent op het internet aanwezig en treden hard op. Maar dat lukt niet altijd goed: het verzet groeit!

Cultural Resistance! 19 mei 2000

Een labiele avond vol digitale ongehoorzaamheid, alternatieve cultuur en media kunst. Participatie en interventie van: leonardo journal, etoy, rtmark, detritus, earlabs, distorted media, logos, dbonanzah! en dial/f*artcore. Met gegarandeerd onverwachte gasten.

leonardo journal (FR+USA)

... bestaat al sinds 1968, en is een tijdschrift rond kunst, wetenschap en technologie. Onlangs vielen 6 politiemannen binnen bij de 80-jarige weduwe van de oprichter Frank Malina, in Parijs. De reden is de schadeclaim dat door het Franse bedrijf Leonardo Finance werd ingediend. Het bedrijf wil Leonardo Journal verbieden de naam Leonardo te gebruiken, ook de website moet er volgens hen uit, het misleidt immers de potentieel nieuwe klanten. Volgende op de lijst: Leonardo di Caprio, Leonardo da Vinci, Ninja Turtle Leonardo, enz ...

 

etoy (EU+USA)

... is een zwitserse kunstenaarsgroep die momenteel in USA verblijft. Etoy vocht 81 dagen met sukses tegen de aantijgingen van eToys Inc./santa monica, een speelgoedketen. De reden was de naam en de website, die misleidend zou zijn voor investeerders. Tenslotte, na een internet campagne vanuit de Etoy War Newsroom, zakten de aandelen van eToys tot de helft, waarop Etoy prompt een eigen schadeclaim indiende!

rtmark (USA)

... is een open fonds, dat met de schenkingen steun biedt aan initiatieven tegen de gevestigde media, tegen de commercialisering van onze cultuur. Ze steunden in het verleden de Barbie Liberation Organisation, gatt.org, Deconstructing Beck, Phone In Sick Day, Popotla vs. Titanic, enz ...

detritus.net (USA)

... is sinds jaar en dag thuishaven voor alternatieve groepen. Naar voorbeeld van een heleboel plunderphonics componisten, liet het muziek label Illegal Art van zich horen door een hack van Beck uit te brengen, Deconstructing Beck. Beck zelf kwam tussen en suste zijn eigen advokaten. Vervolgens deed illegal art een aanval op de Hollywood filmmuziek met Extracted Celluloid. Steev Hise bood hen onderdak aan.

earlabs (NL)

Jos Smolders is de drijvende kracht in de earlabs website. Je kan er een van de meest omvangrijke collecties van alternatieve muziek beluisteren en downloaden. Het is een uitnodiging tot participatie via je eigen muziek, en een samenwerkingsinitiatief.

distorted media (BE)

Het Brussels2000 initiatief waarbij je je eigen muziek upload. Pierre De Jaeger licht het project toe, en geeft een stand van zaken.

logos (BE)

... een gedurfd pamflet en een label "Muziek waarop geen copyright rust", Logos Public Domain, zijn het lokale antwoord op het auteursrechten-geweld. Godfried-Willem Raes is reeds jarenlang 'ongehoorzaam' cultureel actief.

dbonanzah! (BE)

... met ondoorzichtige namen als rammeke.pic, little.joe en hromlegnkainn, en de kreet "shoot! ride! talk later!" verzamelden ze in 1999 zowat 20 uur mpeg3 muziek op hun website. Vervolgens maakten ze een website als http://smak.org en http://muhka.org om de ongeinteresseerdheid van beide 'hedendaagse' muzea voor digitaal werk en media kunst aan te klagen. Een 40-tal internationale webartiesten gaven gratis een bijdrage. Na een bedreiging van het echte Smak Gent - een search zette steevast de dbonanzah! sites op de eerste plaats! - sloten ze de pagina's af, om ze prompt gratis op cd-rom aan te bieden.

Resistance by dial/f*artcore.
This is a vp.be production. No copyright, of course.